Je klimt er via ladders door steile bossen, daalt af in ondergrondse mijnen, eet zowel kreeft als fazant en dan zwijgen we nog over die idyllische torenkamer. Bouillon mag dat een beetje ingeslapen ogen, de stad ontgoochelt niet!

Overnachten in Hotel de la Poste

Een instituut en een baken in de stad. Opgetrokken in 1730, honderd jaar voor er sprake was van België; in 1870 heeft Napoleon III hier even gelogeerd en ondanks de vele, noodzakelijke renovatiesrondes is dit nog altijd een plek die beroert. Erfgoed dat je beleeft. Met een plankenvloer die gezellig kraakt, talloze marmeren details en een uitgekiende decoratie. Een warm nest dus, met een gezellige bar en een gastronomisch restaurant waar fazant op het menu staat. Boek de Deluxe Torenkamer. Iets duurder dan de standaardkamer maar onweerstaanbaar charmant.

 

Spoken in het Kasteel van Bouillon

Baan je een weg doorheen het Quartier du Brutz, de oudste wijk van de stad, en ga een uurtje voor sluitingstijd even binnenpiepen in het kasteel. Dan is er, zeker ’s winters, geen kat meer te bespeuren en heb je de plek voor jezelf. Godfried van Bouillon verpandde dit kasteel in 1096 om zo zijn eerste kruistocht te financieren en eeuwenlang fungeerde de burcht als een militaire versterking. Inclusief folterkamers. Lekker griezelen!

 

De Laddertjeswandeling

Amper vijf kilmeter lang, maar goed voor vele ladderpassages, nijdige klimmetjes en scherpe afdalingen. Het bordje ‘Gevaarlijke wandeling, af te raden voor gevoelige personen’ dat aan de kerk van Rochehaut prijkt, is dan ook veelzeggend. De wandeling doet precies wat ze belooft: ze laat je constant klimmen en dalen, trakteert je op ongelooflijke vergezichten en als het niveauverschil te groot is, dan komt er een ladder aan te pas. Klauteren als was je terug tien. Een festijn van begin tot eind.

 

Nagenieten in Point de Vue

Deze bistro laat je uitkijken over de Vallée de la Semois, ‘patrimoine majeure de Wallonie’, en de kaart is al net zo indrukwekkend. Hier niet alleen Ardennen-klassiekers, maar ook huisgemaakte Orval-kroketjes, oesters en kreeft. Een rijkelijke burger van kreeft bijvoorbeeld, afgewerkt met Parmezaan en truffel, of de al net zo imposante waterzooi van kreeft.

 

25 meter onder de grond

Au Coeur de l’Ardoise laat je 25 meter onder de grond afdalen om er te verdwalen in een oude leisteenmijn. De mijn was 90 jaar lang actief en tal van mijnwerkers hebben hier 6 op 7 gezwoegd, vaak met rotsblokken van 150 kilo op hun rug. In 1976 sloot de mijn en in 1997 heropende ze voor het grote publiek. Je doorkruist de mijn solo, her en der spuwen luidsprekers de nodige info uit. Stuk voor stuk verbazingwekkende weetjes die je mond gegarandeerd doen openvallen. Aanrader!

 

Brouwerij met kinderpret

Kun je je kroost enkel tot wandelen motiveren als er daarna een speelpleinbeloning volgt? Houd je zelf wel van een vers gebrouwen en goed getapt streekbiertje? Op naar Brasserie de Rochehaut, dat niet alleen met een brouwerij uitpakt, maar ook beschikt over een dierenpark, een landbouwmuseum, een kinderboerderij en fijne speeltuigen. Met restaurant en een flinke shop.

 

Lees ook

De charmantste vakantiehuizen in de Ardennen
De knapste panorama’s van de Ardennen
De 18 musts van Wallonië

Vorig artikelMoet je fietsverlichting vast op de fiets gemonteerd zijn?
Volgend artikelGetest: BMW X1