De mooiste terrassen van VlaanderenPort Aventura in Mol © Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

We hebben er lang op moeten wachten, maar de terrassen zijn open! En dus selecteerden wij de beste plekjes in de zon, kwestie van die eerste terraservaringen memorabel te maken.

Havencafé Port Aventura, Mol

Met uitzicht op de jachthaven

Een jachthaven in de Kempen. Logisch, want Mol, daar waar de Zilvermeerhaven ligt, omschrijft zich graag als het land van de 101 meren. En dat is amper overdreven. En bij zo’n chique jachthaven hoort uiteraard ook een havencafé: Port Aventura. Een plek om te staren naar die aangemeerde schuiten. Volop uitzicht op het water dus en eindeloos genieten op het loungeterras. Ontbijten, lunchen, dineren of aperitieven, hier ben je de hele dag welkom om te proeven van tal van streekproducten. Wedden dat je je in zuidersere oorden waant?

 

Kantien, Gent

Tussen stad en water

Ook in Gent kun je je weg van de wereld wanen. Op het terras van Kantien lijkt de stad mijlenver. Hier kijk je immers uit op de Watersportbaan. Joggers en roeiers dus of actievelingen die wel wat beters te doen hebben dan op een terrasje te surplacen. Gelukkig ebt dat schuldgevoel snel weg na de eerste latte, een verrassend craft biertje of wat homemade limonade. Nog een Hinkelspel-kaasje en wat andere bar bites erbij en de dag afsluiten met patatas bravas of RØK’s buikspek? Yes, please!

 

Bosbaar, Ruien

Terrassen in het bos

In het bos daar staat een terrasje. En wat voor één. Bosbaar is een inventief samenraapsel van palettenconstructies en rommelmarktvondsten. Een vrolijk allegaartje dat wonderwel matcht, omringd door groen. Of een plek waar je instant zen wordt. Al was het maar dankzij die heerlijke bosgeuren. Vanuit deze Bosbaar trek je bovendien moeiteloos het Kluisbos bij Ronse in. Op avontuur én met een goed gevulde Bosbaar-knapzak mee. Misschien kun je, als hun agenda het toelaat, zelfs een van de twee ezels mee op tocht nemen.

 

Republiek, Brugge

Oase midden in de stad

Wie gezeten op het terras van De Republiek, beschut tegen wind en felle zon, niet beseft dat het leven mooi is, is van slechte wil. Hier tref je zowel cultuurfanaten, hippe mama’s met coole buggy’s als jong geweld. ’s Zomers wordt op die fantastische binnenkoer elk wereldprobleem vakkundig opgelost, ’s winters worden in het grand café de betere films van buurtbioscoop Lumière besproken. Kortom, een heerlijk cultuurcafé met een fantastisch terras. ’s Middags eet je er een vegan wereldgerechtje, daarna loop je binnen voor een latte en ’s avonds wachten cocktails en nog meer lekkers.

 

Colonie 7, Merksplas

Onder de luifel

Op dat intrigerende domein van de Koloniën, hartje Merksplas, vind je brasserie Colonie 7. Gezegend met een reusachtig terras. Want goed voor 120 plaatsen onder de luifel en nog een pak meer zitjes in de zon. Handig om weten in deze rare tijden. Van wraps over steaks tot moelleux, het passeert allemaal de revue en op zondag kun je hier zelfs ontbijten. Kwestie van de dag goed te starten. Mag het nog wat meer zijn? Wat dacht je van het Landlopersmenu? Soep, stoofvlees met frietjes en salade. Meer heeft een landloper niet nodig. Al helemaal niet als je op zo’n koninklijk terras mag zitten.

 

Melkerij Peerdsbos, Brasschaat

Historische pleisterplek

Bijhouden hoeveel volk hier al op het terras zat, is onbegonnen werk. De geschiedenis van de Melkerij Peerdsbos gaat immers terug tot 1420. Eeuwenlang was dit een actieve boerderij, de huidige gebouwen dateren zelfs van 1630. Zo omtrent de eeuwwisseling begon een slimme boer ook melk, limonade, bier en brood te verkopen aan bezoekers en wandelaars. De rest is geschiedenis. Vandaag is dit nog altijd een trekpleister en al helemaal als je je kroost wilt entertainen. De ouderlijke macht verzamelt op het terras, de belhamels leven zich uit in de grote speeltuin. Nog samen een partijtje minigolf?

 

Westhinder, De Haan

Met je voeten in het zand

Op het strand, tussen Wenduine en De Haan, pronkt deze cabane die alleen ingewijden, of fervente wandelaars, kennen. De Westhinder is immers alleen via het strand te bereiken. Of je moet de duinen over. Hier geniet je met je voeten in het zand van zon, zee en huisgemaakte garnaalkroketten. Of mag het een wafel, een ijsje, een pizza of een frisse sangria zijn? Want op dit terras wil je de hele dag blijven lanterfanten. Voor en naast je alleen maar strand. Een heerlijk eenzaam strand zelfs en jij zit op de eerste rij. Blijf je tot je de zon ziet zakken?

 

De Passerel, Merchtem

Erfgoedplek met vlonderterras

De Passerel mag dan in peis en vree grossieren, ooit was dit een heus strijdtoneel. Want de lokale bevolking werd verplicht om hier hun graan te malen, goed voor twee eeuwen strijd. Toen de adellijke familie uiteindelijk die rechten verloor, werd het domein verkocht om na een eigenaarsestafette in de jaren 90 in zijn huidige vorm te verrijzen. Het molencomplex werd hersteld en boven de Molenbeek prijkt nu een zwevend vlonderterras waar je in stijl en in het groen geniet van het kabbelende water.

 

Westpunt, Hasselt

Einde van de wereld

Daar waar het Albertkanaal een kleine zijsplitsing maakt, precies daar, op dat uiterste puntje van de stad vind je Westpunt. In je rug Hasselt, voor je het grote niets. Alsof je het einde van de wereld bereikt hebt. Of zo lijkt het toch. Een enclave waar het goede leven primeert. Inclusief een welverdiende cocktail, wat nacho’s, een vitello tonato en eindigen met een café glacé Westpunt Style. Met een beetje geluk valt dat net samen met een zalige zonsondergang.

 

Ona by ‘t Werftje, Zeebrugge

Op bezoek bij kleine broer

’t Werftje, dat befaamde no-nonsense visserscafeetje van weleer, is uitgegroeid tot een heus instituut. Eén met Lamborghini’s voor de deur. Geduldig wachten op een plekje dus. Maar iets verder aan diezelfde vissers- en jachthaven van Zeebrugge blinkt, op slenterafstand, nog een fijn etablissement: Ona. Gerund door hetzelfde team, met dezelfde voortreffelijke keuken en gezegend met een bevoorrecht, hooggelegen terras dat je laat uitkijken op die blinkende en krakkemikkige schuiten. En nog meer goed nieuws, het grote publiek ontdekte deze plek nog niet.

 

Chalet Robinson, Brussel

Roeien naar je terras

In Ter Kamerenbos, de groene long van Brussel, wordt op de brede kronkelpaden naar hartenlust gejogd, geskeelerd, gefietst en geslenterd. En midden in de vijver die het park kenmerkt, ligt een eilandje en op dat eilandje pronkt Chalet Robinson. Een houten erfgoed etablissement dat uitpakt met een gigantisch terras en enkel te bereiken is met één van de twee rustieke pendelbootje. Instappen, roeien tussen de zwanen en de eenden en daarna relaxen. Je krijgt er Belgische brasseriegerechten geserveerd, maar je kunt er ook uitgebreid brunchen. Wedden dat je hier uren blijft hangen?

 

Bar Muza, Lier

Muzikaal intermezzo

Er bestaan ongetwijfeld nog academies met leuke hangplekken, maar Bar Muza is beslist één van ’s lands leukste stekken om voor of na de muziekles een hapje te eten of een gezond drankje te drinken. En zelfs wie niet toonvast zingt, is welkom in deze muzikale oase midden in de stad. Bar Muza heeft dan ook vele troeven. Een fijne tuin, een zalig terras en geïnspireerde gerechten. En goede muziek natuurlijk. Vermits er zoveel muzikanten met ambitie rondhangen, handig vergezeld van hun instrument, krijg je er misschien wel een gratis concertje bij?

 

Lees ook

48 verrassende plekken in Vlaanderen

De 6 knapste panorama’s van de Ardennen

Vlaanderens mooiste wandelgebieden, weids en een tikkeltje woest

Dit zijn de mooiste fietsroutes van Vlaanderen

Previous articleZo kies je de juiste fietsdrager
Next article6 ‘De Mol’ locaties die je met je eigen ogen wil zien