Bloesems en boshyacinten© Visit Limburg

Wanneer in ons land de fruitbomen letterlijk openbloeien en wilde hyacinten de bosgrond kleuren, is dat elk jaar opnieuw een niet te missen spektakel. Waar moet je zijn en wanneer, en op welke manieren geniet je van die prachtige bloesems – je ontdekt het hier!

Bloesems in Haspengouw

Vooral de streek rond Sint-Truiden, Borgloon en Tongeren staat bekend voor haar fruitbomen. Binnenkort staan er zowel de witte kerselaars en perelaars als de roze bloemetjes van de appelbomen in bloei: een live webcam of bloesemmeter toont je wanneer het zover is. In Haspengouw vind je niet alleen wandel- en fietsroutes, maar ook andere manieren om de bloesempracht te beleven. Zo organiseren ze in Sint-Truiden drie zaterdagse schemerwandelingen door de boomgaarden met verhalen en muzikale animatie. Je kunt ook naar bloesemmarkten, bloesemterrassen en bloesembars. Wakker worden tussen de bloesems? Er zijn leuke kampeeropties.

Leuk voor kinderen

Ook aan de kinderen hebben ze in het Limburgse Haspengouw gedacht. In Borgloon is er een mooie, soms verbazend rustige belevingsboomgaard met veel plaats om te picknicken. Rond Sint-Truiden kun je op zoek gaan naar de stoelen van de fruitreuzen die tussen de geurige boomgaarden verstopt staan. En ik Bilzen zijn er kleuterbloesemwandelingen.

 

Bloesems in Alden Biesen

In en rond Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen kun je op heel wat manieren in de bloesemsfeer duiken: picknicken in de boomgaard, relaxen op een bloesemterras, fietsen of wandelen tussen de bloesems. Misschien wil je zelfs rondrijden in een elektrisch wagentje of de bloesemtrein nemen? Origineel: Lumineus, een lichtkunstevenement in de hoogstamboomgaard op 16 april en het dauwconcert op 24 april van Absynthe Minded. Handig: door de boomgaard loopt een rolwagenvriendelijke vlonderpad.

Bloesems in het Hageland

Het Vlaams-Brabantse Hageland grenst aan Haspengouw en ook hier bloeien binnenkort de fruitbomen. Check de bloesemfluisteraar voor de actuele situatie. In het Hageland is het vaak wat rustiger en gemoedelijker dan bij de Limburgse buren. Tijdens je fietstocht of wandeling kom je bovendien bloesemkunstwerken tegen. Er staan ook allerlei bloesemevenementen op de agenda, zoals nocturnes en een familiedag op 24 april. Als je in de streek wilt logeren, vind je makkelijk een bed tussen of vlak bij de bloesems.

 

Boshyacinten in de Vlaamse Ardennen

In het Hallerbos is het ongetwijfeld druk: bezoekers uit binnen- en buitenland komen nu naar de eindeloze tapijten van boshyacinten kijken. Maar de paarse bloemetjes vind je ook in 7 (!) bossen van de Vlaamse Ardennen, met het Kluisbos, Muziekbos, Brakelbos en Raspaillebos als toppers. Ook elders in Oost-Vlaanderen, in het Scheldeland, zie je de paarse lentebloeiers: in het Kravaalbos (Meldert/Aalst) en het Neigembos (Ninove). Via deze website kun je wandelroutes downloaden.

Boshyacinten in de Westhoek

Ook in West-Vlaanderen kun je boshyacinten in al hun glorie bewonderen. Het is er vaak rustiger dan op de bekende hotspots. Ga in de Westhoek bijvoorbeeld naar het Hellegatbos op de Rodeberg, het Helleketelbos in Watou of het bos op de Kemmelberg, waar er op 17 april ook een boshyacintenfestival gepland staat. Een echte geheimtip is ook Domein Sint-Arnoldus, beter bekend als Tiegembos, in Anzegem, aan het begin van de Vlaamse Ardennen.

Vorig artikelMogelijk verkeersproblemen naar de skigebieden door verse sneeuw
Volgend artikelDe VAB-wegenwachter in de staart van de koers