overstekend wildFoto: David Mark

Een hert tegenkomen in het bos is één ding. Het voor je op de weg zien opduiken een ander. Wat moet je doen als je een dier aanrijdt en wie draait op voor de kosten?

Hoe vaak gebeuren aanrijdingen met dieren?

Op basis van een online meldingsplatform maakte Natuurpunt vorig jaar de berekening dat er jaarlijks zo’n vijf miljoen dieren sterven op onze wegen. Dat gaat in de meeste gevallen om kleine dieren zoals padden, kikkers en egels. Precieze cijfers van aanrijdingen met wild zijn er in ons land niet.

Komen aanrijdingen met overstekend wild op bepaalde plaatsen vaker voor?

Op wegen in de buurt van een habitat van wild is de kans op een aanrijding uiteraard groter. Daar staan vaak gevaarsborden die waarschuwen voor de doortocht van groot wild, zoals herten of everzwijnen. Je moet er extra voorzichtig zijn en je snelheid matigen. Om risicogebieden in kaart te brengen kun je een aanrijding of een dood dier langs de kant van de weg melden op dierenonderdewielen.be. Zo weet de overheid waar er eventueel ingegrepen moet worden om de veiligheid te verhogen door het aanleggen van wildrasters, ecoducten en ecotunnels.

Ben je verzekerd bij een aanrijding met wild?

Als je schade aan je wagen hebt door overstekend wild, dan ben je met een omniumverzekering enkel verzekerd voor de kosten aan je wagen. Sommige kleine omniums dekken dat ook, maar dat is afhankelijk van de maatschappij waarbij je een verzekering hebt. Lees dus goed de voorwaarden. Heb je geen omnium, dan draai je zelf op voor de kosten aan je wagen.

Kun je iemand verantwoordelijk stellen?

Bij een aanrijding met overstekend wild kun je niemand verantwoordelijke stellen. Je kunt bijvoorbeeld niet de wegbeheerder laten opdraaien voor de kosten omdat die geen afsluiting heeft geplaatst.

Wat moet je doen als je een dier hebt aangereden?

Een aanrijding moet je bij de politie melden, zodat het kadaver kan worden verwijderd en niet voor nieuwe schade zorgt. Ook als het dier nog leeft, moet je een aanrijding melden. De kans bestaat namelijk dat het nog gered kan worden door de juiste instanties. Wees voorzichtig met het helpen van een aangereden dier, want wild dat in paniek is, kan gevaarlijk zijn.

Wat als je een huisdier of een dier met een duidelijke eigenaar aanrijdt?

Bij wild is er natuurlijk geen eigenaar die je verantwoordelijk kunt stellen. Dat is anders bij een huisdier of een dier met een duidelijke eigenaar, zoals een paard, schaap of ander dier dat uit een wei ontsnapt is. Wie zo’n dier aanrijdt en daardoor schade heeft aan de wagen, kan die schade verhalen op de eigenaar van het dier. Die moet zijn familiale verzekering aanspreken, zodat de kosten vergoed kunnen worden.

 

Lees ook

Hoe moet je een parkeerschijf precies gebruiken?

Welke boorddocumenten moeten verplicht in je wagen liggen?

Welke toebehoren moeten verplicht in je auto liggen?

Vorig artikelOp safari in België: hier kun je wild spotten
Volgend artikelGetest: Mazda MX-30