fietsen door regeniStock

Regen op je kop, regen van opzij, regen langs voor en zelfs regen die van onder opspat. Het ziet er weinig aanlokkelijk uit, maar regen is eigenlijk geen reden om je fiets op stal te laten. Met de juiste uitrusting kan het heerlijk zijn om door nat weer te fietsen, zelfs als het pijpenstelen regent. Enkele tips.

Trek geen zweethut aan

Regenkledij moet uiteraard waterdicht zijn, maar ook ‘ademen’. Dat wil zeggen dat de stof waaruit je regenkledij bestaat regenwater tegenhoudt maar tegelijk zweet afvoert. Tijdens het fietsen lever je een inspanning en krijg je het warm. Je zweet moet naar buiten, anders ben je toch nat als je op je bestemming aankomt. Een plastic jasje ademt niet en verandert je daarom snel in een fietsende zweethut. Een kwaliteitsvolle regenjas is ademend en regenbestendig, en bij voorkeur iets langer aan het rugpand om je achterwerk te beschermen tegen opspattend vuil, en heeft ‘ventilatiegaten’ onder de oksels.

…en ook geen tent

Let ook op de pasvorm. Een te wijde jas of poncho gedraagt zich op een winderige dag als een parachute – en je wou nu net zo snel mogelijk naar huis. Een regenbroek met een rits aan de zijkant, liefst helemaal tot aan je heup, trek je snel en makkelijk over je schoenen en broek. Regenkledij in licht materiaal kan je heel compact opbergen in je fietstas en dus altijd bij je houden ‘voor het geval dat’.

Denk aan je zichtbaarheid

Automobilisten moeten bij grijs en regenachtig weer nog meer dan anders opletten voor fietsers en voetgangers. Langs de andere kant, als het regent, zien automobilisten je minder goed fietsen, zelfs bij daglicht. Het kan daarom geen kwaad om in een regenbui je fietslampjes – zeker het rode achterlicht – aan te steken. Ook reflecterende stroken op je regenjas of -broek helpen je om gezien te worden.
Tip: Lees hier hoe je veilig door het donker fietst.

Een waterdichte pet houdt de regen uit je ogen

Regendruppels die in je oog vallen of rollen kunnen je zicht belemmeren. Een kap of een pet kunnen dan helpen, al heeft die eerste twee nadelen. Een kap beperkt je zijwaartse gezichtsveld en kan wind vangen. Met een waterdichte pet heb je eigenlijk meer vrijheid. Draag je een helm? Dan kan je er een kapje in waterafstotende stof over trekken.

De grootste uitdaging: droge voeten

Natte voeten vermijden is misschien wel de grootste uitdaging in een stevige regenbui. De meeste schoenen zijn niet waterdicht, en als ze dat wel zijn, kan er nog water langs je enkels in je schoenen sijpelen. Om dat te beperken kan je waterdichte schoenovertrekken over je schoenen dragen. Als je dat wat veel gedoe vindt, kan je ook een tweede paar schoenen en sokken op je werk bewaren. Stop krantenpapier in je natte schoenen – schoenen drogen op grootmoeders wijze – en waarschijnlijk zijn ze tegen je terugrit weer droog.

Een waterdichte fietstas is goud waard

Om je spullen te beschermen tegen de regen gebruik je een fietstas. Durf daarin investeren. De betere exemplaren zijn gemaakt uit een rubberachtig en waterdicht materiaal.

Hou rekening met een langere remafstand

In nat weer duurt het iets langer voor je stilstaat, zeker als je velgremmen hebt. Anticipeer daarom nog meer dan anders op het parcours en het verkeer. Probeer ook je fiets na een regenrit te poetsen of op zijn minst af te spoelen – ik weet het, daar is wat motivatie voor nodig. Een korte douche doet je fiets goed, want vuile remmen doen hun werk minder goed en verslijten ook sneller.
Tip: Lees hier hoe je je fiets onderhoudt.

Schrik voor gladheid? Zet je banden iets zachter

In regenweer is de kans op een valpartij in een gladde bocht iets groter. Je kan de grip van je banden iets vergroten door een beetje lucht eruit te laten. Los je banden wel nooit tot onder het aanbevolen niveau dat je op de zijkant van je buitenband kan aflezen. En pomp ze na het regenweer terug op tot het aanbevolen maximale niveau.
Tip: Lees hier hoe je veilig door de regen fietst.

Fietsen door regen: geniet ervan!

Ruik je die heerlijke geur van verse regen? Zie je prachtige kleuren in spiegelende plassen? En weet je nog hoe opwindend het als kind was om met je benen opgetrokken door een diepe plas te bollen? Niets houdt je tegen om van die vaak prachtige regenwereld te genieten!

Vorig artikelAlles wat je moet weten over de reddingsstrook
Volgend artikel9 vakantiehuizen in eigen land waar je met je hele bubbel heen kunt