Zuid-Afrika Franschhoek

Het VTM-programma met Kathleen Aerts, ‘Villa Zuid-Afrika’, doet dromen. Franschhoek, waar het ex-K3’tje haar guesthouse opent, is de perfecte bestemming voor levensgenieters. 6 redenen om de Zuid-Afrikaanse regio op je wishlist te zetten.

Op ontdekking in Kaapstad

Kaapstad, de tweede grootste stad van Zuid-Afrika, ligt op een uurtje rijden van Franschhoek en kan dus perfect gecombineerd worden. Verken Robbeneiland, waar Nelson Mandela vele jaren gevangen zat, neem de kabelbaan naar de top van de beroemde Tafelberg (1000 meter hoog!) en bezoek het Kaapse Schiereiland met uitzicht op Kaap de Goede Hoop – misschien spot je zelfs walvissen – en Boulder Beach met de schattige pinguïns. Surfers zetten Muizenberg met zijn kleurrijke strandhuisjes op hun lijstje. Sportievelingen kunnen hier een surfinitiatie volgen.

 

Wijndomeinen in Stellenbosch

Stellenbosch is een klinkende naam voor wijnliefhebbers. Deze gemoedelijke universiteitsstad ligt tussen Kaapstad en Franschhoek. De rijke geschiedenis van de stad trekt cultuurliefhebbers aan. Bezoek zeker de Dorpstraat met haar vele authentieke huizen. In het Stellenbosch Museum ontdek je typische interieurs uit diverse tijdsperiodes.
Ook in Franschhoek zijn er interessante wijndomeinen te bezoeken. Bij La Motte Wine Estate kan je een kijkje nemen in het museum, een wandeling over het domein maken (reserveren via de website) en gastronomisch dineren. Andere toppers in de regio zijn Boschendal, Vrede & Lust en GlenWood.

De wijntram in Franschhoek

Drinken en rijden is geen goede combinatie. Daar hebben ze in Franschhoek wat op gevonden: de Wine Tram is een soort hop on/hop off tram die je langs verschillende wijngaarden brengt. Reserveer je tickets ruim op voorhand!

 

Hiken in Mont Rochelle

Het natuurreservaat Mont Rochelle biedt een spectaculair uitzicht op de Franschhoek-vallei. Wandel naar twee van de hoogste toppen, Perdekop en Du Toitskop. Je kan kiezen tussen een gemakkelijke route van 2 km of een moeilijkere route van 13 km.
Tip: Wil je het adembenemende uitzicht niet missen maar ben je niet zo sportief aangelegd, rijd dan met de auto over de Franschhoek Pass, die ook langs het natuurreservaat passeert.

Op safari

Wie Zuid-Afrika zegt, zegt safari. Je hoeft niet naar het Krugerpark om de Big Five te spotten. Ook in de regio van Franschhoek zijn er safarimogelijkheden. Op zo’n drie uur rijden van Kaapstad vind je het wildreservaat Aquila Safari. Zowel dagtochten als safari’s met overnachting in het wildreservaat zijn mogelijk. Andere domeinen in de buurt zijn Sanbona, Inverdoorn en Fairy Glen.

 

De tuinen van Babylonstoren

Babylonstoren dateert uit 1692 en is de oudste Nederlandse boerderij in de regio. Babylonstoren is niet alleen een gerenommeerd wijnhuis, maar wordt ook geroemd om de grote botanische diversiteit in de prachtige tuinen. Het domein biedt verschillende rondleidingen en workshops aan. Er is keuze uit drie restaurants en je kan hier ook verblijven, zowel in het hotel als in je eigen cottage.

Logeren bij Belgen in Zuid-Afrika

Een verblijf bij Steven en Kathleen op je verlanglijstje? Wegdromen kan alvast hier.
Hun Droom Guesthouse is niet het enige adres in Zuid-Afrika met een Belgische toets. Op deze plekken logeer je ook bij Belgen:
– Charmeverblijf in historische Kaap-Hollandse architectuurstijl: Mooibaai
– Adembenemend uitzicht op de Paarl-vallei: De Wingerd Wijngaard Lodge
– Een pareltje voor rustzoekers: Garden Retreat
– Ideale uitvalsbasis voor vele bezienswaardigheden: B&B Ons Stee

Vorig artikelVAB-collega rijdt naar Oekraïne met hulpgoederen
Volgend artikelLangs de mooiste fietsroutes in Vlaanderen