steenmarters

Steenmarters kunnen behoorlijk wat schade aan je wagen veroorzaken. Bescherm je auto met onze tips!

Steenmarters durven al eens de elektrische kabels of leiding door te knagen of isolatierubbers los te trekken. En die reparatiekosten kunnen snel oplopen. Daarom deze 5 tips om schade te vermijden!

1. Parkeer in een garage

Parkeer je auto indien mogelijk in een goed afgesloten garage. Heeft je garage geen gaten groter dan 4 cm? Dan kan de steenmarter er niet in.

2. Maak het motorcompartiment schoon

Als je vermoedt dat er een steenmarter in (de buurt van) je auto is geweest (door bv. haren, pootafdrukken of uitwerpselen), dan maak je de motorruimte het best grondig schoon. Zo spoel je alle geuren weg en voorkom je dat een andere marter de behoefte krijgt om zijn territorium af te bakenen onder jouw motorkap.

3. Scherm de motorruimte mechanisch af

Voorkom dat de steenmarter in de motorruimte geraakt door de toegangen te laten afsluiten (bv. met een draadrooster) of laat de kwetsbare kabels en leidingen met stevige kabelgoten of -hulzen beschermen.

Sommige automerken hebben speciale marterkits ontwikkeld die de auto ontoegankelijk maken. Je kunt online eveneens buisbescherming kopen, maar let op: voor sommige kabels heb je een hittebestendige kabelgoot nodig. Informeer dus steeds eerst bij je garagist vooraleer je er zelf aan begint.

4. Scherm de motorruimte elektrisch af

Je kunt een stroomstootapparaatje (laten) installeren in de motorruimte, waardoor de steenmarter een lichte elektrische schok voelt wanneer hij in de motorruimte kruipt. Om problemen met de garantie te voorkomen, moet je het laten installeren door een professionele automonteur. Je vindt deze apparaatjes in alle prijsklassen (tussen € 25 en € 200).

5. Installeer een marterverschrikker met ultrasoon geluid

Steenmarters hebben een hekel aan een hoog piepend geluid. Apparaatjes die een dergelijk geluid maken kun je ook onder of in de motor kleven of bevestigen, maar let wel op dat je het niet aanbrengt op onderdelen die warm worden. Zo’n apparaatje kost ongeveer € 50.

Vorig artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2022: deelnemers categorie elektrisch
Volgend artikel5x verrassend shoppen in Brugge