mag ik opnieuw reizen strand reisbijstand in coronatijdenFoto: Pexels

Uit een bevraging van VAB blijkt dat we weer massaal gaan reizen. Tegelijkertijd zijn we ook voorzichtig. Zo stijgt het aantal afgesloten annulatieverzekeringen met bijna de helft.

VAB peilde bij 2000 Vlamingen naar de reisintenties voor deze zomer. Opvallend is dat meer dan 70 procent van de Vlamingen in 2022 evenveel of vaker met de wagen op reis wil dan voor de coronacrisis. Ondanks de dure brandstofprijzen kiest de Vlaming dus resoluut voor de autovakantie. Mede door de onrust op en rond de vliegvelden wordt de Vlaming richting zijn of haar wagen geduwd. Het belooft komende zomer voor het eerst sinds corona dan ook bijzonder druk te worden op de snelwegen van en naar het Zuiden. Want de Vlaming wil reizen en vaak meerdere keren per jaar. Maar liefst 1 op de 5 Vlamingen kiest voor meerdere vakanties, specifiek om verloren vakanties van tijdens corona in te halen.

Voorzichtig

Langs de andere kant zijn we ook op onze hoede en realistisch dat corona toch nog roet in het eten kan gooien. Zo boekt 36 procent van de Vlamingen enkel last-minute om zoveel mogelijk onzekerheid te vermijden. Wat betreft annulatieverzekeringen op jaarbasis zien we bij VAB dat er dit jaar liefst 48 procent meer afgesloten worden in vergelijking met dezelfde periode in 2019, het laatste pre-coronajaar. Bij het afsluiten van een annulatieverzkering is het trouwens erg belangrijk om goed na te kijken in de polis of een coronabesmetting wel een geldige reden is om je reis terugbetaald te krijgen. De VAB-Annulatieverzekering is alvast coronaproof.

Autovakantie

Wie met de auto op vakantie gaat, moet dus rekening houden met stevige drukte om de Europese wegen. Het juiste vertrekmoment kiezen kan daarbij alvast helpen. VAB raadt ook af om ’s nachts te rijden. Wie het toch doet moet een aantal voorzorgsmaatregelen nemen zoals uitgerust aan de rit beginnen, genoeg drinken en de verwarming niet te hoog zetten. Onderweg een overnachting boeken en de reis in twee stukken splitsen? Voor de alertheid een goed idee, want je bent uitgerust. Voor de files echter niet. Mensen die een hotelovernachting boeken staan vaak iets later op, ontbijten eerst nog en vertrekken dan pas waardoor ze aan de knelpunten terechtkomen op de momenten dat de eerste files zich al vormen. Rond Lyon zijn er tijdens de drukke zomerweekends om 9 uur ‘s morgens al files.

 

Lees ook

Wat zijn de knelpunten op weg naar je bestemming?

Hoe kun je best je auto laden?

Wat moet je controleren voor je op vakantie vertrekt? 

Vorig artikelLuxueus kamperen met polderzicht in een dunetent
Volgend artikelSlim inpakken in 9 tips