VAB in de koersFoto's: Wim Kempenaers

Wist je dat VAB mee koerst in heel wat voorjaarsklassiekers? Niet dat onze wegenwachters stalen benen hebben als van Aert, Evenepoel of Campenaerts. De VAB’ers volgen achteraan in de karavaan. Wat doen ze dan precies? Wegenwachter Gerdy doet het uit de doeken.

Waarom rijdt er een pechwagen van VAB in zo’n karavaan?

Wij zijn er tijdens de ritten van Flanders Classics om de technische problemen aan volgwagens of motoren van de pers of de organisatie op te lossen. Als zij een defect of een platte band hebben, kunnen wij snel ingrijpen. Zo hielpen we een tijd terug een Franse ploeg uit de nood. Zij waren heel blij dat ze snel weer konden aansluiten. We rijden dus niet mee voor de show, we hebben wel degelijk een functie.

Is het een dankbare job, want je ziet de koers zelf niet?

Je rijdt inderdaad achter de koers aan, maar je zit wel in de sfeer. Als er eens een wielrenner opgeeft of pech heeft gehad, dan zie je die natuurlijk wel. Je leert in de loop der jaren ook de vaste mensen van de koers kennen. De motards, de begeleiders… dat wordt een leuke groep. Soms neem ik mijn vader of een vriend mee, zodat ik niet alleen in de wagen zit. Zelf ben ik een wielerfanaat, ik stap geregeld de fiets op en soms neem ik verlof om naar een koers te gaan kijken. Ik doe dit dus heel graag.

Meerijden in een koers vraagt heel wat concentratie. Je moet, zoals wij dat zeggen, ‘ogen op uw gat hebben’.

Is meerijden in zo’n colonne moeilijk?

Je moet weten waar je mag rijden en waar niet en als er een volgwagen is achtergebleven om een wielrenner te helpen, moet je die laten passeren zodat hij opnieuw aansluiting kan maken. Verder moet je, zoals wij dat zeggen, ‘ogen op uw gat hebben’. Het vraagt veel concentratie. Het publiek vergeet soms dat er na de coureurs nog een hele karavaan volgt. Op smalle baantjes zoals op de Kwaremont moet je dan heel goed uitkijken.

Maak je ook weleens grappige toestanden mee?

Op de Paterberg reden een paar jaar geleden twee volgwagens op elkaar in. Ze stonden in het midden van de baan, maar we moesten daar later in de koers nog twee keer passeren. Dus riep men mij op om te gaan helpen. Ik was daar meteen – tot groot ongeloof van de mensen aan de kant van de weg. ‘Het accident is nog maar net gebeurd en hier is de VAB al. Straf!’ Ik heb maar wijselijk gezwegen. Natuurlijk zijn wij er altijd rap! (lacht)

Je rijdt ook mee in de de Ronde van Vlaanderen. Wie gaat winnen?

Ik hoopte op Wout van Aert. Ik ben niet zozeer fan, maar hij is wel één van onze beste renners, die alles kan. Wout is al twee keer heel dichtbij geweest, dus ik gunde het hem deze keer. Helaas zal hij niet aan de start verschijnen. Ik gok dan maar op van der Poel of  Pogačar.

Vorig artikelDe mooiste bloesems en boshyacinten vind je hier
Volgend artikel11x een leuk museum voor kinderen en tieners