wintersport in de kerstvakantie ski sneeuw winterFoto: Shutterstock

Nu vrijdag, 23 december begint in België de kerstvakantie. Een groot deel landgenoten trekt naar het buitenland voor een wintersportvakantie. Oostenrijk is daarbij de populairste bestemming. Het weer in de Alpen is zacht voor de tijd van het jaar, wat ervoor zorgt dat er nauwelijks sneeuwval is onder de 2000 meter dit weekend. De wegen richting skigebieden zullen daardoor vlot bereikbaar zijn.

Op de VAB-Alarmcentrale zagen we vorig jaar al een opleving van het wintertoerisme. In tegenstelling tot vorige winter zijn er nagenoeg geen coronamaatregelen meer en dus verwacht VAB-Reisbijstand een nog sterkere stijging van het aantal oproepen voor autopech of medische bijstand vanuit de skioorden.

Die drukte zal zich vooral concentreren tijdens de traditionele vakanties. Dat blijkt uit de winterenquête die VAB uitvoerde bij meer dan 1000 Vlamingen. Meer dan 5 op de 10 wintersporters gaat op vakantie tijdens een van de traditionele vakantieperiodes. De krokusvakantie (27%) is daarbij het populairst, gevolgd door de paas- en de kerstvakantie. 45% van de Vlamingen gaat op reis buiten de schoolvakanties. Het gaat dan vooral om gepensioneerden, vriendengroepen en jonge stellen zonder kinderen. 

Populairste wintersportbestemming voor Vlamingen is Oostenrijk (42%), zo blijkt uit dezelfde VAB-winterenquête. Frankrijk (22%) en Italië (12%) volgen op de tweede en derde plaats. Dat is ook exact de top drie van de landen waar VAB-Reisbijstand vorige winter het vaakst pech- en medische bijstand moest verlenen. 

Denk aan winterbanden in Frankrijk

In heel wat berggebieden in Frankrijk is het al vanaf 1 november 2021 verplicht om met winterbanden te rijden of om sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. De gedoogperiode is nu echter voorbij, een boete van 135 euro dreigt.

In 34 Franse departementen moeten auto’s in sommige gemeenten winterbanden hebben of moeten er sneeuwkettingen in de koffer liggen in de periode tussen 1 november en 31 maart. De verplichting geldt in de Vogezen, Pyreneeën, Centraal Massief, Jura en Alpen en worden aangeduid met een verkeersbord. Vooral in de Vogezen kondigt men aan streng te zullen optreden. Ook op Corsica worden winterbanden verplicht. Daarmee voegt Frankrijk zich bij een hele rist landen waar rijden zonder winterbanden verboden is.

 

Verkeersprognose

Vroege vrijdagspits, ook op 24 en 31 december files richting skigebieden

Ook al vallen beide ‘vakantiezaterdagen’ dit jaar op 24 en 31 december, toch verwacht VAB ook op die twee dagen drukke wegen richting zuiden, omdat er op 31 december al heel wat terugkerend vakantieverkeer zijn. Ook op tweede kerstdag, 26 december, wordt het druk.

België

In eigen land verwacht VAB dat de avondspits op vrijdag 23 december, aan de start van de kerstvakantie, vroeger op gang zal komen en ook langer zal aanhouden.

Duitsland

VAB verwacht vooral vrijdag en zaterdag 23 en 24 december druk verkeer op de wegen vanuit de grote steden richting zuidelijke skigebieden. Het wordt vooral aanschuiven op de wegen richting Alpen, met files rond Karlsruhe, München en Frankfurt. De A1, A3, A7, A8 en A9 zijn de meest filegevoelige snelwegen voor wintersporters. Ook in en rond grote steden als Aken en Keulen verwacht VAB verkeersdrukte door de kerstmarkten.

Oostenrijk

In Oostenrijk wordt het druk richting skigebieden op zaterdag 24 december. In het westen verwacht VAB verkeersdrukte op de B179 tussen Füssen en Nassereith. Ook op de A10 tussen Salzburg en Bischofshofen en op de A12 tussen Kufstein en Innsbruck wordt het allicht bumperen.

Frankrijk

Over Frankrijk kunnen we kort zijn: vrijdag 23 december wordt daar de drukste dag. Vooral ten zuiden van Lyon is er een grote kans op winterfiles.

Zwitserland en Italië

Ook in Zwitserland en Italië wordt er drukte verwacht op de toegangswegen naar de skigebieden in de Alpen.

 

Lees ook:

Met de auto op wintersport? Denk aan deze veiligheidstips

Vertrek goed voorbereid op wintersportvakantie

Vorig artikelDit verandert er in 2023
Volgend artikelMoet je fietsverlichting vast op de fiets gemonteerd zijn?