Duitsland Moezel

De nazomer is het perfecte moment voor een tocht langs de heupwiegende Moezel, op zoek naar het beste dat op haar flanken groeit. Onze favoriete adressen, van glas tot bord.

Trier, poort tot de Moezel

Trier, door Unesco tot wereldschat der beschaving uitgeroepen, imponeert met de grootse Romeinse Porta Nigra en de met bladgoud getooide Grote Markt. In de barokke Paleistuin is het heerlijk rustig wandelen, ver van de drukte. Tip in de stad: Weinwirtschaft Friedrich-Wilhelm, een oase van familiariteit.

www.weinwirtschaft-fw.de

 

Gastronomisch hoogtepunt

Bij Becker’s, even buiten Trier, staat de zwarte, moderne gevel in scherp contrast met de traditionele omgeving. Binnen vind je een microwereld met hip hotel, strakke wijnbar en experimenteel tweesterrenrestaurant. Geen kaart hier, wel een opeenvolging van creaties met veel kunde en detail.

www.beckers-trier.de

Slapen onder een leien dakje

Op een ferme steenworp van de Moezel is het wijngoed Longen-Schlöder perfect gelegen als uitvalsbasis voor wandelingen. Veertien gastenhuisjes – energiezuinige houtskeletwoningen, ingepakt in Triers leisteen – liggen er te midden van wijn- en fruitgaarden. Architect Matteo Thun kreeg er bij de opening in 2013 meteen de Architectuurprijs van Wijnlandgoed voor.

www.longen-schloeder.de

 

Constante charme

Landgasthaus Müller, gelegen in Mehring in een bocht van de Moezel, heeft rechts het restaurant, boven de kamers, links de slagerij. Heer des huizes, slager en wijnmaker Karl, helpt discreet met de keuze. Aan het kookvuur neemt zijn vrouw het over. Een charmant en joviaal adres.

www.mueller-mehring.de

Elegante wijnen

Vanaf het panoramapunt vom Zummethof in Leiwen kijk je als een vogel uit over de Moezel en haar stevige omarming van het dorpje Trittenheim. Aan de buitenkant ligt de geprezen Apotheke helling met haar steile flanken en eindeloos evenwijdige rijen druivenranken. Onze tip: wijngoed Ansgar Clüsserath, waar de aanpak van dochter Eva leidt tot elegante en smaakvolle wijnen.

www.ansgar-cluesserath.de

 

Klassiek en modern

In restaurant Seminarshof nam dochter Lisa dan weer de scepter over van haar ouders, na wat omzwervingen in de wereld. Op de kaart blijven de klassiekers van de streek onaangetast. Daarnaast serveert ze moderne creaties met een eigen touch.

www.seminarshof.de

Hellingenwerk

Niko Schmidt, zevende generatie wijnbouwer, heeft vijf hectaren druivenstokken verdeeld over verschillende wijngaarden. Ook hij houdt het vooral bij riesling. Van de supersteile hellingen komt vooral droge en halfdroge wijn met een laag alcoholgehalte en veel aroma. Dat is het etiket van de Moezel. Zoet is al lang niet meer in.

www.claeswein.de

 

Tip

Alle hoogtepunten langs de oevers van de Moezel ontdek je al wandelend langs de 365 kilometer lange Moezelsteig.

Praktisch

Toeristische info www.mosellandtouristik.de

Erheen Vanuit Brussel rijd je in zo’n drie uur naar Trier.

Overnachten Wij logeerden op Wijngoed Longen-Schlöder (www.longen-schloeder.de).

Goed verzekerd Ga zorgeloos op pad met VAB-Reisbijstand.

 

Meer Moezel?

Lees onze tips in de Luxemburgse Moezel.

Vorig artikelHoe breng je je kinderen veilig naar school?
Volgend artikelGetest: BMW G 310 R