BMW 2 Active TourerFoto's: Fabian Kirchbauer

De tweede generatie van de BMW 2 Reeks Active Tourer is een interessant en nog redelijk betaalbaar alternatief als compacte gezinswagen. Wij deden er een uitgebreide testrit mee.

Monovolume

Je herkent het monovolumemodel meteen aan het prominente radiatorrooster met de erg grote en veelbesproken nieren. In de standaardversie (Essence) is het rooster zwart, bij de duurdere afwerkingsniveaus (Balance of Signature) wordt deze neuspartij met chroom afgewerkt, wat hem iets meer stamina geeft. Binnenin is het dashboard volledig digitaal en het voor BMW typische ‘curved display’ op de middenconsole staat ietwat richting de bestuurder gericht. Dat i-Drive infotainmentscherm is echter uitsluitend een aanraakscherm. Deze BMW heeft geen klassieke cursorknop meer op de middenconsole, even jammer is het ontbreken van fysieke knoppen voor de temperatuurregeling.

Beenruimte

De grootste troef van de Active Tourer is zijn weldoordachte interieur, dat ondanks de compacte buitenafmetingen (4,38 m) zeer veel zitruimte biedt. De BMW 2 Active Tourer biedt zowel voor- als achteraan veel zitruimte en een hogere zitpositie. Ook beenruimte is geen probleem, want door de (optioneel) verschuifbare achterbank kies je tussen extra beenruimte of een grotere koffer. Wie voor maximale bagageruimte gaat kan 470 liter laden en met neergeklapte achterbank groeit het laadvolume tot 1.455 liter. 

Voor particulieren is de basisversie op benzine de veiligste keuze, want de energiekost blijft betaalbaar.

Beste koop

Wij gingen op pad met de basisversie op benzine: de 218i. Voor particuliere kopers is dat momenteel de veiligste keuze, want de energiekost blijft betaalbaar en deze versie is het goedkoopst. Onder de motorkap van deze BMW 2 Active Tourer zit een 1.5 liter driecilinder turbomotor met 136 pk en mild hybride assistentie. De constructeur voorziet enkel een gerobotiseerde zeventrapsautomaat die het motorkoppel perfect benut. Wie goed anticipeert, kan het verbruik gemakkelijk onder het opgegeven normverbruik krijgen. Het onderstel van deze voorwielaandrijver kennen we van de Mini en is best comfortabel. De besturing is verfijnd, net als de rest van de afwerking in deze atypische BMW.

  • BMW 2 Active Tourer
TESTWAGEN
driecilinder benzine turbomotor 1.5 met gerobotiseerde 7-bak, 100 kW/136 pk
TESTVERBRUIK
5,8 l/100 km
CO₂-EMISSIE
140 g/km
BUDGET
  • basisprijs: € 34.750
  • BIV: € 303,05
  • verkeersbelasting: € 223,25
PLUS
  • Leverbaar met benzine, diesel én plug-in hybride motor
  • Standaard automatische transmissie en mild hybride aandrijving
  • Ruim, comfortabel én zuinig
MIN
  • Aanraakscherm zonder multifunctionele knop
  • Geen fysieke knoppen voor temperatuur en ventilatie
  • Automaat met dubbele koppeling soms beetje ‘brutaal’ bij het vertrekken

Ook getest

BMW 1BMW 3BMW 3 TouringBMW 5BMW X2BMW X3BMW X1

Leestip

Wist je dat de eerste auto met het BMW-logo eigenlijk een omgebouwde Austin was? Meer van dit soort weetjes lees je in de geschiedenis van BMW.

Vorig artikelDoor ons geselecteerd: 5 hippe en betaalbare hotels in Londen
Volgend artikelWie wordt de VAB-Gezinswagen van 2023?