VAB-Rijschool rijlessenFoto: Wim Kempenaers

De nieuwe strengere coronamaatregelen hebben ook een impact op wie aan een rijopleiding bezig is. Lessen en examens worden voorlopig opgeschort.

Vanaf maandag 2 november 2020 zal het niet langer mogelijk zijn om rijlessen te volgen, een theoretisch of praktisch examen af te leggen of een terugkommoment bij te wonen. Alle rijscholen en examencentra moeten hun activiteiten zeker tot en met zondag 13 december 2020 tijdelijk opschorten. Wie een voorlopig rijbewijs heeft mag wel blijven oefenen, want in tegenstelling tot tijdens de eerste lockdown is er geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen.

Rijlessen en examens

De termijnen om rijexamens af te leggen, worden verlengd tot en met 30 september 2021. Dat betekent dat wie

  • geslaagd is voor een theoretisch examen (3 jaar geldig)
  • lessen heeft gevolgd bij een erkende rijschool
  • geslaagd is voor een examen op privéterrein (de zogenaamde manoeuvres)

een verlenging krijgt tot en met 30 september 2021, als de geldigheid van die examens of lessen vervallen is tussen 2 november 2020 en 29 september 2021.

Personen die een voorlopig rijbewijs hebben waarvan de geldigheid vervallen is, hoeven geen extra praktijklessen te volgen. Normaal is dat wel het geval als je voorlopig rijbewijs vervalt.

Wie al een afspraak heeft vastgelegd voor het afleggen van het praktijkexamen hoeft geen retributiebijslag te betalen. Daarnaast wordt uiteraard ook hier de periode waarbinnen je het praktijkexamen kunt afleggen verlengd tot en met 30 september 2021.

Terugkommoment

Het terugkommoment is een verplichte opleiding van 4 uur die je moet volgen 6 tot 9 maanden na afgifte van je definitief rijbewijs B. Wanneer die termijn afloopt tussen 2 november 2020 en 30 juni 2021, dan krijg je de tijd tot en met 30 september 2021 om het terugkommoment te volgen.

Wie het terugkommoment niet binnen de voorziene termijn heeft gevolgd, krijgt een aanmaning en een extra termijn van 2 maanden. Eindigt die extra termijn tussen 2 november 2020 en 30 juni 2021? Dan krijg je tijd tot en met 30 september 2021 om het terugkommoment alsnog te volgen. Let wel, je betaalt dan nog steeds de toeslag die momenteel vastgelegd is op 51 euro, omdat je de eerste termijn liet verlopen.

 

Vorig artikelReizigers gezocht: ga mee op reportage naar Zwitserland!
Volgend artikelDe 3 belangrijkste redenen waarom we te snel rijden