File

Heb jij het je ook al afgevraagd terwijl je (al dan niet) geduldig staat aan te schuiven? Hoe komt die file hier toch?

Hoe ontstaat file?

De kleinste afwijking in weers- of verkeersomstandigheden kan bestuurders verrassen, waardoor ze kort op de rem gaan en ongewild een kettingreactie veroorzaken. Het snelwegnet is op de meeste plaatsen immers zo druk bezet dat een kleine twijfel een grote impact kan hebben op de achtervolgers, met file tot gevolg.

Hoe worden files gedetecteerd, gemeten en opgevolgd?

Naast de in dit artikel vermelde detectiemiddelen houdt ook de wegpolitie constant een oogje in het zeil, terwijl alerte bestuurders vaak gevaarlijke situaties telefonisch signaleren. Floating Car Detection oftewel realtime-info uit rijdende auto’s wordt ook in kaart gebracht om de lengte van files te bepalen, terwijl het Verkeerscentrum incidenten of opstoppingen monitort tot ze volledig afgehandeld zijn.

Welke soorten files bestaan er?

Stokt het verkeer in de tegenrichting van een incident, dan spreekt men van een kijkfile. Is de wegcapaciteit nog niet helemaal volzet, dan gaat het vaak om accordeonfiles of filegolven. En als er zonder reden wordt geremd met vertragingen tot gevolg, dan spreekt men van spookfiles.

Lees ook

Met de motor door de file: hoe doe je dat?

Vorig artikelLeve de herfst: hier kun je uren buitenspelen!
Volgend artikelDit zijn de coronamaatregelen in de skigebieden