De mooiste wandelroute van Vlaanderen

Naar jaarlijkse gewoonte gaat VAB-Magazine op zoek naar de mooiste wandelroute van Vlaanderen. Dit jaar nomineerden wij deze 10 wandelingen. Nu is het aan jou om je stem uit te brengen!

Antwerpen

1. Stiltewandeling in Landschap De Liereman (12 km)

Tussen Arendonk en Oud-Turnhout ligt één van de oudste beschermde natuurgebieden van ons land: Landschap De Liereman. Je krijgt er een breed scala aan landschappen geserveerd, van bossen over heide, graslanden en witte stuifduinen, en het is bovendien een officieel stiltegebied. Het traject is grotendeels onverhard. Je stapt via knuppelpaden over moerasland. Nog meer water? Een stukje van het parcours leidt je over het jaagpad langs het kanaal Dessel-Schoten. Als je van al dat water dorst hebt gekregen, proef dan bij aankomst in het bezoekerscentrum een Gageleer, een donker streekbier gekruid met de plaatselijke wilde gagel.

Startpunt: Bezoekerscentrum Landschap De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout

Bewegwijzering: rood-witte borden met knooppuntnummers (35-36-37-55-53-54-41-31-42-50-46-45-44-43-18-40-39-38-37-36-35)

Meer info: Klik hier.

 

2. Scherpenbergen-De Hutten (14 km)

In het hart van de Kempen ligt het Grote Netewoud, een natuurgebied langs de gelijknamige stroom en haar zijrivieren. De wandeling start en eindigt in Meerhout in een sfeervol bezoekerscentrum, een 17de-eeuwse watermolen waar je terecht kunt voor een drankje. Onderweg stap je over een onverhard parcours langs de meanderende Nete, uitgestrekte bossen, heidegebieden en landduinen. Zowat halfweg tref je het natte laagveengebied De Kwacht en De Keyfheide, restant van een ooit uitgestrekt heidelandschap dat in de nazomer prachtig purper kleurt, zoals dat nu eenmaal hoort in de stille Kempen.

Startpunt: Bezoekerscentrum Grote Netewoud, Watermolen 7, Meerhout

Bewegwijzering: rood-witte borden met knooppuntnummers (71-18-85-86-92-95-96-98-99-23-24-2-3-25-62-63-80-17-63-22-21-38-41-37-36-35-95-17-18-71)

Meer info: Klik hier.

 

Limburg

3. St. Maartensheide-De Luysen (10,9 km)

Je wandeling start op de parking van het Mariahof; volg vanaf hier de rode route. Je krijgt al snel een prachtig uitzicht op de vijvers van het natuurgebied en op weilanden met struiken van bramen en meidoorn, speciaal aangeplant voor de grauwe klauwier, een zangvogel met zwarte snavel en lange staart. Onderweg kun je zeldzame vogels en insecten spotten, waaronder zo’n vijftig soorten libellen. Ook bevers vertoeven hier graag. Je ziet open landschappen met veel houtkanten en bomenrijen, wandelt tussen plassen en sloten en je spot misschien wel een kleurrijke ijsvogel vanuit de vogelkijkhutten.

Startpunt: Einde Mariahofstraat, Bree

Bewegwijzering: rode driehoek

Meer info: Klik hier.

 

4. Ten Haagdoorn (9,1 km)

Je parkeert aan het natuur- en recreatiedomein Kelchterhoef, waar je door eeuwenoude bomendreven langs rustieke vijvers en historische hoeves wandelt. De zeshoekige wegwijzers sturen je over de Weg naar Zwartberg en dan doorkruis je natuurreservaat Ten Haagdoorn, een groot heidegebied met mysterieuze moerasbossen en geheimzinnige vennen. Je loopt afwisselend over smalle paadjes in besloten stukken, bredere bospaden en stukjes heide. Een unieke plek in het land van 1001 vijvers, De Wijers.

Startpunt: Domein Kelchterhoef, Kelchterhoefstraat 7, Houthalen-Helchteren

Bewegwijzering: gele zeshoek

Meer info: Klik hier.

 

Oost-Vlaanderen

5. Panorama wandelroute (16 km)

Holle wegen, onverharde paadjes, bossen, beekjes en een waaier aan vergezichten: de Panorama wandelroute, die start in het kunstenaarsdorp Kwaremont, doet haar naam alle eer aan. Ze slingert 16 km lang over het dak van Oost-Vlaanderen, waar je via enkele pittige kuitenbijters, waaronder de befaamde Paterberg en de Oude Kwaremont, van het ene naar het andere magnifieke uitkijkpunt stapt. Vergaap je aan panorama’s die helemaal tot West-Vlaanderen reiken, struin door het charmante Zulzeke en staar naar de Hotond, een molen die maar liefst 150 meter boven de zeespiegel uittorent. Verkoeling vind je dan weer tussen de bomen van het Spijkerbos, of op één van de terrasjes op de route.

Startpunt: Kwaremontplein, Kwaremont

Bewegwijzering: zeshoekige bordjes

Meer info: Klik hier.

 

6. Kruiskapel wandelroute (11 km)

Duik de mysterieuze geschiedenis en ongerepte natuur van het Waasland in tijdens de 11 km lange Kruiskapel wandelroute, die door Eksaarde cirkelt en je door De Linie stuurt. Dat groene lappendeken van bossen, moerassen en weiden dankt haar naam aan een 18de-eeuwse verdedigingslijn die van Nieuwpoort helemaal tot aan de Maas liep. Iets verder op de route stoot je op de Kapel van de Miraculeuze Kruisen, al eeuwenlang een trekpleister in het dorp. Ook de gluurmuur aan de rand van een vijver in bosperceel Den Hert, de kabbelende Moervaart en het oude spoorwegpad voorzien de route van een uniek karakter.

Startpunt: Eksaardedam 11, 9160 Eksaarde

Bewegwijzering: rode rechthoekige borden met knooppuntnummers (39-40-41-36-37-38-39)

Meer info: Klik hier.

 

Vlaams-Brabant

7. Wijngaardbergwandeling (7,3 km)

Het dorpje Wezemaal staat, net als deze wandeling, helemaal in het teken van de wijnbouw. Je vertrekt op het marktplein aan het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn, een mooi gerestaureerd neogotisch gebouw. Eeuwen geleden werden er al druivelaars geplant op de flanken van de Wijngaardberg. Je beklimt de zuidflank, wandelt op het plateau tussen uitgestrekte boomgaarden en kijkt van daaruit kilometers ver uit over Hagelandse landschap. Wandel verder langs een 17de-eeuwse Norbertijnenpastorie met slotgracht en mooi aangelegde tuin. Je spot duidelijk de terrassen waarop de wijngaarden werden aangeplant.

Startpunt: Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn, Kerkstraat 16, Wezemaal (Rotselaar)

Bewegwijzering: rechthoekig bord met rode opdruk (knooppunten 6-604-62-63-65-74-64-61-605-6)

Meer info: Klik hier.

 

8. Dijle en Lanewandeling (Groene Gordel) (7,5 km)

Je vertrekt aan de kerk van Sint-Agatha-Rode, verscholen achter een reusachtige plataan die in 1830 als vrijheidsboom werd geplant naar aanleiding van de Belgische onafhankelijkheid. In die 200 jaar groeide hij 30 meter in de hoogte en kreeg hij een stamomtrek van 4,60 meter. Je wandelt door het groen van de Dijle- en Lanevallei langs boswegjes en de oevers van beide rivieren tot bijna aan het punt van hun samenvloeiing. Onderweg geniet je van mooie flora en uitgestrekte landschappen. Aan het Grootbroek, een grote waterplas uitgegraven in de moerassige komgronden van de Dijlevallei, vinden vele vogels een uitgelezen verblijfplaats of de noodzakelijke rust tijdens hun jaarlijkse trektocht.

Startpunt: Sint-Agathakerk, Sint-Agathastraat, Sint-Agatha-Rode

Bewegwijzering: rechthoekig bord met rode opdruk (knooppunten 228-227-226-235-236-255-238-237-232-231-265-230-229-228)

Meer info: Klik hier.

 

West-Vlaanderen

9. Kleine Kluiswandelroute (7,7 km)

Je start aan de kerk van Gijzelbrechtegem, waar een modern uitkijkplatform je het zacht glooiende landschap laat bewonderen. ‘Grijsloke’, zoals men in de volksmond zegt, was ooit de kleinste gemeente van Vlaanderen. Op deze wandeling flirt je met de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen. Het traject gaat over trage wegen en kerkwegels en door een bos waar in het voorjaar wilde hyacinten bloeien. Geniet onderweg van prachtige uitzichten op de Scheldevallei, vaak met de Kluisberg op de achtergrond.

Startpunt: Kortenberg 5, Gijzelbrechtegem

Bewegwijzering: zeshoekige borden

Meer info: Klik hier.

 

10. Doornpannewandelroute (9,8 km)

Met deze wandeling in Koksijde verken je natuurgebied De Doornpanne, één van de grootste duinmassieven van de Belgische kust. Je treft er stuifduinen, duinkalkgraslanden en dicht begroeide pannen. Hier en daar grazen ezels en pony’s. Voor je afzakt richting zee overwin je de Hoge Blekker, met 33 meter de hoogste duin van onze kust. Bij mooi weer krijg je er een prachtig uitzicht over de duinen en achterliggende polders. Via de Schipgatduinen, in een ver verleden een zee-inham waarlangs schepen het binnenland konden invaren, overwin je de laatste hindernis voor je het strand bereikt.

Startpunt: Bezoekerscentrum De Doornpanne, Doornpannestraat 2, Koksijde

Bewegwijzering: zeshoekige borden

Meer info: Klik hier.

De stemming is afgelopen. We maken de winnende wandelingen bekend in VAB-Magazine in de editie september/oktober.

Vorig artikelBijna 1 op de 4 Belgen kijkt de staat van de banden niet na bij een autovakantie
Volgend artikelGeldt in Groot-Brittannië voorrang van rechts of links?