Buitenspelen in de herfstShutterstock

De wereld verandert van kleur en de temperaturen zijn al bij al nog aangenaam. Wij selecteerden de leukste plekken om te gaan buitenspelen tijdens de herfst!

Ravotten in een speelbos!

Een speelbos is meestal geen volledig bos, maar een speelzone in een bos. In de meeste bossen moet je op de paden blijven, zodat de fauna en flora hun natuurlijke gang kunnen gaan. Maar in een speelzone mag je vrij buitenspelen en kampen bouwen, zolang je geen zichtbare constructies achterlaat. In het bos herken je speelzones aan de officiële bordjes met het speelzone-pictogram.

Onze 3 favoriete speelbossen in de provincie Antwerpen

1. De Averegten, Heist-op-den-berg

De afgebakende speelzone in De Averegten is een toppertje. De kids kunnen zich uitleven op het drijfhout, lopen in het water, zich verstoppen tussen de bomen en spelen met een waterpomp.

2. Landschap De Liereman, tussen Oud-Turnhout en Arendonk

Eén van de oudste beschermde natuurgebieden van België en tevens een erkend stiltegebied. Enkel in de speelzone klinken jolige kinderstemmen.

3. Park Groot Schijn, Deurne

De speelzone is afgebakend met een cirkelpad. Leuk om zelf op te lopen en een duidelijke afbakening waarbinnen kinderen de baas zijn. Volwassen niet toegelaten op de grote klimtoren centraal in het bos!

 

Klimmen op de Avonturenberg in be-Mine

be-Mine is een oude mijnsite in Beringen. De uitgegraven steenbergen liggen er nog steeds en worden vandaag mijnterrils genoemd. De kleinste terril van be-Mine is ondertussen beter bekend als de Avonturenberg. Aan de voet van deze steenberg krijg je de keuze tussen een aantal leuke paden en trajecten richting de top. Wil je wandelen, mountainbiken of klimmen? Naast deze wandelpaden en trappen vind je tegen de berghelling immers speelse en avontuurlijke klim- en klauterconstructies en glijbanen. Kinderen kunnen zich zo een weg naar boven klauteren. De infomodules onderweg brengen op een interactieve manier het verhaal van deze Limburgse mijnsite.

 

Buitenspelen in De Mosten

Recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten is een paradijs voor kinderen. Ondertussen is het helaas te koud om in de zwemvijver te duiken, maar wie het aandurft kan zich in Cablepark Good Life wel uitleven of een wakeboard of waterskies. Geen waterrat? Dan kun je vast in het klimpark terecht. Ook de speeltuin is gelukkig het hele jaar open. Ouders nestelen zich ondertussen in de gezellige Treehouse Bar De Mosten. In de omliggende bossen vind je overigens prachtige wandel- en fietsroutes. Leuke tip: vanaf de Treehouse Bar start de Speurneuzenwandeling, een avontuurlijke (zoek)tocht van iets meer dan 2 km door de speelbossen van dit recreatiedomein. Ideaal voor de jongere kids!

 

Wilde bizons spotten in De Maashorst (NL)

Natuurgebied De Maashorst is een uniek gebied tussen Nijmegem en ’s Hertogenbosch waar de natuur het nog voor het zeggen heeft. In dit oergebied van Brabant kom je nog oude grazers tegen, maar geen nood, ze delen het gebied graag met jou. Het gebied beslaat ruim 35 km². Plaats genoeg dus voor een heleboel activiteiten. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen, maar ook voor de kleine avonturiers zijn er tal van toffe activiteiten. Zo is er een outdoor survivalgebied én een binnenspeeltuin in Billybird Park Hemelrijk. Wie een bezoekje brengt aan de gemeente Sint-Oedenrode, de bakermat van de Hollandse klomp, kan er een klompenbelevingspad wandelen of een kinderboerderij bezoeken. De Maashorst is overigens omgeven door pittoreske dorpjes, zoals Ravenstein en Megen.

 

Vliegvissen en kanoën in Nationaal Park De Biesbosch (NL)

De natuur in het Nederlandse Nationaal Park De Biesbosch is beschermd. En dat is niet zomaar. Dit nationale park nabij Dordrecht omvat het grootste zoetwatergebied van Europa en beleef je eigenlijk het best vanop het water, maar ook op oevers valt gelukkig heel wat te beleven. Ga bijvoorbeeld met een gespecialiseerde gids of boswachter op wandeltocht, spot vogels, ga vliegvissen, overnacht in een hut midden in de natuur, maak een kanotocht met picknick, fiets over de onverharde paden of laat je kinderen buitenspelen in een van de vele speelbossen die het gebied rijk is. Op hun website vind je tal van tips en een handige activiteitenkalender.

Vorig artikelOutdoor escape room, het spannendste coronaproof uitje!
Volgend artikelHoe ontstaat file?