fietsverlichtingFoto: Shutterstock

Dat we ons fietslicht moeten ontsteken in het donker weten we allemaal. Maar moet die fietsverlichting vast aan je fiets hangen of mag je ze ook op je helm of rugzak bevestigen?

In tegenstelling tot reflectoren behoort fietsverlichting niet tot de verplichte basisuitrusting van een fiets. Fiets je overdag bij goed zicht zonder fietsverlichting, dan kun je geen boete krijgen. Maar dat verandert op het moment dat het donker wordt of het zicht beperkt is tot minder dan 200 meter. In dat geval moeten fietsers zowel voor- als achteraan een niet verblindend vast licht of knipperlicht ontsteken. Met ‘vast’ bedoelt men niet ‘vast gemonteerd op het frame’, maar wel dat het constant brandt. Vooraan moet het licht wit of geel zijn, achteraan rood.

Zichtbare fietsverlichting is van groot belang

De wegcode spreekt over ‘fietsers’ en niet over ‘fiets’. De verlichting hoeft dus niet op de fiets zelf te zijn gemonteerd. De verlichting mag ook op een helm of rugzak hangen, maar het is wel van groot belang dat het licht in alle omstandigheden zichtbaar is. Ondanks dat autobestuurders in het duister extra moeten opletten voor fietsers, zijn fietsers op hun beurt verplicht om goed zichtbaar te zijn. Wanneer het fietslichtje aan je rugzak hangt en het licht naar onder schijnt, dan ben je niet meer goed zichtbaar en dat leidt tot gevaarlijke toestanden.

De voordelen van een VAB-Fietsbijstand

Platte band? Ketting gebroken? Met een VAB-Fietsbijstand heb je dag en nacht bescherming bij fietspech of -ongeval in heel de Benelux!

Vorig artikelWe gaan weer op wintersport, Oostenrijk populairst
Volgend artikelBouillon op en top beleven