nieuwe milieuzonesFoto: Shutterstock

Europa kent een wirwar van milieuzones. Elk land, of zelfs elke streek, kent andere regels. Deze nieuwigheden werden dit jaar ingevoerd of gaan binnenkort in voege.

Milieuzone Parijs wordt gedeeltelijk strenger

De milieuzone van Parijs (ZFE) heeft op dit moment verschillende regels. De toelatingsvoorwaarden voor de zone binnen de Boulevard Périphérique zijn strenger dan die voor de zone binnen de A86. Op 1 juni 2021 worden de regels gelijkgesteld en gelden dezelfde voorwaarden voor de hele zone. Dat betekent concreet dat dieselvoertuigen met euronorm 3 of lager en benzinevoertuigen met euronorm 1 vanaf dan de milieuzone niet meer in mogen van maandag tot en met vrijdag tussen 8 uur ‘s morgens en 8 uur ‘s avonds (enkel nog toegang voor wagens met vignetcategorie 0, 1, 2 en 3). Voor wagens op de A86 zelf wordt een uitzondering gemaakt. Het Franse milieuvignet kun je sinds kort ook bestellen in de webshop van VAB.

Den Haag krijgt ook een milieuzone

Rotterdam schafte de milieuzone voor personenwagens af, maar Den Haag voert er eentje in. Vanaf 1 juli 2021 mogen er geen dieselwagens met euronorm 3 of lager meer rijden binnen de Centrumring (S100) en het Telderstracé (S200). De Centrumring en het Telderstracé zelf horen niet bij de milieuzone. Ook de weg vanaf de Lijnbaan naar de bezoekersparkeerplaats valt daar buiten.

Lissabon wordt strenger

De hoofdstad van Portugal kende vroeger twee aparte milieuzones. Die werden onlangs samengevoegd tot één zone (ZER) en sinds 1 april 2021 zijn de regels er ook strenger. Dieselwagens met euronorm 3 of lager mogen er niet meer rijden tussen 6u30 en middernacht.

Lombardije maakt de regels uniformer

De Italiaanse regio Lombardije had al een rijverbod op oude wagens, maar de regels verschilden sterk van gemeente tot gemeente. Sinds 11 januari is er een beetje meer uniformiteit. Voortaan is er een permanent rijverbod op benzinevoertuigen met euronorm 0 en 1 en voor dieselwagens met euronorm 0,1,2 en 3 in 570 gemeenten en in steden met meer dan 30.000 inwoners, en dat van maandag tot vrijdag tussen 7u30 en 19u30. De regels gelden niet op de snelwegen die door het gebied lopen.

Birmingham voert milieuzone in

Birmingham krijgt vanaf 1 juni 2021 een milieuzone binnen de A4540 Middleway Ring Road. Benzinevoertuigen met euronorm 3 of lager en dieselwagens met euronorm 5 of lager moeten een taks van £ 8 betalen om de zone in te mogen rijden.

 

Lees ook

Dit zijn de verschillende milieuzones in Europa

Waar liggen de knelpunten op je vakantieroute?

Autovakantie? Zo kun je slim je koffer inladen

Vorig artikelSnelheid in bebouwde kom in Spanje gaat naar 30 km/u
Volgend artikelZo kies je de juiste fietsdrager