inpakken tips

Kleren oprollen en schoenen vullen: die trucjes zijn intussen bekend. Maar ken je deze kneepjes al om je koffer nóg efficiënter te pakken?

1. Miniatuurtjes

Niemand heeft een volledige fles shampoo, bodylotion, parfum, make-upremover of zonnecrème nodig op reis. Spaar samples die je krijgt in de winkel of koop herbruikbare miniatuurflesjes en vul ze zelf met de hoeveelheid die je nodig hebt. Zo spaar je ruimte én gewicht in je koffer.

2. De reisschuif

Bewaar al je typische reisspullen thuis in een doos of lade. Je internationaal paspoort, adapters, laders voor je elektronica, de sleutels van je koffers, buitenlands kleingeld, reissokken, oordopjes, oogmaskers… en zo kunnen we nog even doorgaan. Zodra je met inpakken begint, heb je meteen alles bij de hand.

3. Kleine wasjes

Neem waszeep of handwasmiddel mee op reis en pak vooral kledingstukken in die onderling matchen in verschillende combinaties. Zeker op warme bestemmingen kan je dan makkelijk eens een T-shirt of short halverwege je reis uitwassen en buiten laten drogen. Droge zeep tussen je kleren zorgt bovendien voor een aangenaam geurtje in je valies.

4. Ruimte voor souvenirs

Voorzie wat ruimte in je koffer die je vult met iets superlicht, zoals noppenfolie of zakjes. Zo blijft niet alleen alles netjes op zijn plaats tijdens het reizen, de folie en zakjes komen ook handig van pas als je breekbare souvenirs koopt of als je vuile was of schoenen apart wil houden.

 

5.  Kleren als kussen

Lange vlucht voor de boeg? Koop een nekkussen met rits, haal de vulling uit de hoes en vul opnieuw met een trui, een pyjama of een reserveoutfit. Zo win je meer plaats in je koffer voor iets anders én je hebt meteen een lekker zacht kussen om tegenaan te leunen in het vliegtuig.

6. Goede daad

We hebben ze allemaal wel, schoenen of kledingstukken waar je op uitgekeken bent. Draag ze op het vliegtuig of nog een laatste keer op je bestemming, om vervolgens ter plaatse weg te gooien. Of beter nog: doneer ze als ze nog in goeie staat zijn. Meer plaats in je koffer voor souvenirs én je maakt er iemand in nood gelukkig mee.

7. Juwelen zonder wirwar

Neem je graag juwelen mee op reis, steek dan je armbandjes of halskettingen elk door een rietje. Zo vermijd je dat er knopen in komen of dat ze met elkaar verstrikt raken in je bagage. Ringen en oorbellen kun je apart in kleine doosjes steken (zoals een pillendoosje) om ze altijd makkelijk terug te vinden.

8. Dicht en weer open

Zit je koffer net te vol en krijg je dat ene item er niet meer bij? Rits je koffer even volledig dicht om overtollige lucht te laten ontsnappen. Wedden dat je bij het openen weer een beetje extra ruimte hebt?

 

9. Wat steek je waar in je koffer

  • Steek de zwaarste items onderaan bij de wieltjes. Dat maakt je valies een pak ergomonischer bij het voorttrekken.
  • Stop zachte items in de hoeken van je koffer. Zo benut je die gebogen kanten maximaal.
  • Bewaar enkele essentiële items voor de eerste paar uur verkenning in een apart zakje bovenin je koffer. Zo hoef je niet alles overhoop te gooien om naar andere schoenen of een frisse outfit te vissen als je hotelkamer nog niet klaar is.

Lees ook

Een handige checklist voor een zorgeloze autovakantie
Zo hou je je kinderen bezig op de achterbank
Een handige checklist voor een zorgeloze vliegvakantie
Daarom is vliegen écht veilig

Vorig artikelWe zijn weer bijzonder reislustig, maar ook op onze hoede
Volgend artikel“Zijn we er bijna?” Zo hou je je kinderen bezig op de achterbank