gezin strand energiecrisisFoto: Shutterstock

Door de hoge energiefacturen gaan we elders besparen, op reizen bijvoorbeeld. Uit een enquête van VAB blijkt dat 4 op de 10 landgenoten volgend jaar minder of helemaal niet op reis zullen gaan als gevolg van de energiecrisis.

Welke invloed heeft de energiecrisis op onze reisplannen? Die vraag stond centraal in een nieuwe enquête van VAB. De impact is significant, zo blijkt. Bijna 1 op de 10 Belgen (9%) weet nu al dat hij of zij volgend jaar helemaal niet op reis gaat. Tel daarbij de mensen die nog wel zullen reizen, maar minder dan voorheen en we komen uit op 4 op de 10 Belgen die hun reisgedrag zullen aanpassen als gevolg van de energiecrisis. Van de Belgen die toch op reis gaan, zal 36 procent minder geld uitgeven. Slechts 28 procent geeft aan dat zijn of haar reisbudget niet zal veranderen in vergelijking met 2022. Hoe reizigers dan gaan besparen op het reisbudget? Zo’n 20 procent blijft dichter bij huis en verkiest een vakantie in Europa boven eentje naar een verdere bestemming. 15 procent gaat voor een vakantie in eigen land en 17 procent zal op vakantie minder op restaurant gaan. Net als de voorbije zomer verwacht VAB dat ook volgende zomer meer mensen een annulatieverzekering zullen afsluiten zodat ze bij onvoorziene omstandigheden het geld van hun reis niet helemaal kwijt zijn.

Autovakantie wordt nog populairder door energiecrisis

Afgelopen zomer was het bijzonder druk op de Europese wegen. Heel wat mensen kozen opnieuw voor een autovakantie, omdat de vliegtuigtickets opmerkelijk duurder waren en heel wat luchthavens met personeelstekorten kampten die zorgden voor chaotische toestanden. De populariteit van autovakanties merkten we ook op de alarmcentrale van VAB-Reisbijstand, met bijna 20 procent meer oproepen voor pechverhelping tegenover 2019, het laatste jaar voor corona. Die tendens zal niet meteen veranderen, zo blijkt uit onze enquête. 1 op de 3 Belgen zegt dat de energiecrisis een reden is om volgend jaar voor de wagen te kiezen. Dat voorspelt dus weinig goeds voor de drukte op de wegen naar het zuiden.

 

Lees ook

8 tips voor een betaalbare vakantie

8 goedkope citytrips in Europa

Lange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!

Vorig artikelHoe lang neem je een omniumverzekering voor je auto?
Volgend artikelBevers spotten en suppen in De Biesbosch: 6 tips!