auto inladen koffers vakantieFoto: Shutterstock

Omdat op vakantie gaan weleens op een volksverhuizing lijkt, is correct je auto inladen essentieel. Gebruik deze praktische tips!

Een auto kan maar een beperkt gewicht dragen. Een standaard gezinswagen heeft een laadvermogen van ongeveer vijfhonderd kilo. Bij een break kan dat oplopen tot zeshonderd kilo en een grote monovolume tot zevenhonderd kilo. Het maximale laadvermogen hangt af van model tot model. Je vindt deze informatie in het instructieboekje of op het gelijkvormigheidsattest. Let op, ook het gewicht van de passagiers is in het laadvermogen inbegrepen.

Je auto inladen op een praktische manier

 1. Denk op voorhand goed na over wat je echt nodig hebt en wat je kunt missen. Dat zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook voor een betere veiligheid. Fout of zwaar ingeladen wagens hebben een minder stabiele wegligging. Daarnaast verbruik je meer en wordt de motor zwaarder belast waardoor die sneller oververhit kan geraken.
 2. Leg de zwaarste voorwerpen zo veel mogelijk onderaan en zo dicht mogelijk bij de wielen. Verdeel het gewicht tussen de linkse en rechtse kant.
 3. Gooi geen losse voorwerpen in de koffer, maar stop ze in grote reistassen. Zo heb je minder werk om alles weer uit te laden.
 4. Leg zo weinig mogelijk handbagage of losliggende spullen in de passagiersruimte. Bij een ongeval of paniekstop worden dat projectielen. Zorg − zeker in een break − voor een scheidingsnet tussen de bagage- en passagiersruimte.
 5. Soepele reistassen nemen minder plaats in. Ze zijn makkelijker te schikken dan reiskoffers.
 6. Neem niet te veel voeding mee en koop je eten ter plaatse. Heel wat producten zijn in het buitenland trouwens goedkoper dan bij ons.

Nog zorgelozer op vakantie?

Laat je vakantie niet in het water vallen. Kies voor zekerheid en boek voor je vertrek ook een VAB-Reisverzekering. Zowel jij, je gezin, je wagen als je reis zijn bij ons in goede handen.

Ook een dakkoffer? Lees deze extra tips

 1. Plaats de dakkoffer in het midden van je wagen. Het mag misschien gemakkelijker zijn om hem aan de rand te plaatsen, maar dat is niet goed voor de weglegging.
 2. Gebruik de dakkoffer alleen voor lichtere voorwerpen. Steek zware spullen in je autokoffer, zo blijft het zwaartepunt van je auto lager. Verdeel vervolgens het gewicht over de hele lengte van de dakkoffer en leg de zwaarste objecten in de buurt van de dragers. Hou rekening met het maximumgewicht.
 3. Zorg dat de lading niet kan bewegen. Steek er desnoods handdoeken of kleding tussen.
 4. Doe de dakkoffer op slot en kijk bij elke stop na of hij nog stevig vast staat.
 5. Hou er rekening mee dat je auto hoger is dan je gewend bent, zeker in ondergrondse parkings of bij lage bruggetjes.

 

Lees ook

Lange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!

Hoe kun je reizen met kinderen gemakkelijker maken?

Hoe kun je wagenziekte voorkomen?

Vorig artikelDe ultieme vrijheid beleef je in een luchtballon
Volgend artikel48u in München, verrassend veelzijdig