10 tips om veilig te rijden bij hevige wind

De komende dagen wordt extreem winderig weer voorspeld, met soms zeer hevige rukwinden en regenvlagen. Uit onderzoek van Vias institute blijkt dat bij deze weeromstandigheden niet alleen het aantal ongevallen toeneemt, maar ook dat de ongevallen twee keer zo ernstig zijn. Met deze tips trotseer je de wind op een veilige manier.

Gemiddeld gebeuren er op een normale winterdag 94 letselongevallen, op een regenachtige dag 105. Op een dag met harde wind en regen tellen we 111 ongevallen – dat is 17% meer dan op een normale dag. Deze ongevallen zijn ook twee keer zo ernstig. Per 1000 ongevallen met lichamelijk letsel vallen er op een winderige dag 37 doden, tegenover 19 op een normale dag. Genoeg reden dus om extra voorzichtig te zijn. Want niet alleen voetgangers en tweewielers krijgen het lastig bij hevige windvlagen, ook auto’s zijn gevoelig voor krachtige wind, en dan vooral hoge en lichte voertuigen en voertuigen met aanhangwagens of caravans. Bovendien kunnen allerlei obstakels op de weg worden geblazen.

Tips om de wind te trotseren

  1. Verminder je snelheid, vooral op wegen waar de snelheid hoog ligt, aangezien de wind daar een grotere invloed heeft.
  2. Rij op snelwegen zo ver mogelijk rechts op de meest rechtse rijstrook. Dit geeft je een ‘veiligheidsmarge’ als je naar links afwijkt.
  3. Hou je stuur stevig vast om mooi je koers te behouden en om het effect van hevige laterale wind te kunnen compenseren.
  4. Wees extra voorzichtig op open plekken zoals bruggen of stukken snelweg zonder begroeiing aan de zijkanten.
  5. Hoewel het gebruik van gsm’s zonder handsfreeset uiteraard altijd verboden en gevaarlijk is, is het nog gevaarlijker bij harde wind, aangezien je het stuur slechts met één hand vasthoudt.
  6. Vermijd als dat kan wegen waar bomen dicht langsheen staan.
  7. Vermijd inhalen zo veel mogelijk. Bij een windvlaag kan het voertuig dat je inhaalt naar je toe zwenken.
  8. Wees extra voorzichtig als er voetgangers zijn. Ook zij worden beïnvloed door windvlagen en kunnen onbedoeld naar de weg worden ‘geduwd’.
  9. Pomp je banden goed op: als dat niet het geval is, of als je schokdempers in slechte staat zijn, zal je voertuig gevoeliger zijn voor wind.
  10. Wanneer je op je bestemming aankomt, hou je deur stevig vast wanneer je die opent en let vooral op voor voetgangers en fietsers.

En met de fiets?

Een deel van het advies voor autobestuurders geldt ook voor fietsers (stuur stevig vasthouden, beboste gebieden vermijden, enz). Bij een tweewieler is de houding echter bijzonder belangrijk in winderige omstandigheden. Om minder last te hebben van windvlagen, moet je er als fietser voor zorgen dat er geen losse of wapperende delen zijn (jas goed sluiten, geen fietstassen, enz). Voorzie ook meer tijd om op je bestemming te geraken, want tegenwind vertraagt je snelheid aanzienlijk.

Bron: Vias institute

Lees ook

Veilig en vlot met een camper rijden doe je zo
Zo hou je het als fietser droog
Elektrisch fietsen? Even wennen!

Vorig artikelIn deze vakantieparken willen wij logeren
Volgend artikelDammhus: een ruime terugtrekplek aan het water