Rijopleiding: dit verandert er vanaf 1 maart.

De Vlaamse rijopleiding wijzigt vanaf 1 maart. Er komen twee aanpassingen: wie leert rijden, zal langer moeten oefenen en vrije begeleiders moeten verplicht een vormingsmoment volgen.

Belangrijk nieuws voor wie binnenkort zijn of haar rijbewijs wil halen: vanaf 1 maart zijn er in de rijopleiding twee nieuwe regels in voege.

1. Langere oefenperiode

Wie in Vlaanderen zijn of haar rijbewijs wil halen, moet vanaf dan minstens vijf maanden oefenen. Momenteel is dat slechts drie maanden. De langere verplichte oefenperiode geldt voor zowel het voorlopige rijbewijs 18 maanden als 36 maanden, dus zowel voor wie met de rijschool leert rijden als voor wie kiest voor vrije begeleiding. Iedereen die na 1 maart het praktisch rijexamen aflegt, moet deze oefenperiode doorlopen. Ook wie voor deze datum een voorlopig rijbewijs heeft maar pas erna examen aflegt, moet minstens vijf maanden oefenen.

2. Vormingsmoment weer ingevoerd

Een tweede nieuwe regel handelt over het vormingsmoment. Wie ervoor kiest om niet met een rijschool te leren rijden, valt in het regime van een opleiding met een vrije begeleider. En die begeleiders moeten vanaf 1 maart een vormingsmoment volgen voordat ze iemand mogen leren rijden. Dat vormingsmoment heeft al eens een tijdje bestaan en wordt nu opnieuw ingevoerd.

Wat houdt dat precies in? In een sessie van drie uur krijgen vrije begeleiders informatie over hoe ze iemand moeten leren rijden én wordt hun kennis van de wegcode opgefrist. Vooral dat laatste is erg belangrijk, want vaak worden fouten doorgegeven van begeleider op leerling, met alle gevolgen van dien – lees: gevaarlijk rijgedrag en mogelijk mislukte rijexamens.

Het vormingsmoment kan zowel fysiek (in groep) als digitaal gevolgd worden, de inhoud is exact dezelfde. Bij VAB-Rijschool zal de cursus in heel wat kantoren te volgen zijn, maar we bieden het vormingsmoment ook digitaal aan.

Nog belangrijk: de begeleider moet het vormingsmoment minstens vijf maanden voor het praktijkexamen van de kandidaat-bestuurder volgen. Het vormingsmoment kost 20 euro. Het attest dat de begeleider na afloop krijgt, is tien jaar geldig.

Lees ook

Rijbewijs halen? Dit moet je weten

Mag een ‘L’ blijven hangen?

Vorig artikelVAB-menu: viergangenmenu bij RAAM in Lokeren voor € 60
Volgend artikelMicrocars, terug van (nooit) weggeweest