Op zoek naar de big five in Zuid-Afrika

Een weidsheid die je zuurstof geeft en wildlife dat je adem doet stokken. Zuid-Afrika is in alles een land van contrasten, maar net die veelzijdigheid maakt het zo’n aantrekkelijke vakantiebestemming. Op zoek naar de grote vijf!

Menig reiziger verloor zijn hart aan Afrika. Het overkwam ook mij. Afrika doet iets met me. De eindeloze vlaktes brengen me tot rust, en het spotten van een leeuw bezorgt me nog altijd kippenvel. Er gaat niets boven een Afrikaanse zonsondergang, zo zoet als vijftig tinten honing, en het hele jaar door rond aperitieftijd. Alsof het zo moet zijn. Zuid-Afrika is een buitenbeetje op dit continent. De uitgestrekte savanne wisselt er zich speels af met beboste hoogvlaktes, glooiende wijnvelden, grillige kustlijnen, droge woestijn, authentieke dorpen en westers aanvoelende grootsteden.

Welgevonden Game Reserve

Het safaripark Welgevonden Game Reserve weert zich prima tegen stropers en herbergt daarom heel wat groot wild. Minder gefortuneerde reservaten verplaatsen hun neushoorns hierheen. Een hotspot om die big five te spotten. We volgen een solitaire gnoe tot aan de open vlakte, waar een groepje leeuwinnen en welpen tersluiks door het hoge gras glijdt, in de hoop dat die wildebees hen niet in ’t oog heeft. En alsof een of andere Afrikaanse god onze gebeden heeft aangehoord, verschijnen er achter de leeuwinnen twee witte neushoorns én een olifant. Dat zijn meteen drie vinkjes op onze big five-lijst, in één beeld. Op dat moment klinkt er geratel uit de radio. Er werd vlakbij een luipaard gespot! Aangekomen op de ‘plaats delict’ turen we door de takken, tot iemand zachtjes ‘daar!’ roept. Daar zit ie dan, roerloos in de bosjes, zijn kijkers wagenwijd open, klaar om het indien nodig op een lopen te zetten. De emoties schommelen tussen verwondering, extase en ontroering.

 

Logeertip: Laluka Safari Lodge

In november 2020 openden vader Didier en zoon Simon uit Aalst deze luxelodge in het Welgevonden Game Reserve. Laluka biedt slechts zes suites, inclusief privéterras en -zwembad, een loungehoek en ligbad met uitzicht. Dankzij hun eigen waterpoel met ondergrondse kijkhut hoef je niet eens op safari om wild te spotten. De keuken is er van erg hoge kwaliteit en maakt gebruik van groenten uit eigen tuin; het interieur klopt tot in de puntjes. Het keukenpersoneel werd opgeleid door Piet Huysentruyt. Het hoeft niet gezegd dat je hier ook terecht kunt voor massages en schoonheidsbehandelingen. Ook aspirant-fotografen komen aan hun trekken. Je huurt er fotocamera’s en lenzen, en kunt je foto’s op maximaal A1-formaat laten drukken. Toegegeven, om hier te verblijven moet je diep in de buidel tasten.

 

Schemerkelkie

Bij een sundowner game drive hoort traditioneel een schemerkelkie. Aan een kabbelend beekje zijn enkele tafeltjes neergepoot, gedekt met wit linnen, lantaarns, allerlei versnaperingen en Zuid-Afrikaanse wijnen. Ranger Koenraad wijst Venus, Saturnus en Jupiter aan. “In de zomer zie je Venus het eerst, in de winter is dat Mars”, weet hij. “Alle planeten liggen in één lijn.” We spotten ook het zuiderkruis, wat bij ons de poolster zou zijn. “Op het zuidelijke halfrond zie je overigens niet dezelfde sterrenbeelden als bij jullie.” Zonder lichtvervuiling naar de sterren turen, nog zo’n reden om van Afrika te houden.

Manyeleti Game Reserve

Dat in Afrika willens nillens de wet van de sterkste geldt, blijkt nog maar eens in het Manyeleti Game Reserve, een kleiner park aan de rand van het Krugerpark en onderdeel van het Groter Kruger. Met andere woorden: hier vind je hetzelfde wild als in het Krugerpark, maar niet de hordes toeristen. Aan de toegangsweg tot onze lodge ligt een luipaard met zijn opengereten prooi in de boom. Moe van de jacht en z’n diner. Gelukkig voor ons, want we bevinden ons op slechts luttele meters. “Hou je handen en camera’s in het voertuig. Zolang we niet uitstappen, ziet het wild ons niet als een gevaar”, waarschuwt ranger Nic.

We botsen op drie witte neushoorns: vader, moeder en kind. Nic werkt al twaalf jaar als ranger. “Vroeger zag ik dagelijks neushoorns, nu nog maar af en toe.” Om stropers tegen te gaan, worden de hoorns afgezaagd. “Doe je dat op de goede manier, dan groeien ze automatisch terug. Als hun jong nog klein is, dan doen we het niet, want dan kan hij zijn kind niet meer beschermen.” Het maakt dat het aantal stroperijen daalt en er minder neushoorns sterven. Wat hun hoorn zo gewild maakt? In Azië geloven ze dat het een afrodisiacum is en wordt er grof geld voor betaald.

Nic spot een hyena en volgt hem tot bij hun jongen, die speels met elkaar liggen te snoezelen. Eén van de kleintjes komt nieuwsgierig snuffelen aan de jeep. Verderop doen enkele gieren zich te goed aan het karkas van een giraf. Het hoofd ligt enkele meters verder dan het lijf. De wet van de… Juist, ja.

 

Op stapsafari

Er wacht ons een nieuwe uitdaging: een stapsafari bij zonsopgang. Niet om nog meer groot wild te spotten, wel om te leren over het ecosysteem, het dieet en de gewoontes van zijn bewoners en om hun sporen te leren herkennen. “Neem nu deze pootafdruk met drie tenen”, steekt Nic van wal. “Hij is te klein om van een olifant te zijn. Een nijlpaard heeft dan weer vier tenen. Hier liep een neushoorn.”

Maar dan doet de tweede ranger teken dat hij iets hoort. Een olifant. We sluipen dichterbij tot we oog in oog staan met twee mannetjes. Daar is de voorste echter niet mee opgezet. Hij wappert agressief met zijn oren en Nic geeft ons het afgesproken signaal dat we stilletjes moeten verdwijnen. Niet lopen, heeft hij in het begin duidelijk gezegd; die race win je toch niet. Terwijl we voetje voor voetje terugkeren, houdt Nic de naderende mastodont meesterlijk tegen met enkele kreten. En dat doet hij vol vertrouwen. Hij draagt een geweer bij zich, maar dat heeft hij nog nooit moeten gebruiken, terwijl hij al meermaals op enkele meters van zowat elk gevaarlijk dier stond. En dat vijfde vinkje op onze checklist? We passeren een kudde buffels op onze terugrit naar de luchthaven. Afrika stelt nooit teleur.

 

Logeertip: Kruger Safari Lodge

Aan de rand van het Kruger Nationaal Park pootte de Kruger Safari Lodge vorig jaar vijftien bivaktenten neer op hoogte, netjes met elkaar verboden door een houten vlonderpad. De ruime safaritenten herbergen een terras, een salon, een dubbelbed met muggennet en – heerlijk! – een overdekte buitenbadkamer. Kwestie van je helemaal één te voelen met de bush. De gemeenschappelijke ruimte rond het zwembad, de bar en het salon werd ook recent gerenoveerd. De volmaakte mix van avontuur en comfort, en perfect gelegen voor een game drive door het Kruger National Park en het Manyeleti Game Reserve.

Leuk om weten Mede-eigenaar Bruno De Lathauwer van touroperator Live to Travel ontving Sergio Herman en Tom Waes in zijn lodge voor opnames van het tv-programma ‘Sergio over de grens’, dat wordt uitgezonden op VTM en Netflix.

 

Panoramaroute

Combineer je bezoek aan het Kruger Nationaal Park met een rit langs de Panoramaroute, één van ’s lands meest indrukwekkende routes. De Blyderivier (spreek uit als ‘blijde rivier’) en de Treurrivier creëerden een indrukwekkend landschap van kloven, watervallen en uitkijkpunten. Musts zijn de ‘Drie Rondavels’ van de Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Potholes en God’s Window.

Tip Voorzie wat cash geld om de toegang tot de uitzichtpunten te betalen. Bankkaarten worden niet overal aanvaard.

Logeertip: Stille Woning Guest House

Dankzij de hartelijke service en de intieme sfeer voelt Stille Woning Guest House in White River een beetje als thuiskomen. Een ongedwongen rustplek tussen de Panoramaroute en Johannesburg.

Zuid-Afrika praktisch

Erheen VAB-Magazine reisde met Live to Travel, de absolute specialist voor reizen naar Afrika. Live to Travel biedt een brede waaier aan reizen: in kleine Nederlandstalige groepen, individueel (al dan niet op maat), met het gezin, luxueus en met de trein. Een gelijkaardige rondreis boek je vanaf € 720 excl. vlucht. De brochure ‘Afrika 2023’ vind je bij je reisagent.

Wij vlogen met Ethiopian Airlines. Afrika’s grootste luchtvaartmaatschappij vliegt dagelijks naar Johannesburg en Kaapstad, met een tussenstop in Addis Abeba.

Documenten Om naar Zuid-Afrika te reizen heb je een internationaal paspoort nodig dat na thuiskomst nog minstens 30 dagen geldig is en ten minste 2 lege bladzijden heeft. Een visum krijg je gratis bij aankomst.

Munteenheid Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR)

Tijdsverschil zomer: geen, winter: ± 1u

Klimaat Door de verschillende klimaatzones kun je Zuid-Afrika het hele jaar door bezoeken. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijke halfrond, waardoor de seizoen er tegenovergesteld zijn aan die van ons.

Gezondheid Je hebt geen verplichte inentingen nodig, tenzij je een tussenstop maakt in een land met gele koorts. In het Kruger NP gebruik je het best een insectenwerend middel, eventueel in combinatie met malariapillen.

Goed verzekerd Reis het hele jaar door zonder zorgen met een VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelAlles wat je wil weten over de laadpas voor je elektrische auto
Volgend artikelAuto afgekeurd om slechte roetfilter? Nog meer tijd voor herstelling!