bakfiets parkerenFoto: Shutterstock

Heel wat gezinnen kiezen ervoor om hun verplaatsingen met een, al dan niet elektrische, bakfiets te doen. Maar waar moet je een bakfiets parkeren?

Het antwoord is moeilijker dan gedacht. Een driewieler die breder dan één meter is, valt onder de categorie ‘voertuig’, wat betekent dat je die zoals een auto mag parkeren. Volgens de wegcode wordt een driewieler die maximaal één meter breed is echter gelijkgesteld aan een fiets. Fietsen moeten buiten de rijbaan en buiten de parkeerzones voor wagens worden gestald. Een bakfiets die maximaal één meter breed is, mag je dus niet op een parkeerplaats voor auto’s parkeren. Waar zo’n driewieler dan wél moet of mag staan, is niet zo evident. Buiten de rijbaan kan op een berm of trottoir betekenen.

Wetgeving beter aanpassen

Je moet echter ook rekening houden met een andere regel uit de wegcode. Zo mag een gestalde fiets het verkeer van de andere weggebruikers niet hinderen of onveilig maken. In de praktijk heeft de eigenaar van een driewieler dus vaak een probleem om zijn rijwiel ergens reglementair achter te laten. Het zou logischer zijn om de wetgeving aan te passen, zodat bakfietsen, ongeacht hun breedte, inderdaad op de rijbaan of een parkeerplaats geparkeerd mogen worden, maar onder de huidige regelgeving mag een bakfiets parkeren daar in principe niet.

 

Tip

Veel op weg met je bakfiets? Denk aan je VAB-Fietsbijstand! Platte band, rem kapot, ketting gebroken? Reken op VAB! Dag en nacht bescherming bij fietspech of -ongeval in heel de Benelux

 

Lees ook

Tegen deze fietsregels maken we de meeste fouten

Is een fietsbel verplicht op elk type fiets

Zo hou je het als fietser droog

Vorig artikelVanaf 1 oktober internationaal paspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen
Volgend artikelWat betekent deze nieuwe wegmarkering op de snelweg?