Tsavo East National Park in Kenia © Sofie RothSofie Roth

Jambo! Welkom in Kenia, het land dat de maritieme pracht van de Indische Oceaan moeiteloos koppelt aan de rijke fauna in de safariparken landinwaarts. En het land waar het aantal olifantenstroperijen gelukkig daalt in plaats van stijgt.

Mombasa

Vergeet Nairobi, in Kenia’s grootste kuststad zijn de mensen vriendelijker en zit de sfeer beter. Dat beweren de bewoners althans zelf. Feit is dat Mombasa als havenstad de poort van Afrika is. En dat wist ook Queen Elisabeth II, die hier op missie was op het moment dat haar vader stierf en zij koningin werd. Ter nagedachtenis plaatste de Keniaanse bevolking de beroemde Mombasa Tusks, twee gigantische slagtanden over de weg, meteen hét symbool van de stad.

Logeertip

Sarova Whitesand Beach Resort & Spa lijkt wel de hemel op aarde. Veel groen, een vijver om over te hoppen en een uitstekende ligging aan het strand.

Handgemaakte souvenirs uit hout

Bij Akamba Handcraft Industries loop je door de ateliers – of beter: halfopen tenten – van de plaatselijke houtsnijders. Het vak wordt doorgegeven van vader op zoon, en elke kunstenaar heeft zijn eigen specialiteit. Bij de ene moet je zijn voor een olifant, bij de andere voor een giraf. Je kunt rechtstreeks bij de houtsnijder kopen, alsook in de bijhorende winkel of zelfs online.

Haller Park

Wat nu het Haller Park is, was vroeger onvruchtbare grond. Tot meneer Haller er de casuarina plantte, een boom die apen lokte, die op hun beurt vruchten van andere bomen meenamen. Vandaag is het Haller Park een natuur- en dierenpark voor verweesd en slecht behandeld wildlife. Aan de ingang staan blauwaapjes (te herkennen aan de blauwe genitaliën) klaar om je te groeten – of je eten te stelen – en kun je enkele giraffen uit de hand voederen. Een waterbok zoekt verkoeling en twee nijlpaarden komen om 15 uur stipt uit hun poel voor de lunch – die de aapjes óók komen inpikken.

Wasini Island

Het eldorado is dichterbij dan je denkt en te bereiken met een houten dhow. Maar voor je op Wasini Island aanmeert, spot je vast enkele dolfijnen en duik je het heerlijke water in. Met een snorkel in de mond, duikbril op de neus en vliezen aan de voeten openbaart zich een wonderbaarlijke onderwaterwereld vol clownvissen, felpaarse koralen, zeesterren, zebravissen en zelfs waterschildpadden! Eenmaal aan land leer je de meest verse kreeft onder handen te nemen, rust je nog even uit in de Lazy Lagoon of bezoek je een authentiek dorp, waar het leven ook zonder elektriciteit z’n gangetje gaat.

Logeertip

Wie een echte luilekkervakantie aan het zwembad én het strand in gedachten heeft, is bij Baobab Beach Resort & Spa aan het juiste adres.

Op safari in Tsavo East National Park

Vanuit Mombasa is het slechts een paar uur rijden naar één van Kenia’s vele safaribestemmingen: Tsavo East National Park. Het park telt de grootste populatie olifanten, maar tussen het rode zand spot je evengoed een hoop andere leden van het dierenrijk. Ga vooral net na zonsopgang of vlak voor zonsondergang op pad met een ranger. Op die momenten zijn je kansen het hoogst om de moeilijk te spotten dieren te zien. Denk maar aan leeuwen, cheeta’s en luipaarden. Zij zoeken overdag een koel plekje om te slapen en gaan pas tegen de avond op jacht.

Logeertips

  • Gelegen ín het Tsavo East National Park is Ashnil Aruba Lodge de perfecte uitvalsbasis om meerdere safari’s te ondernemen. Zelfs vanuit het zwembad kun je prijs hebben!
  • Sarova Salt Lick Game Lodge is de ideale verblijfplaats om wild te spotten vanuit je luie stoel. De indrukwekkende lodge op poten wordt omringd door water, wat veel dieren lokt.

Jagen op olifantenstropers

Om olifantenstropers tegen te gaan, ging TUI Care Foundation in deze regio een samenwerking aan met iFaw (International Fund for Animal Welfare). Samen ondersteunen ze het project ‘tenBoma’, dat de kennis van de lokale gemeenschappen verbindt met moderne technologieën om de nodige data te verzamelen en de stroperijen in kaart te brengen.

Een verantwoorde vakantie

TUI Care Foundation werd opgericht door touroperator TUI en focust op de positieve effecten van het toerisme. Het doel is om projecten te ondersteunen die betere mogelijkheden bieden voor de lokale bevolking en om bij te dragen aan de ontwikkeling van een vakantiebestemming. Denk aan de bescherming van natuur en dieren, het welzijn van kinderen en jongeren, het opleiden van vrouwen en het boosten van de lokale economie. Daarvoor werken ze samen met lokale en internationale organisaties. Hun fondsen komen voornamelijk uit giften van TUI-klanten.

Een opgeleid man/vrouw is er twee waard

Dankzij de financiële steun van TUI Care Foundation – en bij uitbreiding de TUI-reizigers – kunnen zij de rangers en lokale bevolking voorzien van een opleiding en hulpmiddelen als gsm’s, laptops en gps-toestellen. Rangers leren alles over de dieren zelf – hoe ze zich gedragen, hoe je hen kunt afschrikken als ze te dicht bij een dorp komen, hoe dieren te vinden aan de hand van voetafdrukken –, maar ook hoe je een plaats delict onderzoekt, hoe je een gps en de voorhanden zijnde technologie gebruikt. Met de geleverde gsm’s kan de bevolking vreemde activiteiten in hun dorp melden aan de rangers. Sinds de start van ‘tenBoma’ in 2014 daalde het aantal stroperijen in de Tsavo-regio met 83%.

Kenia praktisch

Erheen

Tussen 26 oktober 2019 en 2 april 2020 vliegt TUIfly twee keer per week, op dinsdag en zaterdag, rechtstreeks van Brussel naar Mombasa (met een tussenstop in Zanzibar – je hoeft het vliegtuig niet uit) en terug (geen stop). Vluchten zijn beschikbaar vanaf € 157,99 voor een enkele reis.

Ter plaatse

Strand en safari zijn in Kenia perfect te combineren met één van de TUI-rondreizen, te boeken via tours.tui.be. Of combineer je strandvakantie met een extra excursie naar een safarilodge of Wasini Island via gotui.com.

Documenten

Je internationaal paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn vanaf de dag waarop je Kenia verlaat. Het verplichte visum vraag je op voorhand aan via immigration.ecitizen.go.ke.

Munteenheid

Keniaanse shilling. In de meeste hotels kun je met een kredietkaart betalen. Bezoek je een lokale markt of een restaurant, dan neem je beter cash mee.

Goed verzekerd

Spot de Big Five zonder zorgen met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 90 per persoon of € 113 voor het hele gezin.

Vorig artikelGetest: BMW 1
Volgend artikelOosterweel: Linkeroever krijgt fietstunnel en grotere park-and-ride