omniumverzekering ongevalFoto: Shutterstock

Wie een nieuwe auto koopt, overweegt vaak een omniumverzekering. Maar hoeveel jaar houd je zo’n omniumverzekering aan? We legden ons oor te luisteren bij KBC-Verzekeringen.

Met een omniumverzekering koop je gemoedsrust. Je weet namelijk zeker dat bij een ongeval de kosten voor een herstelling of een nieuwe wagen geheel of gedeeltelijk door de verzekering vergoed worden, ook als je zelf in fout bent. De vergoeding die je krijgt bij een totaal verlies, de perte totale in de volksmond, of diefstal hangt af van de formule die je hebt gekozen. Er zijn verschillende formules op de markt, gaande van een snelle afschrijving van de waarde, bijvoorbeeld vanaf de tweede maand, tot een waardegarantie van twee jaar of meer. Daarna wordt er een afschrijving per maand toegepast en vermindert de vergoeding bij totaal verlies.

Omniumverzekering bij auto op afbetaling

Heb je een lening lopen, dan neem je het best een volledige omniumverzekering tot je auto is afbetaald. Zo zal bij gedeeltelijke schade de herstellingskosten betaald worden en bij een totaal verlies of diefstal een vergoeding volgens de formule die je hebt afgesloten. Als je geen omnium hebt, dan zal je de lening verder moeten afbetalen voor een auto die je niet meer hebt. Het beste is een contract met een lange waardegarantie en nadien een percentage dat over de jaren langzaam daalt. Dan is het interessant om je volledige omniumverzekering langer te houden. Je krijgt immers nog een mooi bedrag bij een totaal verlies of diefstal.

Risico afwegen

Nadat je lening is afbetaald of wanneer je auto een aantal jaren op de teller heeft, moet je zelf afwegen of je een omnium blijft aanhouden. De meeste mensen zeggen hun omniumverzekering na drie à vijf jaar op. Het kan zinvol zijn om een omnium aan te houden, omdat je herstellingskosten nog steeds hoog kunnen oplopen. Als er geen sprake is van totaal verlies, dan dekt je omnium namelijk de herstellingkosten, ongeacht hoe oud je auto is en of je zelf wel of niet in fout bent. Ofwel stop je met je omnium en neem je het risico dat je het jaar ongevalvrij kunt rijden en zo wel wat geld kunt uitsparen, want een omnium is uiteraard niet goedkoop. Je kunt ook overstappen naar een kleine omnium, maar weet dat de dekking dan beperkter is en je bijvoorbeeld geen beroep kunt doen op je verzekering wanneer je zelf in fout bent. Dingen als glasbreuk, diefstal of brand blijven meestal wel verzekerd, afhankelijk van bij welke maatschappij je een verzekering neemt.

Ook bij een ongeval kun je rekenen op VAB!

Ongeval gehad en heb je een VAB-Pechbijstand? Dan hoef je geen takelaar te bellen. Een takeling na een ongeval zit namelijk standaard in je lidmaatschap! Wel zo handig, want op dat moment heb je al zorgen genoeg aan je hoofd.

Vorig artikelWild spotten vanuit je luie stoel
Volgend artikelWe gaan minder reizen door de energiecrisis