Hoge Venen© Karl Bruninx

In een verre uithoek van ons land wacht een verstild en eenzaam gebied waar je uren, zelfs dagen, kunt wandelen. En toch hoef je geen verstokte wandelaar te zijn. Dit is de Hoge Venen voor beginners!

1. Laat je informeren

Rep je naar Haus Ternell of Natuurcentrum Botrange. Je krijgt er heel wat info voorgeschoteld en van hieruit vertrekt ook een resem wandelroutes. Nadien geniet je op het terras van een streekbier of hapje.

2. De Hoge Venen actief beleven

Zin in meer actie? Waag je dan aan het ExtraTrail netwerk: 28 permanente circuits, goed voor meer dan 600 km en 17.000 hoogtemeters. Of probeer een e-scoot. Verwacht je niet aan een gezapig tochtje, het gaat er behoorlijk avontuurlijk aan toe! Ook bij Coo Adventure kun je terecht voor een portie avontuur.

 

3. Dorstlessend

Combineer je wandeltocht met een bezoek aan Belgium Peak Beer, ’s lands hoogste brouwerij. Mét restaurant en wandelaarsterras. Vanuit het eigentijdse bouwwerk vertrekken vier wandelingen, variërend van 2,5 tot 12 km. Na afloop wachten een deugddoende Blonde, Brune, Triple of Myrtille.

4. En met de fiets?

De Veenroute vertrekt aan Natuurcentrum Botrange en doorsnijdt het plateau van de Hoge Venen. Goed voor 27 km. Reken, met de nodige tussenstops, op een 4 à 5 uur. Bij het natuurpark zijn e-bikes te huur, maar je kunt best wel reserveren.

 

5. Stavelot en zijn abdij

Aan de rand van de Hoge Venen prijkt Stavelot, een van de oudste steden van België. In de ossenbloedrode Abbaye de Stavelot kom je er alles over te weten. De abdij behoort tot het belangrijkste erfgoed van Wallonië. Buiten wacht een steegjeskluwen met geklasseerde achttiende-eeuwse gevels, vakwerkhuizen en leisteendaken.

 

6. Met een goedgevulde maag

Eerst brunchen of lunchen bij Au Coin de ma Bulle in Stavelot, waar elke middag een dagschotel en een zevental suggesties op het menu staan. En als de dag erop zit, nagenieten bij L’Epicurieux. Ooit een garage, nu een bijzondere wijnbar. Laura schenkt haar favoriete wijnen en pakt elke week uit met een nieuw menu, goed voor een viertal gerechten. Voor fans van oldtimers!

 

Meer Hoge Venen

Een weekendje in de Hoge Venen

Winter wandelen en kamperen in de Hoge Venen

Lees ook: De 18 musts van Wallonië

Vorig artikelOp vakantie! Bestemming: verrassing…
Volgend artikelFiets wint sterk aan populariteit bij scholieren