6x een mooie herfstwandeling in eigen land

Warme kleuren, van geel tot vlammend rood, stralend zonlicht, zachte temperaturen… De herfst is hét seizoen om naar buiten te trekken. Even weg met je gedachten en de batterijen weer opladen. Wij selecteerden een aantal herfstwandelingen die eens zo mooi zijn tijdens het vallen van de bladeren.

Antwerpen

Herfstwandeling Scheldepolders (5,2 km)

Ooit maakten Berendrecht en Zandvliet deel uit van het natuurlijke overstromingsgebied van de Schelde, maar vanaf de 17de eeuw werden deze gebieden ingedijkt en drooggelegd, onder andere door de aanleg van grachten. Toch herken je het verleden van het gebied nog in de natte, zware kleigrond. Waterdichte wandelschoenen zijn dus geen overbodige luxe. Deze wandeling maakt deel uit van het Groenplan van Antwerpen: een plan om het groen rond de stad bekender en toegankelijker te maken.

 • Startpunt: de infototem aan de Antwerpse baan in Zandvliet
 • Bewegwijzering: volg de instructies uit deze folder
 • Meer info: het Groenplan van Antwerpen

Oost-Vlaanderen

Asselkouterwandeling (13 km)

Wie meer van uitgestrekte uitzichten houdt, zit zeker goed met de Asselkouterwandeling rond Munte en Baaigem. Het zacht glooiende landschap vormt af en toe een uitdaging, maar ook een ongeoefend wandelaar kan hier zeker genieten van het Scheldeland. Deze wandeling leidt langs Kasteel Ter Zinkt, een middeleeuws fort en een van de toeristische hotspots van het kleine dorpje Munte. Op het grondgebied van Munte liggen bovendien 25 bunkers die Gent ooit beschermden tegen oprukkende vijanden. Ten slotte wandel je door de Makegemse Bossen, een prachtig bosgebied in de buurt van Merelbeke.

 • Startpunt: Munteplein in Munte
 • Bewegwijzering: Asselkouter routebord
 • Meer info: klik hier

West-Vlaanderen

De heksenwandelroute (7,5 km)

Tijdens de heksenwandeling in Beselare, een deelgemeente van Zonnebeke, wandel je langs de woonplaatsen van enkele belangrijke heksen. Onder andere Calle Bletters, Sefa Bubbels en Tanneken Vanhulle woonden hier in de 17de eeuw. Stuk voor stuk heksen die konden vliegen, toverdrankjes brouwden en de magische gave bezaten om zich te veranderen in een dier. De herfstwandeling neemt je mee langs open weides en oude hoeves. Bij klaar weer word je getrakteerd op een mooi vergezicht op de groene contreien van het Leielandschap en de voorbodes van de getuigenheuvels, het heuvelgebied in de Westhoek op de grens met Frankrijk.

 • Startpunt: Aan het standbeeld van Sefa Bubbels op het dorpsplein van Beselare
 • Bewegwijzering: zeshoekige bordjes
 • Meer info: klik hier

 

Limburg

Op paddenstoelenjacht in Nationaal Park Hoge Kempen (10 km)

Hou je van dichte bossen én adembenemende panorama’s die tot in Nederland en bij helder weer zelfs tot in Duitsland reiken? Ga dan eens wandelen in het Nationaal Park Hoge Kempen. Dit enige officiële nationale park van België is meer dan 200 km² groot en telt maar liefst 51 wandelroutes van 3 tot 14 km. Het park is toegankelijk via 6 toegangspoorten, elk met hun eigen charme. Onze herfsttip? Op de rode route die start aan de toegangspoort Station As rijzen de paddenstoelen in de herfst uit de grond. Herken jij ze allemaal? Leuke extra: de 31 meter hoge uitkijktoren geeft je een weids uitzicht over de stationssite en het nationaal park.

 • Startpunt: toegangspoort Station As
 • Bewegwijzering: aan de toegangspoort vind je een infobord met een detailkaart van het gebied. Je hebt de keuze uit een aantal lussen die in lengte variëren en je langs de meest bijzondere plekken voeren.
 • Meer info: klik hier

Luxemburg

Herfstwandeling rond het stuwmeer van Nisramont (14 km)

Het meer van Nisramont ligt tussen La Roche-en-Ardenne en Houffalize, een mooi stukje Belgische Ardennen. Deze stevige wandeling is misschien wel een van de kleurrijkste. In de zomer baad je in een oceaan van groen, tijdens de herfst zijn de kleuren gevarieerder dan ooit. Deze herfstwandeling neemt je mee langs de samenvloeiing van de twee Ourthes en met een beetje geluk spot je hier bevers, aalscholvers of ijsvogels. Let op: de route is relatief moeilijk, met 700 hoogtemeters. Voorzie dus goede wandelschoenen, water, eten en eventueel een kaart, die verkrijgbaar is in de toeristische informatiekantoren van La Roche en Houffalize.

 • Startpunt: de dam van Nisramont
 • Bewegwijzering: rode ruit
 • Praktisch: klik hier

Waals-Brabant

Een labyrint van kleine paden (12 km)

Ohain, bekend als een van de mooiste dorpen van Waals-Brabant is een ideaal vertrekpunt voor een herfstwandeling. De vele oude huizen op het dorpsplein vormen al decennialang een inspiratiebron voor kunstenaars, schilders, schrijvers en muzikanten. Wie geen kunstenaar is, maar gewoon wil genieten van de buitenlucht, is hier zeker ook aan het juiste adres. Net buiten het dorp vind je ontzettend veel kleine wandelpaadjes. Trek de natuur in en geniet van het pittoreske landschap. Onze herfsttip? De wandeling van twaalf kilometer brengt je helemaal in vervoering: een uitgestrekte omgeving met de leeuw van Waterloo die je vanuit de verte in het oog houdt.

 • Startpunt: de kerk op het dorpsplein van Ohain
 • Bewegwijzering: De verschillende paadjes hebben een uniek nummer en staan aangeduid op een infobord op het dorpsplein.
 • Meer info: klik hier
Vorig artikel5x verrassend shoppen in Brugge
Volgend artikel5 tips om vlot met je auto het najaar door te komen