De mooiste fietsroutes in Europa

Begon het bij jou ook te kriebelen toen je ons artikel ‘Op fietsvakantie: zo begin je te plannen’ las? Laat je dan inspireren door één van deze prachtige fietsroutes in Europa. We selecteerden uitsluitend bewegwijzerde routes die je vanzelf langs de mooiste plekken en uitzichten leiden. De tochten zijn haalbaar voor zowel startende als ervaren sportievelingen, want het tempo en het aantal dagelijkse fietskilometers kies je zelf.

Bodensee

Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland

Maak een 270 kilometer lange rit rond één van de grootste meren van Europa. Trek zes dagen uit voor een ontspannen vakantie. Het parcours is overwegend vlak en loopt over goed onderhouden fietspaden. Onderweg geniet je zowel van natuurpracht – in de lente kleuren bloemen de oevers – als van cultuur – in het flamboyante Lindau zie je de meest kleurrijke gebouwen. Langs de route vind je ook heel wat wijngaarden waar je bij een glas wijn kunt nagenieten van de tocht.

 

Green Velo

Polen

Deze 2000 kilometer lange fietsroute leidt je door het eerder onbekende, maar prachtige Oost-Polen. Je fietst over vrijliggende fietspaden of rustige wegen langs wilde natuur, indrukwekkende landerijen en kleurrijke steden. En handig: langs de route liggen ook fietsservicepunten (of ‘MOR’) waar je toeristische informatie kunt verkrijgen.

 

Eroica

Italië

Eroica is een jaarlijkse fietstocht voor nostalgische wielertoeristen. De deelnemers trekken een wielertruitje uit de tijd van hun grootvader aan en leggen op een al even oude koersfiets een heroïsche tocht van 200 kilometer af over grotendeels onverharde wegen (de zogenaamde strade bianche). Maar dankzij de vaste bewegwijzering kun je de tocht ook als ‘held van de Toscaanse terrasjes’ afleggen. Trek minstens drie dagen uit om ontspannen de wijnvelden, olijfboomgaarden en pittoreske dorpjes te ontdekken.

 

Hebridean Way

Schotland

Via de 297 kilometer lange Hebridean Way verken je maar liefst tien spectaculaire Schotse eilanden. Twee veerboten en zes bruggen helpen je om tussen de eilanden te hoppen. Wees voorbereid op regen, maar geniet vooral van de bijna paradijselijk witte stranden, adembenemende natuur, vriendelijke Schotten en de smakelijke bevoorrading (waaronder heerlijk gebak, lokale gin en stevige steak pie).

 

Route des Vins d’Alsace

Frankrijk

De ‘Route van de Elzaswijnen’ slingert zich langs de oostelijke hellingen van de Vogezen. Je fietst door charmante dorpjes, langs middeleeuwse ruïnes en uiteraard prachtige wijndomeinen. De totale route telt 170 kilometer.

 

Kattegattleden

Zweden

Dit 390 kilometer lange fietspad brengt je langs de Zweedse kust van Helsingborg naar Göteborg. Reken acht dagen voor een ontspannen tocht. Je slingert zonder veel hoogtemeters langs indrukwekkende kliffen, gezellige havendorpjes en uitgestrekte stranden. De route is zo goed als autoluw. En aan de beide uiteinden tref je met Helsingborg en Göteborg twee bruisende Scandinavische steden.

 

Moselradweg

Duitsland

Liefhebbers van cultuur, natuur en wijn komen hier aan hun trekken. De 269 kilometer lange fietsroute begint in het Franse Thionville, passeert door het Groothertogdom Luxemburg en eindigt aan de monding van de Moezel in Koblenz. De route wordt goed onderhouden en loopt over veilige wegen, waardoor deze tocht ook heel kindvriendelijk is.

Citytrip

Al eens een grootstad met de fiets verkend? Een onvergetelijke ervaring waarbij je veel meer en ook andere dingen ziet dan te voet, met de wagen of het openbaar vervoer. De meest fietsvriendelijke citytrips maak je in Berlijn, Kopenhagen, Amsterdam, Sevilla, Ljubljana en Malmö.

 

Nog fietsroutes in Europa

Wild Atlantic Way (Ierland), Vennbahn Radweg (Hoge Venen), Waddeneilanden (Nederland en Duitsland), Iron Curtain Trail (Bulgarije), Vierlanden fietsroute (Nederland, België, Luxemburg en Duitsland), Fjorden en bergen-route (Noorwegen), Schwarzwaldradweg (Duitsland).

 

Tip

Wist je dat VAB-Fietsbijstand ook hulp biedt in Nederland en Luxemburg? Als je regelmatig over de grens fietst kun je dus nog steeds op ons rekenen.

Vorig artikelQuiz: wat weet jij over Vespa?
Volgend artikelGetest en goedgekeurd: zo leuk is Robotland