populairste automerk in België showroomFoto: Shutterstock

Vorig jaar werden opnieuw minder nieuwe wagens verkocht. Toch konden enkele constructeurs hun verkoop opkrikken. Zo slaagde een Duits premiummerk erin om de toppositie te halen.

2021 zal bij de verkopers van nieuwe wagens niet de geschiedenisboeken ingaan als een grand cru jaar. Er werden 11 procent minder auto’s ingeschreven dan in 2020 en dat jaar was met een daling van 21,5 procent al geen hoogvlieger. Toen waren de voornaamste boosdoeners het lagere consumentenvertrouwen én de lange lockdown, waardoor de showrooms dicht waren. Dit jaar worden er wel bestellingen geplaatst, maar krijgen constructeurs de wagens niet geleverd door het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Daarmee maakt men de broodnodige computerchips voor alle technologie die in moderne auto’s steekt. Het aantal inschrijvingen afgelopen jaar strandt op 383.123.

BMW op één

Opmerkelijk genoeg zijn een aantal merken er toch in geslaagd om vooruitgang te boeken in een dalende markt. Tesla bijvoorbeeld verkocht 9,8 procent meer wagens, Porsche ging 5,8 procent vooruit en Mazda deed er 5,1 procent bovenop. Ook BMW groeide met 7,1 procent en wipt zo van de tweede naar de eerste plaats. Het Duitse premiummerk is nu voor het eerst het populairste automerk in België. In totaal vertrokken er 38.962 nagelnieuwe BMW’s uit de showroom. Dat hoge aantal heeft alles te maken met het feit dat België een markt is waar veel bedrijfswagens rondrijden, terwijl de gewone consumentenmarkt toch nog wat last heeft van economische onzekerheid.

Tweedehandswagens verkopen goed

De dalende verkoop van nieuwe wagens wordt gedeeltelijk gecompenseerd door een meerverkoop bij aanbieders van occasies. Dat merkt ook VAB-Tweedehandswagens. Sommige consumenten hebben simpelweg de tijd niet om te wachten op de levering van een nieuwe auto. Bij sommige merken lopen de wachttijden immers op van zes tot twaalf maanden. Een onoverbrugbare periode voor iemand wiens auto afgekeurd is of die een ongeval heeft gehad, en dus is een degelijke tweedehandswagen vaak het beste alternatief.

De top 10 bestverkochte automerken van 2021

  1. BMW
  2. Volkswagen
  3. Peugeot
  4. Audi
  5. Mercedes
  6. Renault
  7. Citroën
  8. Opel
  9. Skoda
  10. Toyota

Lees ook

Blader door de autotests van VAB-Magazine

Hoe financier je je nieuwe auto? 

Wat gebeurt er met mijn oude auto?

Vorig artikelGetest: Peugeot 308
Volgend artikelMet Philippe Geubels naar de Ardennen: 8 toplocaties uit de tv-reeks ‘Taboe’