VAB-Gezinswagen van het Jaar winnaars

Welke auto’s vallen het meest in de smaak bij gezinnen?  We vroegen het hen zelf en dit is hun verdict! Deze wagens mogen zich een jaar lang VAB-Gezinswagen van het Jaar 2019 noemen.

Ford Focus (categorie 1)

In categorie 1 mogen de wagens maximaal 19.500 euro kosten. De afgelopen jaren kozen de testgezinnen in deze categorie steeds vaker voor SUV’s. Dit jaar werd blijkbaar bewuster rekening gehouden met de kilometerkostprijs en het verbruik. De ereplaats op het podium is voor de Ford Focus met 168 punten. Hij werd geprezen voor z’n goede wegligging en ruimte, ook voor de passagiers op de achterbank. Verder viel zijn look in de smaak en vonden heel wat gezinnen het interieur goed afgewerkt en het dashboard erg overzichtelijk. Op de tweede plaats eindigde de Skoda Fabia Combi met 148 punten. De Dacia Duster krijgt met 145 punten de bronzen medaille.

Ford Focus Clipper (categorie 2)

In de categorie van gezinswagens tot 30.500 euro waren opvallend veel crossovers en ludospaces vertegenwoordigd. Toch sleept een klassieke break de hoofdprijs in de wacht. Met 176 punten is de Ford Focus Clipper de grote winnaar. Bij de pluspunten worden vooral zijn ruimte, excellente wegligging, rijplezier en geslaagd uiterlijk naar voor geschoven. Ford tekent hiermee trouwens ook voor een primeur. Nog nooit slaagde een autoconstructeur erin om zowel in categorie 1 als in categorie 2 goud te pakken. De tweede plaats wordt dit jaar ingenomen door de Skoda Octavia Combi met 149 punten, op de hielen gevolgd door de Mazda CX-5 met 145 punten.

Nissan Leaf (categorie elektrisch)

In deze categorie evolueren we steeds meer naar 100% elektrische voertuigen, met dit jaar vier volledig elektrische deelnemers en slechts één plug-in hybride. Toch blijkt het aanbod beperkt. Opnieuw verloren de plug-in hybrides de strijd door hun hoge aankoopprijs en hoge kilometerkostprijs, want voor het zevende jaar op rij wint een volledig elektrische auto. De Nissan Leaf wint met 122 punten. Het is de vernieuwde versie van de ‘grondlegger van de elektrische auto’s’. Daarmee treedt hij in de voetsporen van de eerste Leaf die in 2013 ook de titel ‘VAB-Gezinswagen van het Jaar’ kreeg. De strijd was nipt, want de Hyundai Kona EV eindigde op de tweede plaats met 118 punten. Op drie strandt de Mitsubishi Outlander PHEV met 98 punten.

Vorig artikelDe Ierse westkust, vijftig tinten groen
Volgend artikelSmakelijke kerstcadeaus scoren in Lille