bandenwisselFoto: Wim Kempenaers

Door het zachte weer hebben velen nog geen winterbanden gelegd. De winter staat nu toch voor de deur en dus is het belangrijk om een afspraak te maken voor een bandenwissel. Wie te lang aarzelt mag lange wachttijden verwachten.

De temperaturen dalen dit weekend ’s nachts tot onder het vriespunt, en ’s morgens is het vanaf nu ook frisser dan 7 graden, dus wordt het stilaan zinvol om de winterbanden op te leggen. VAB-Banden merkt dat door de uitzonderlijk zachte nazomer de bandenwissel veel trager op gang komt dan andere jaren, vooral particuliere leden stellen de bandenwissel uit. “Het is zeer duidelijk: in de eerste twee weken van oktober hadden we amper particuliere leden die hun bandenwissel lieten uitvoeren”, vertelt Alex Jacobs, algemeen directeur van VAB-Banden. “Enkel wat leasingbedrijven, die automatisch hun klanten een afspraak aanraden vanaf 1 oktober, kwamen over de vloer. Los van de trage opstart, zien we ook nu nog dat het aantal bandenwissels achterop blijft lopen.”

Wachttijd kan oplopen

VAB raadt mensen aan nu het ’s nachts begint te vriezen en ook ’s ochtends de temperatuur onder de 7 graden duikt, om niet te lang te wachten met de bandenwissel. “De wachttijd is momenteel 8 à 9 dagen”, gaat Jacobs verder. “Normaal is dat op dit moment drie weken. We hebben dus marge en willen de mensen aanraden om daar gebruik van te maken. Vanaf ’s ochtends dat eerste ijslaagje moet weggekrabd worden, of er valt een paar centimeter sneeuw, zal de drukte immers exponentieel toenemen. Op dat moment verwachten we een heuse stormloop op winterbanden, met alle gevolgen van dien. Pas op, het is logisch dat door de warme nazomer mensen niet de reflex hadden om hun banden te laten vervangen, maar stilaan is het toch echt wel het moment om dit te doen.”

 

Lees ook

Winterbanden, de feiten en fabels

Hoe bewaar je zomer- of winterbanden het best?

Previous articleDe Zwaluw: gezinsvakantie tussen Kempische wijnranken
Next articleDoe de verkeerstest!