strand zee septemberFoto: Adam Kontor

We zijn blijkbaar nog niet uitgereisd deze zomer. VAB-Reisbijstand kreeg 67% meer oproepen tijdens het eerste deel van september.

Uit de  VAB-zomerbevragingen bleek eerder al dat 42% van de Vlamingen, en dan vooral senioren en gezinnen zonder (schoolgaande) kinderen, de vakantie uitstelden tot september of later. Dat merken we nu ook op de alarmcentrale van VAB-Reisbijstand. Die uitgestelde reisintenties gecombineerd met het kwakkelweer in augustus deden heel wat Belgen last-minute op vakantie gaan naar de zon. VAB-Reisbijstand kreeg dan ook 67% meer oproepen dan de eerste 10 dagen van september vorig jaar.

Meer met het vliegtuig op vakantie

De stijging in oproepen zet zich vooral door in medische dossiers met meer dan een verdubbeling van het aantal dossiers ten opzichte van september 2020. Daaruit kan VAB afleiden dat er meer met het vliegtuig op vakantie wordt gegaan. Dat blijkt ook uit de populaire bestemmingen, zo is er een verdubbeling van de medische dossiers in Griekenland en Portugal. Ook qua pechgevallen kent VAB-Reisbijstand een stijging ten opzichte van vorig jaar: +16%. Frankrijk blijft de populairste bestemming, maar ook Spanje (+188%) kent een opmerkelijke stijging. Nederland (-22%) doet het minder goed. Belgen zoeken dus ook met de auto de zonnige bestemmingen op. Wat verder ook opvalt, is een stijging van 27% van het aantal ongevallen in het buitenland ten opzichte van vorig jaar, VAB vermoedt dat nog steeds heel wat Belgen zich niet goed genoeg voorbereiden op de rit naar en van vakantie en te vermoeid rijden.

 

Lees ook

Op vliegvakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Op autovakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Previous articleDe Nederlandse Hanzesteden, hartelijk en heerlijk
Next articleElektrisch of niet? Dit type fiets past het best bij jou