HanzestedenVischmarkt in Harderwijk © Gijs Versteeg Fotografie

Ze zijn kleinschalig en uniek, hebben trotse bewoners en charmeren met een fascinerend contrast tussen eeuwenoud en gloednieuw. Wij gingen op roadtrip langs vijf Nederlandse Hanzesteden.

Wat zijn Hanzesteden?

Toen Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpjes waren, hadden de Hanzesteden al veel macht en invloed. Vanaf de jaren 1200 gingen handelssteden samenwerken om kennis te delen en zaken te doen. Naast Nederland en Duitsland reikte het bondgenootschap tot Scandinavië, Spanje, Portugal en Vlaanderen, allen verbonden door water. De vijf Hanzesteden die wij bezoeken hebben veel gemeen: klein van formaat, een eeuwenoud stratenplan en de combinatie oud/nieuw. Maar ze zijn elk ook uniek en dat maakt het Hanzestad-hoppen echt de moeite waard.

Hattem

Klein, schattig en kunstzinnig. Eeuwenlang werden kunstschilders geïnspireerd door de typische wolkenluchten boven de IJssel. Voerman is wellicht de bekendste en kreeg hier een eigen museum. Ook zijn zoon was een begenadigd tekenaar en krijgt de nodige aandacht. Het stratenplan van Hattem bestaat voornamelijk uit gebogen stegen en straten en de oude Dijkpoort is één van de mooiste stadspoorten. Flanneer door de straatjes en eindig je bezoek aan Hattem in het bakkerijmuseum, zeker met kinderen een perfecte stop. Wandel op eigen tempo door de voormalige stadsboerderijen om met een bordje versgebakken poffertjes in het prachtige salon te belanden. Heerlijk kneuterig, maar zo lekker.

 

Harderwijk

Deze charmante stad ligt nog met de voeten in het water van het Veluwemeer. Vroeger stad aan de Zuiderzee, gekend voor de visvangst. Nu een culinaire plek waar je geniet van gerookte paling, gezellige terrassen en meer dan vijftig restaurants, waaronder een aantal met Michelinsterren. Vanuit de historische haven kun je via kanalen en onder bruggen door het Veluwemeer met zijn eilanden opvaren. Tijdens een gegidste wandeling door de stad leer je over de vele kerken, de voormalige universiteit met faam en het koloniale werfdepot. In Het Stadsmuseum leer je Harderwijk beter kennen dankzij de kamers vol verhalen. Vertelsels die je de stad doen ontdekken op een unieke manier. Een absolute must see en waarschijnlijk de ideale start van je bezoek aan Harderwijk.

Kampen

Deze stad aan de oevers van de IJssel trad laat toe tot het Hanzeverbond, maar was de rijkste van allemaal en is nog steeds trots op haar fenomenale skyline met enkel historische gebouwen. Hier vind je naast architectuur en bijzondere ambachten de Koggewerf met haar Kamperkogge. Dit varende erfgoed is het oudste, weliswaar nagebouwde, varende zeilschip van Nederland. Het is een exacte reconstructie van een authentieke kogge uit 1340, gevonden na de drooglegging van de Flevopolders. Pas na je bezoek aan de werf en het schip snap je waar het in de Hanzetijd echt om ging. Hoe ze de zeeën bevoeren in erbarmelijke omstandigheden met open schepen vol vracht. Dit soort boten vervoerden zout, graan, hout, haring, wijn, bijenwas en pelzen en waren maanden onderweg. Het was het eerste zeewaardige vrachtschip van de middeleeuwen en vormde de cruciale schakel in de opkomst en bloei van de Hanzesteden. Hier komt een stukje rauwe geschiedenis tot leven. In het Stedelijk Museum komen verleden en heden op een heel bijzondere manier samen. Je wandelt van eeuwenoude staatsieportretten langs de historische raadzaal zo de tegenwoordige tijd binnen in de kleurrijke tentoonstelling van Christie Van Der Haak. Heel bijzonder.

 

Zutphen

Eén van de oudste steden van Nederland en de Hanzestad met de best bewaarde vestingmuur. Langsheen de hele stad vind je restanten van de eeuwenoude muur. Zutphen is een levendig stadje met vele terrassen, mooie winkels en tal van torens. In de Walburgiskerk vind je de toegang tot de Librije, een wereldberoemde 16de-eeuwse kettingbibliotheek met werken van Copernicus en Erasmus. In de voormalige kerk zelf vindt al enkele jaren de tentoonstelling ‘World Press Photo’ plaats. Van een gewaagde combinatie van oud en nieuw gesproken. In de kerk van het broederenklooster zit de stadsbib, zeker een bezoek waard. In het voormalige klooster dat met veel zorg in ere werd hersteld, vind je nu Het Broederenklooster, een toprestaurant waar je waanzinnig lekker eet.

 

Doesburg

Van nederzetting over Hanze- en garnizoenstad tot mosterdstad. Met zijn vele kleurrijke gevels is Doesburg een fotogeniek stadje. Start je wandeling in het oudste café van Nederland, Stadsbierhuys De Waag, dat al in 1478 zijn deuren opende. Drink er in het historische interieur een Hanzebier, proef van de legendarische mosterdsoep en vergaap je aan de prachtige trapgevel. Wat verderop vind je de grootste collectie glaskunst van René Lalique, de Da Vinci van de glas- en juwelenkunst. En spring eens binnen in het mosterdmuseum en ontdek waarom het goedje zo belangrijk is voor de stad.

 

De Hanzesteden praktisch

Erheen De Nederlandse Hanzesteden liggen op zo’n 200 km van Antwerpen.
Overnachten Wij logeerden in Hotel Bella Ciao in Harderwijk, B&B De Juttershoek in Kampen en Hotel Broederenklooster in Zutphen.
Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Nederland met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 94 per jaar of € 118 voor het hele gezin. Voor € 45 extra kun je tijdens je vakantierit ook rekenen op pechbijstand voor je voertuig.
Toeristische info visithanzesteden.nl

In samenwerking met Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en Hanzesteden Marketing.

Vorig artikelRijbewijs en verzekering voor een bromfiets, hoe zit dat?
Volgend artikelOok september is een drukke reismaand