staat van de bandenFoto: Shutterstock

Van de Belgen die deze zomer op reis gaan, doen 6 op de 10 dat met de wagen. Daarbij wordt vaak vergeten om de staat van de banden na te kijken.

Met enkele duizenden oproepen op de VAB-Alarmcentrale was de eerste week van de zomervakantie meteen bijzonder druk. Gelukkig was VAB goed voorbereid op de drukte. Met zo’n 80 extra werkkrachten, samenwerkingsakkoorden met nieuwe leveranciers, een versterkte nachtploeg en extra eigen vervangwagens in onze buitenlandse steunpunten, was de gemiddelde wachttijd maar liefst 30% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Kijk je auto na

Pech voorkomen blijft natuurlijk het beste, want zo verlies je geen tijd en kun je sneller aan je vakantie beginnen. Een aantal zaken kun je gemakkelijk zelf controleren. Heel wat Belgen doen dat ook, zo blijkt uit een bevraging van VAB bij 2000 landgenoten. Het goede nieuws is dat we daarbij het belang van een correcte bandenspanning niet uit het oog verliezen. Bijna 9 op de 10 Belgen controleren die of laten ze controleren in de garage. Als we dan toch bezig zijn met het nakijken van de bandenspanning, lijken we vreemd genoeg vaak minder aandacht te hebben voor de staat van de banden. Dat wordt maar door 76% gecontroleerd. Het is nochtans zo belangrijk. De banden zijn de enige vier punten die contact maken met de weg, samen amper vier postkaarten groot. Als daar iets mis mee is, dan stijgt de kans op een ongeval aanzienlijk. VAB lanceert dan ook een warme oproep om meer aandacht te hebben voor de banden wanneer je een lange vakantierit gaat ondernemen.

  • 88% controleert of laat de bandenspanning controleren. VAB juicht dat alvast toe, want ook in de eerste week van juli waren bandenproblemen het meest voorkomende pechgeval in het buitenland.
  • 83% controleert of laat de ruitenwisservloeistof controleren
  • 81% controleert of laat het oliepeil controleren
  • 79% controleert of laat de verlichting controleren
  • 79% controleert of laat de koelvloeistof controleren
  • 78% controleert of laat de staat van de ruitenwissers controleren
  • 76% controleert of laat de profieldiepte van de banden controleren

Reisvignetten en tolbadges

Wat betreft reisvignetten en tolbadges treft 60% van de Belgen geen voorbereidingen voor hun autovakantie binnen Europa. Opvallend is dat jongeren tussen 18 tot 24 zich op dat vlak beter voorbereiden (48%) dan 55-plussers (37%). Zij die wél voorbereidingen treffen, doen dat vooral door zich een Frans milieuvignet (18%), een Bip&Go-tolbadge (10%) of een Zwitsers wegenvignet aan te schaffen.

Pechverhelping en reisverzekering

Nog opvallend is dat 2 op de 3 Belgen zich indekken tegen pech op vakantie. 34% doet dat niet. Van zij die het wel doen, neemt 35% een reisverzekering, 33% een pechverhelping en 33% een annulatieverzekering. Als we de leeftijdscategorie van de 65-plussers hier uitlichten, dan zien we dat slechts 23% zich niet indekt tegen onverwachte omstandigheden. Bijna 1 op de 2 neemt een reisverzekering (47%), 43% een pechverhelping en 4 op de 10 Belgen ouder dan 65 nemen een annulatieverzekering.

Dieselrijders, denk aan AdBlue!

VAB wil de reizigers die met een moderne dieselwagen rijden waarschuwen om het AdBlue-additief tijdig bij te vullen. Want wie zonder AdBlue valt, kan de wagen niet meer starten. Normaal wordt het niveau van het reservoir nagekeken bij de onderhoudsbeurten, maar het gebeurt weleens dat de vloeistof opgeraakt voor het volgende onderhoud. Het AdBlue-verklikkerlichtje gaat bij de meeste auto’s branden als de wagen nog zo’n 2400 kilometer kan rijden. Meestal verloopt de waarschuwing in stappen, waarbij telkens de kleur van het waarschuwingslampje wijzigt. Wie naar het zuiden rijdt, bolt al snel duizend kilometer en als het reservoir dan niet tijdig bijgevuld wordt, dan kan de auto niet meer starten. De voorbije jaren zagen we bij VAB-Pechverhelping de dossiers met betrekking tot AdBlue-problemen – met uitzondering van coronajaar 2020 – elk jaar toenemen. Nochtans is het verstandig om AdBlue zo snel mogelijk bij te vullen nadat het lichtje gaat branden. Je kan dat perfect zelf doen.

Vorig artikel48u in München, verrassend veelzijdig
Volgend artikelKies mee de mooiste wandelroute van Vlaanderen