Snelweg nieuwe wegmarkering

Heb jij deze nieuwe wegmarkering op de Vlaamse snelwegen ook al gezien? Dan vraag je je vast af wat deze v-vormige witte lijn eigenlijk betekent.

Wie over de belangrijkste verkeersassen in ons land dendert, merkte misschien ook al op dat er op de Vlaamse snelwegen een nieuw soort wegmarkering opduikt: een v-vormige witte lijn over de hele breedte van de weg. Je ziet ze voor bepaalde tunnels, maar niet aan elke tunnel. Wat betekent die wegmarkering dan? Is het om de snelheid af te remmen? Om afstanden in te schatten? Niets van dat alles! Meer nog, voor automobilisten hebben ze eigenlijk geen enkele functie. De nieuwe wegmarkering komt dan ook niet voor in de wegcode en dwingt dus geen enkele regel af. Voor het nut van deze nieuwe wegmarkering moeten we kijken naar wat er volgt, namelijk de tunnels.

Belangrijke tunnels krijgen slagbomen

Vijf van de 21 wegtunnels die het Agentschap Wegen en Verkeer in Vlaanderen in beheer heeft, liggen op het TERN-netwerk. Dat is een Europees weggennet dat ervoor zorgt dat goederen en personen makkelijk van het ene EU-land naar het andere geraken. Om bij een eventueel ongeval in de tunnels de veiligheid te garanderen, worden momenteel aan die vijf tunnels slagbomen geplaatst. Het gaat om de Beverentunnel (R2), Craeybeckxtunnel (E19), Kennedytunnel (R1), Tijsmanstunnel (R2) en Vierarmentunnel (R0). Naast de slagbomen worden ook verkeerslichten en dynamische borden geïnstalleerd om de snelheid te verlagen en het verkeer om te leiden indien nodig.

Wegmarkering ter controle

Wanneer de slagbomen bij een zogenaamde calamiteit naar beneden gelaten worden, houdt iemand in de controlezaal van het Vlaams Verkeerscentrum via camera’s het wegdek in de gaten. Om zeker te zijn dat er geen voertuigen onder de slagboom terechtkomen, is deze wegmarkering aangebracht op het wegdek, in het verlengde van waar de slagboom zal belanden. Staat er geen voertuig op de markering, dan weet de operator in de controlezaal door een visuele controle op het scherm dat de slagboom veilig naar beneden kan. Als je aan het rijden bent, mag je de wegmarkering dus gewoon negeren.

 

Lees ook

Mag je parkeren op een fietssuggestiestrook?

Ben je verplicht om links op de weg te wandelen?

Mag je een eenrichtingsstraat achteruit inrijden?

Is een fietsbel verplicht op elk type fiets?

Vorig artikelWaar moet ik mijn bakfiets parkeren?
Volgend artikelRoadtrip Nedersaksen: cultuur, natuur en avontuur