© Shutterstock

164 kilometer lang kun je acht bekende Vlamingen volgen in het Play4-programma ‘De Expeditie’ en met hen ontdekken wat het ijskoude Groenland zoal in petto heeft. ’s Werelds grootste eiland is het nirwana voor avonturiers en natuurliefhebbers. Durf jij deze bestemming aan?

Groenland in een notendop

  • Met zijn oppervlakte van zo’n 2.166.000 km² vormt Groenland het grootste eiland ter wereld en is het wel 70 (!) keer groter dan België.
  • Groenland is een autonoom land, maar maakt nog steeds deel uit van het Koninkrijk Denemarken (in navolging van de kolonisatie in 1605). Naast de oorspronkelijke inwoners leven er bijgevolg voornamelijk Denen.
  • De Groenlanders noemen hun land ‘Kalaallit Nunaat’, wat vrij vertaald ‘het land van de mensen’ betekent.
  • De ‘Inuit’ of ‘Kalaallit’ zijn de inheemse bevolking van Groenland, in de volksmond beter bekend als Eskimo’s.
  • Met slechts 56.000 inwoners is Groenland één van de dunstbevolkte gebieden op aarde. Ongeveer 15.000 van die inwoners leven in de hoofdstad Nuuk (‘landtong’).

Hoe geraak je op dit desolate eiland?

In Europa kan je met het vliegtuig enkel vanuit IJsland (Reykjavik) of Denemarken (Kopenhagen) naar Groenland vliegen. De luchtvaartmaatschappijen Air Greenland, Air Iceland en Norlandair voorzien vluchten richting Kangerlussuag Airport, vanwaaruit er binnenlandse vluchten vertrekken naar bestemmingen als Nuuk en Ilulissat.

Voor je te hard van stapel gaat lopen: hou er rekening mee dat de weersomstandigheden een invloed kunnen hebben op de vliegschema’s. Je reis zorgvuldig plannen en flexibel zijn is de boodschap! Ook Visit Greenland loodst je graag door het beslissingsproces of deze bestemming nu wel of niet weggelegd is voor jou.

“The Arctic is a place where you can’t always be in charge of it all.”

 

Zomer in Groenland

Bergen, fjorden en gletsjers badend in een betoverende, gouden schijn: de zomerse middernachtzon transformeert Groenland in een wereld van surreële kleuren en contrasten. Dankzij dit astronomisch fenomeen, dat meestal plaatsvindt tussen eind mei en eind juli, lijkt de grens tussen dag en nacht te vervagen, waardoor reizigers kunnen genieten van eindeloze dagen vol heerlijke activiteiten, zoals wandelen onder een heldere hemel, kajakken en kamperen. Het is de tijd van het jaar waarin de natuur in volle bloei is, met kleurrijke bloemen die de toendra bedekken, en wilde dieren zich laten zien.

Tip: walvissafari

De wateren rondom Groenland zijn de thuisbasis van verschillende walvissoorten, waardoor het een van de beste plekken ter wereld is voor walvissafari’s. Aangezien deze wateren tijdens de zomermaanden relatief ijsvrij zijn en bijgevolg meer voedsel bevatten, kan je langs de kustlijn en in de fjorden bultruggen, beluga’s, narwallen, dwergvinvissen en soms zelfs blauwe vinvissen spotten. Excursies zijn mogelijk per boot, kajak of zelfs tijdens een helikoptervlucht. Populaire locaties zijn onder meer Disko Bugt, Ilulissat en Qeqertarsuaq.

 

Winter in Groenland

Het noorderlicht danst aan de poolhemel en een glinsterend wit tapijt licht de duisternis op: welkom in winterwonderland! Vergaap je tijdens een hondensledetocht aan majestueuze fjorden, torenhoge ijsbergen en felgekleurde huisjes terwijl de gidsen vertellen over de natuur en geschiedenis van het land. Ben je een adrenalinejunk? Dan is heliskiën wellicht iets voor jou. Het avontuur begint met een helikoptervlucht over besneeuwde bergtoppen, waarna je bergafwaarts glijdt langs steile afdalingen, door ongerepte poedervelden en over spectaculaire hellingen.

Tip: ijsvissen

Doe jij het liever wat rustiger aan? Dan is ijsvissen de ideale activiteit voor jou. Lokale gidsen introduceren je in de traditionele vismethoden van de Inuit-gemeenschap. Terwijl je in stilte geniet van de serene schoonheid die het Arctische landschap te bieden heeft, hijs je met een beetje geluk een heerlijke kabeljauw, heilbot of schelvis binnen. Bovendien biedt ijsvissen in Groenland een geweldige gelegenheid om het noorderlicht te aanschouwen, vooral tijdens de lange, donkere winteravonden.

Bron: A.S.Adventure

TIP Vertrek zonder zorgen op expeditie met VAB Reisverzekering.

Lees ook

Hoe overleef je extreme koude zoals in ‘De Expeditie: Groenland’?

Vorig artikelHoe overleef je extreme koude zoals in ‘De Expeditie: Groenland’?
Volgend artikelSneeuw in eigen land: in 5 stappen op de latten