leuk museum kinderen en tieners

Zijn jij en je kinderen de ontelbare wandelingen en het binnen zitten beu? Dan kan een bezoek aan een museum een leuk alternatief zijn. Laat je verrassen door een leuk dagje museum met je kinderen en tieners. Vergeet zeker niet op voorhand te reserveren en heb respect voor de coronamaatregelen!

Museum voor Natuurwetenschappen

Brussel

Bezoek het Museum voor Natuurwetenschappen, ook bekend als het ‘dinomuseum’, en bewonder de reusachtige skeletten van echte dinosaurussen, mammoeten en buffels. Naast de dieren achter glas kan je er ook veel leren over andere thema’s, zoals de geschiedenis van de mens en zeeën en oceanen. Je kan ook deelnemen aan de speciale activiteiten die tijdens schoolvakanties georganiseerd worden, zoals het paleoLAB. Tijdens deze sessies word je voor even paleontoloog, geoloog of antropoloog.

 

Het Kindermuseum

Brussel

Het Kindermuseum opent zijn deuren weer op zaterdag 13 februari. De tentoonstelling ‘Vleugels om te groeien’ leert kinderen op een speelse manier dat iedereen verschillend is en elk kind talenten heeft. Het parcours helpt hen de wereld en zichzelf beter te leren kennen. Een aanrader voor meerwaardezoekers!

Train World

Schaarbeek

In dit museum komt het spoor tot leven. Je ontdekt er de wereld van het treinverkeer van vroeger en nu. Wandel tussen de oude wagons en bestuur zelf een trein! Een boeiend museum voor jong en oud. Train World ligt vlak naast het station van Schaarbeek en is dus gemakkelijk bereikbaar met – jawel – de trein.

Kinderen onder 6 jaar bezoeken het museum gratis.

 

Gallo-Romeins Museum

Tongeren

Hier reis je vér terug in de tijd. Begin bij de neanderthaler en volg zo tot de Romeinse tijd. Ontdek het museum aan de hand van een fotozoektocht, waarbij je op zoek gaat naar tien voorwerpen. Of laat je meenemen door Bob de Graver, die boeiende verhalen vertelt over de mensen die vroeger in onze buurten leefden. Wil je schrijven, koken of bouwen als een Romein? Dat leer je in Tongeren!

 

Design Museum

Gent

Het Design Museum Gent is een topper voor het hele gezin. Hier kom je alles te weten over meubels en vormgeving door in de huid te kruipen van grappige Playmobil-figuren die doorheen het museum verstopt zitten. Voor de ouders loopt nog even de prachtige tentoonstelling ‘Kleureyck’, over Jan Van Eycks kleuren en zijn invloed op hedendaagse designers.

leukste musea kinderen tieners

Red Star Line Museum

Antwerpen

Het Red Star Line Museum vertelt het relaas van miljoenen mensen die alles achterlieten om vanuit Antwerpen de boot naar Amerika te nemen om de Amerikaanse droom na te jagen. Het lijkt misschien niet meteen een museum voor kinderen, maar toch is dit vaak een hit. Aan de inkom krijg je een familieboekje mee. Tijdens dit spel volg je Bessie, een meisje van 9 jaar dat met haar gezin de oversteek maakt. Zo ontdek je op een speelse manier de verhalen van de Europese landverlaters.

 

Museum M

Leuven

In Museum M vind je hedendaagse kunst en klassiekers onder één dak. Het museum organiseert tijdens de krokusvakantie een detectivespel tussen de kunstwerken op maat van peuters en kleuters. Het perfecte gezinsuitje met jonge kinderen dus!

Museum M is gratis voor jongeren tot en met 18 jaar.

Speelgoedmuseum

Mechelen

Ontdek in het Speelgoedmuseum het favoriete speelgoed van je ouders en grootouders en ga mee op reis door Fabeltjesland. De bijhorende doe- en zoektocht ‘De Grote Dierenbosspelen’ daagt kinderen uit in verschillenden wedstrijden. Wie wordt de kampioen van Fabeltjesland? Deze tijdelijke expo loopt nog tot het einde van de krokusvakantie.

 

MiMA

Brussel

Het Millenium Iconoclast Museum of Art spitst zich volledig toe op hedendaagse, actuele kunst. De focus ligt op grafische kunst, streetart en andere kunst die is voortgevloeid uit de subculturen die in onze huidige samenleving heersen. Het is een zeer jong en fris museum, ideaal om met tieners te bezoeken.

Chocolade Museum

Antwerpen

‘s Werelds grootste chocolademuseum vind je in Antwerpen! Het vertelt het verhaal van de Belgische chocolade, van de cacaoplantages tot het afgewerkte product. Voor de kleinsten onder ons is er een chocoladebeleving op maat voorzien: Le Petit Chocolatier. En aan het einde van de rit krijg je een box met proevertjes mee naar huis, zodat je kunt nagenieten. Een echte aanrader voor wie houdt van chocolade.

 

STAM

Gent

De vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Gent’ doet, zoals de naam al verklapt, de geschiedenis van de stad uit de doeken. Het museum heeft ervoor gezorgd dat ook de jongsten dit verhaal op een speelse manier kunnen ontdekken. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad, en dit in hun eigen tempo.

Het STAM is gratis voor kinderen tot en met 18 jaar.