Rijden met een L voorlopige rijbewijzenFoto: Wim Kempenaers

Wie met een voorlopig rijbewijs rijdt, moet altijd een ‘L’-teken achteraan in de auto hangen. Maar moet je die ‘L’ altijd wegnemen als iemand met een gewoon rijbewijs het stuur overneemt?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. De wet zegt duidelijk wanneer het wél moet, maar zegt niets over wat er moet gebeuren als iemand met een gewoon rijbewijs met diezelfde wagen rijdt. Dan maar concluderen dat ze mag blijven hangen is wat kort door de bocht. De ‘L’ duidt namelijk aan dat er een leerling-chauffeur achter het stuur zit, met een voorlopig rijbewijs. Wie dus met een ‘L’ rijdt maar een gewoon rijbewijs heeft, rijdt dan eigenlijk met een ongeldig rijbewijs. De ‘L’ dient daarnaast om andere weggebruikers tot voorzichtigheid aan te manen. Aangezien zo’n ‘L’ een impact heeft op het gedrag van bestuurders, is het foutief aanbrengen ervan potentieel gevaarlijk. Hoewel dus nergens zwart op wit staat dat het niet mag, raadt VAB wel aan om de ‘L’ telkens weg te nemen als ze niet nodig is. Zo verwar je andere bestuurders niet en blijft de ‘L’ z’n effect behouden op momenten dat het wel nodig is.

Met VAB-Rijschool recht naar je rijbewijs

Ben je klaar om op de baan te gaan? Met VAB-Rijschool stel je zelf je rijlessen samen. Boek je rijles in één van de VAB-Rijscholen in Vlaanderen.

Vorig artikelKan ik na de brexit nog naar Engeland reizen?
Volgend artikel4 op de 10 wagens mogen in 2025 de lage-emissiezones niet meer in