elektrische fiets

Wie met een elektrische fiets naar het werk pendelt en daar een fietsvergoeding voor krijgt, kan zijn fiets in minder dan drie jaar tijd terugverdienen.

Elektrische fiets vervangt auto

De tijd dat een elektrische fiets enkel voor senioren was, ligt definitief achter ons. Door de toenemende verkeersdrukte en de tendens om gezonder te leven, schakelen steeds meer mensen over op de (elektrische) fiets om te pendelen. Uit een VAB-onderzoek van drie jaar geleden bleek dat 6% van de Vlamingen een elektrische fiets bezat. In de recentste VAB-Mobiliteitsbarometer was dat 12%. Bijna de helft van wie nu de elektrische fiets gebruikt voor woon-werkverkeer deed die afstand vroeger met de auto. Een mooi bewijs dat de elektrische fiets wel degelijk auto’s uit het verkeer haalt. Toch zijn heel wat werkgevers nog niet mee en krijgt slechts 52% van de ondervraagden in de VAB-Mobiliteitsbarometer een fietsvergoeding.

Fietsvergoeding

De aankoopprijs blijft vaak een struikelblok. Gemiddeld kost een elektrische fiets 2714 euro, dat is een stuk meer dan een gewone stadsfiets. Wie via de werkgever aanspraak maakt op een fietsvergoeding, kan dat bedrag echter opmerkelijk snel bij mekaar fietsen. De gemiddelde afstand voor een enkele rit naar het werk met een elektrische fiets is 10,8 kilometer. Dat betekent dat je met een fietsvergoeding van 23 eurocent per kilometer 546 werkdagen moet fietsen om dat bedrag terug te verdienen. Rekening houdend met weekends en verlofdagen is dat zo’n twee jaar en vijf maanden. Met de goedkoopste fiets uit de VAB-verkiezing ‘Fiets van het Jaar’ is dat één jaar en vier maanden (Delfi Bastogne: 1490 euro), voor de duurste fiets twee jaar en elf maanden (Velo de Ville AEB400 en Gazelle C33 HMS: 3199 euro). Bij deze berekening wordt niet eens rekening gehouden met de kosten die je bespaart door de auto aan de kant te laten staan. Als je werkgever een beetje mee wil, is die investering dus zo terugverdiend.

Lees ook

Pendelen? Kies jouw ideale fiets!

Vorig artikelIngrijpende werken Antwerpse ring
Volgend artikelWelk type autodelen past bij jou?