© Tommy Loesch

München is een bruisend palet van contrasten. Oud en nieuw gekruid met een stevig cultureel aanbod en veel groen. De meest verrassende stad van Duitsland? Het zou zomaar eens kunnen!

Dag 1

9u – Met de fiets door de stad

Een fietstour is een leuke manier om kennis te maken met de stad. Een gids leidt je langs belangrijke bezienswaardigheden en doorspekt de tocht met anekdotes. Je doorkruist de Englisher Garten, een immens park met groen, ligweides en zelfs een plek om te surfen. Dankzij de natuurlijke sterke stroming gaan ervaren surfers met een plank de Eisbach op.

12u – Kleurrijk Italiaans lunchen

Restaurant Giorgia is gekend om de voortreffelijke Italiaanse keuken én het uitzinnige interieur. De kleurrijke bloemetjespatronen zijn zo kitscherig dat ze weer hip worden. Reserveren!

13u30 – Overdadige weelde

Generaties Beierse hertogen en koningen verbleven en werkten in het Münchner Residenz. De 130 bezoekbare kamers vormen een doolhof van gangen en zalen overladen met bladgoud en fresco’s. Sommige ruimtes zijn ronduit indrukwekkend. Het lijkt wel of ze voor al het marmer een halve steengroeve moesten leeghalen.

15u30 – Klassieke meesters

De hoofdstad van Beieren heeft een rijk aanbod aan musea. Voor liefhebbers van oude schilderkunst zijn er de Alte Pinakothek en de Neue Pinakothek. Die laatste is gesloten voor renovatie, maar hun beste stukken hangen momenteel in de Alte. Zo krijg je naast de vaste collectie met Breughel, Rembrandt en héél veel Rubens er tijdelijk voor dezelfde prijs werken van Monet, Gauguin, Ensor, Van Gogh en Klimt bovenop.

18u – Apart alternatief

Nog voor Berlijn was München dé plek waar graffiti en straatkunst begonnen te leven. Nergens komt dat zo goed tot uiting als in Bahnwärter Thiel, waar een anarchistisch sfeertje hangt. Een hippe plek vol kleurrijke, oude zeecontainers en afgedankte metrostellen met kunstateliers, cafés en winkeltjes. Een must!

19u – Schip ahoi!

Een straat verder lijkt plots een schip over de weg te varen. Tot 2015 dobberde de Alte Utting op de Ammersee. Nu is het een gezellige trekpleister voor jong en hip München om er iets te drinken of te eten. In de zomer installeren eetstandjes zich in de tuin.

Dag 2

9u30 – Kerken bij de vleet

München leent haar naam aan monniken, Mönche, waarvan er ook eentje op het wapenschild staat. De stad heeft 277 kerken, in alle soorten en maten. De grootste, de Frauenkirche, mag je negeren. Wel mooi binnenin zijn de Heilige Geestkerk, de Theatinerkirche en de Asamkirche, een schoolvoorbeeld van weelderige rococo. Ook de Sint-Petruskerk is mooi gedecoreerd en heeft als extra troef dat je naar de torenspits kunt, 306 trappen hoog, voor het beste uitzicht over het imposante Neues Rathaus. Het smalle platform is niet geschikt voor wie hoogtevrees heeft.

11u – Meer dan zo maar een stadhuis

Om 11, 12 en 17 u (17u enkel tijdens zomermaanden) verzamelen hordes mensen op de Marienplatz, de blik gericht naar de toren van het Neues Rathaus. Op die tijdstippen start het Glockenspiel en komen de figuurtjes in de gevel tot leven. Geen bombastisch entertainment, wel aandoenlijk in z’n eenvoud. Het stadhuis herbergt ook één van de mooiste verborgen parels van München, de Juristische Bibliothek. Helaas kun je die alleen op vrijdagavonden met een gids bezoeken.

12u – Traditioneel met een twist

Xaver’s lijkt een klassiek Beiers restaurant met personeel in lederhosen of dirndls. Toch vind je hier een interessante kaart. Van de traditionele schnitzel tot vegetarische gerechten met een twist. Hun Kaiserschmarrn zijn zo lekker dat je het bestek mee zou opeten.

13u30 – Moderne meesters

De Pinakothek der Moderne focust op design, conceptuele kunst en hedendaagse schilderijen. Of je kiest voor het Museum Brandhorst met Warhol en Haring in een architectonisch interessant gebouw.

15u30 – Olympische erfenis

Veel steden weten zich na de Olympische Spelen geen raad met de gebouwde infrastructuur. In München is het Olympiapark na 1972 uitgegroeid tot een trefplaats voor gezinnen. Vooral bij mooi weer is het erg gezellig. Zoef met de lift van de Olympiaturm 192 meter de hoogte in. Boven zie bij helder weer zelfs de Alpen en heb je een mooi uitzicht over de sportinfrastructuur. De doorzichtige daken waren symbool voor de openheid van het nieuwe Duitsland na de wereldoorlogen. De huidige heuvels op het terrein zijn trouwens gevormd door het puin van het platgebombardeerde centrum tijdens WO II.

18u – Sympathiek dineren

Roeckplatz is een gezellige bistro waar ze mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt klaarstomen voor een job in de horeca. Kleine, maar lekkere kaart.

20u – Eindigen in stijl

De Bayerische Staatsoper is al twee keer afgebrand, waarbij het een keertje werd geblust met bier omdat het water bevroren was. Tegenwoordig is het een imposant theater met vijf terrassen. De meeste bezoekers kleden zich helemaal op voor een avondje cultuur. Wie niet houdt van opera of ballet kan overdag een begeleide rondleiding volgen.

 

München praktisch

Erheen Wij reisden in zo’n 6 uur comfortabel met de hogesnelheidstrein van Brussel naar München. Met de auto doe je er acht uur over.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het recent gebouwde en gezellige hotel Cocoon Sendlinger Tor. Huislijke kamers en een leuke bar.

Ter plaatse München heeft een uitgebreid netwerk van stipte en nette metrolijnen, trams en bussen. Met de München Card gebruik je ongelimiteerd het openbaar vervoer en krijg je korting op heel wat bezienswaardigheden.

Toeristische informatie simply-munich.com

Goed verzekerd VAB biedt een interessante pechverhelpingsformule voor wie enkel naar de buurlanden reist. Je vult je ‘VAB Pechverhelping auto’ gemakkelijk aan met de optie ‘Frankrijk/Duitsland’. 

Vorig artikelSlim je auto inladen
Volgend artikelBijna 1 op de 4 Belgen kijkt de staat van de banden niet na bij een autovakantie