Slovenië

Als Slovenië nog niet op je reislijstje staat, zet het er dan stante pede op. Het is er heerlijk gevarieerd en toch klein genoeg om met de auto te ontdekken. Snel, want nu is het er nog ongerept.

Als je tijd hebt, doorkruis dan heel Slovenië. Want elk gebied ziet er helemaal anders uit. Je hebt niet alleen de elegante hoofdstad Ljubljana, er zijn ook bergen, grotten, meren, wijndomeinen, kuststeden en ga zo maar door. Alles ligt er dicht bij elkaar en dat maakt van dit Midden-Europese land een ideale autobestemming.

1. Ljubljana, hoofdstad van Slovenië

Tromostovje

Drie bekende bruggen in de historische binnenstad van de hand van de bekende Sloveense architect Jože Plečnik, die ook op de rest van de stad z’n stempel gedrukt heeft.

Dagelijkse markt

In de historische binnenstad wordt elke dag de centrale markt gehouden. Op Pogačarjev Trg en Vodnikov Trg, twee pleinen vlak bij de kathedraal, zijn ontelbaar veel kraampjes opgesteld met bloemen, fruit, kruiden en verse honing. Visboeren, slagers en bakkers verkopen hun waar tussen de met locals gevulde cafés. Het is hier heerlijk snuisteren.

TOZD

Een koffie/eethuisje dat samen met heel wat andere adresjes langs het water ligt. Dampende kopjes koffie, vriendelijke barista’s, hipsterfiets aan de muur, een minibibliotheek vol internationale magazines en een swingend melodietje op de achtergrond. Een adres naar ons hart.

Gallusovo nabrežje 27, www.tozd.eu

Museumkwartier

Hier vind je onder andere het Nationaal Museum, het Museum voor Moderne Kunst en de Nationale Galerij. Vlakbij ligt het Tivolipark, de groene long van de stad.

2. Bled

Het Meer van Bled

In het echt nog impressionanter dan overal beschreven staat, en de perfecte uitvalsbasis om dit deel van Slovenië – waar er heel wat moois bijeen ligt – te ontdekken. Er mogen geen gemotoriseerde boten op het meer, maar je kan met een pletna – een platbodem die met twee roeispanen in beweging wordt gezet – naar het eilandje in het midden van het meer varen.

Het oudste kasteel van Slovenië

Het kasteel van Bled biedt postkaartwaardige uitzichten over het bergmeer. Nadat je het museum van Bled, de middeleeuwse wijnkelder en het kleine drukkerijmuseum bezocht hebt, kun je genieten van de ondergaande avondzon op het meer.

Alternatief: Meer van Bohinj

Locals raden het nabijgelegen en minder toeristische Meer van Bohinj aan, gelegen in het Nationaal Park Triglav, tussen hoge bergwanden in. Het is wat ruiger, maar nog mooier en indrukwekkender dan z’n bekende broertje. Dat hier geen mens te bespeuren valt, geeft een zalig alleen-op-de-wereld-gevoel.

Vintgarkloof

Een twee kilometer lang houten pad volgt de rivier Radovna die de kloof heeft uitgesleten in het gesteente. Ook hier is de natuur op haar best: wandelen tussen rotswanden langs watervalletjes en stroomversnellingen. Schilderachtig mooi!

Op de koffie bij Tito

Vila Bled is een luxueus stulpje aan de zuidkant van het meer dat vroeger dienst deed als zomerverblijf voor de koninklijke familie en als gastenverblijf voor de communistische leider Tito. Vandaag is het omgebouwd tot luxehotel. Zelfs als je er niet slaapt, loont een bezoek de moeite. Al is het maar om naar de macho muurschilderingen in de eetzaal te staren, om door de prachtige tuinen te wandelen of om iets te drinken in het Belvedere.

Gastronomisch dineren

In Hotel Vila Podvin in Radovljica tovert de bekende Sloveense chef Uroš Štefelin heerlijke gerechten op je bord met zowel invloeden uit de mediterrane gebieden als uit Hongarije en Oostenrijk.

www.vilapodvin.si

3. Meest indrukwekkende pas

Meer natuurpracht in de Julische Alpen. De Vršič-pas, de indrukwekkendste pas van het land, brengt je in zo’n vijfentwintig grillige haarspeldbochten van Kranjska Gora tot Soča, een prachtige vallei waar de gelijknamige helturquoise rivier door stroomt. De weg is enorm afwisselend en dus een bezienswaardigheid op zich.

4. Sloveens Toscane

Aan de grens met Italië ligt Goriška Brda, één van de bekendste wijnstreken van Slovenië. Het prachtige heuvellandschap doet wel heel erg aan Toscane denken.

Wijn proeven

Sip in de wijnkelder van designhotel Gredič van een glaasje bubbels, rode wijn en zelfs oranje wijn – een Sloveense wijnsoort gemaakt van witte druiven waarvan ook de schillen, pitten en steeltjes tijdens het rijpingsproces gebruikt worden. De wijn wordt daardoor complexer van structuur, is rijker van smaak en krijgt zo ook z’n oranje kleur.

www.gredic.si

In de streek

Šmartno is een piepklein dorpje dat Italiaans aandoet, met smalle straatjes en wallen en torens uit de zestiende eeuw.

In het renaissancekasteel van Dobrovo is er een vaste tentoonstelling over wijnproductie die, naast het kasteel zelf, de moeite waard is. Flink wat kennis vergaren voor je aan die proeverij begint.

Aan de top van de toren in Gonjače kun je uitkijken over de magnifieke wijstreek. Als je geluk hebt met het weer, kun je naast de Julische Alpen ook de Italiaanse Karnische Alpen en de Dolomieten zien.

Tip

Ben je gebeten door Oost-Europa? Dan is een roadtrip langs de Bulgaarse rivièra misschien iets voor jou.

Praktisch

Erheen Met Wizzair kan je erg goedkoop vanuit Charleroi naar Slovenië vliegen.
Ter plaatse Caractère biedt unieke reizen naar Slovenië. Ze stellen niet alleen een perfect reisprogramma samen, maar zorgen er ook voor dat je op de meest unieke locaties overnacht. Dankzij hun ‘buitengewoon’ pakketten beleef je in vier dagen en drie nachten het beste van wat het land te bieden heeft, eventueel als onderdeel van een langer verblijf.
Autoverhuur Slovenië is het perfecte land om met een auto te ontdekken. De wegen zijn er erg goed aangelegd. Wij huurden onze auto via Sunny Cars.
Goed verzekerd Vertrek zorgeloos op reis met een VAB-Reisbijstand.
Toeristische info www.slovenia.info

Vorig artikelHeeft de elektrische wagen een toekomst in Vlaanderen?
Volgend artikelHeb je een annulatieverzekering nodig of dekt je kredietkaart dat?