De herfstvakantie is een uitstekend excuus om samen met het gezin eens naar een museum, tentoonstelling of spannend event te gaan. En dat hoeft geen aanslag op je budget te zijn. Hier mogen kinderen tot 18 jaar – tenzij anders vermeld – gratis binnen!

Gratis en actueel

Een absolute aanrader is de grote overzichtstentoonstelling Present van fotograaf Stephan Vanfleteren in het Fotomuseum in Antwerpen, met iconische beelden en onbekende parels. In Gent ontdek je in het Huis van Alijn hoe ze in Mexico hun dierbare overledenen herdenken: ‘Fiesta de la Muerte’ toont een feestelijk ‘dodenaltaar’. Op de expo ‘Kids Menu’ in de Molen van Evere kom je te weten welke menu’s kinderen in vroegere tijden voorgeschoteld kregen (gratis tot 12 jaar). Of misschien willen jullie naar themapark SeaFront in Zeebrugge? Tijdens de herfstvakantie mogen kinderen tot 12 jaar die zich verkleed hebben gratis binnen (in het gezelschap van een volwassene).
Breng je liever meer tijd in openlucht door? In Genk toont Koen Vanmechelen met Labiomista een wonderlijk samenspel van hedendaagse kunst, natuur en industrieel verleden. Bij dit grootse evoluerende kunstwerk horen installaties én een dierenweide met lama’s en emoes. Voor theater, straatacts, verhalen en gekke workshops moet je dan weer naar de sprookjeswereld van Er Was Eens in Oostende (tot 31 oktober).

Bijna gratis en actueel

In Bokrijk kun je ‘De wereld van Bruegel’ ook nog tijdens de herfstvakantie bezoeken. Het is een grote, interactieve expo met een spannend game en vertellingen op 1 en 2 november. Toegang € 2 voor kinderen tot 12 jaar. Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren neemt je mee naar het roemrijke verleden van Roemenië en het oude gebied Dacia Felix, een kruispunt van culturen. Met spelapplicaties en audioguides op kindermaat, toegang € 1 voor jongeren tot 18 jaar.

Altijd gratis

Heel wat musea zijn altijd gratis voor jongeren onder de 18 of 19 jaar, zoals het Designmuseum en het SMAK in Gent en het Africamuseum in Tervuren. Tot 12 jaar mogen kinderen ook gratis binnen in onder meer Texture in Kortrijk, Red Star Line in Antwerpen, Mu.ZEE in Oostende en het Modemuseum in Hasselt.
Geen zin in een dagje binnen? Het Klankenbos in het provinciaal domein Dommelhof in Neerpelt prikkelt jullie muzikale oren met allerlei klankinstallaties, van fluisterzacht en geheimzinnig tot wervelende concertklanken of een reusachtige windfluit.

Niet gratis maar niet te missen

In het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel kun je een trip naar Antarctica maken: fantastische beelden van onderzoekers, fotografen, duikers en filmmakers nemen je mee naar de zee, het pakijs en de pinguïns op het witte continent. Wil je de surrealistische toer op? Mis dan de grote tentoonstelling ‘Dalí & Magritte’ in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten niet. Wie tijd en zin heeft, kan ook binnenspringen in Train World in Schaarbeek, waar je werk van Paul Delvaux ziet. Extra leuk voor kinderen is de tentoonstelling ‘Barbie: 60 jaar modemuze’ in het Speelgoedmuseum in Mechelen. In Kasteel Beauvoorde in Veurne wandel je met ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners’ langs pareltjes van Vlaamse Meesters helemaal op kindermaat. En in het Rivierenhof in Deurne kun je je laten meeslepen door De Grote Schijn, een betoverend totaalspektakel met knorrende of fluisterende bomen, planten die klanksignalen afgeven, en misschien zelfs een ‘hersenorgasme’…

Vorig artikelWat te doen bij slippen?
Volgend artikelVAB-Gezinswagen van het Jaar 2020: de deelnemers!