De Mol Canarische Eilanden

Dat de Canarische eilanden het decor vormen voor de jubileumeditie van ‘De Mol’ kan geen toeval zijn: de eilandengroep gelegen voor de kust van West-Afrika leent zich uitstekend voor flink wat spannende activiteiten en unieke belevenissen. Wil je graag ‘De Mol’ achterna? Ziehier de belangrijkste locaties die je met eigen ogen moet zien!

‘De Mol’ in Lanzarote

Nationaal Park Timanfaya

De aftrap van ‘De Mol’ werd gegeven op Lanzarote, een vulkanisch eiland dat even mysterieus als indrukwekkend oogt, met dank aan de zwartgeblakerde ondergrond en eindeloze lavavlaktes met donkerrode rotsen. Alsof je op de maan wandelt! De beste plek om dit soort landschap te bewonderen, is het Nationaal Park Timanfaya (of Montañas del Fuego, wat ‘vuurbergen’ betekent). Dit bijzondere gebied ontstond door een vulkaanuitbarsting in 1730 en is één van de meest gefotografeerde plaatjes van Lanzarote. En heel bijzonder: in het bezoekerscentrum van het nationaal park is het restaurant El Diablo gevestigd; hier kun je gerechten proeven die met vulkanische warmte bereid worden.

Puerto del Carmen

Naast buitenaardse lavavlaktes heeft Lanzarote nog heel wat te bieden: je vindt er prachtige velden aloë vera, uitgestrekte witte stranden, pittoreske dorpjes en bruisende stadjes. Puerto del Carmen is er daar eentje van. Dit ooit zo slaperige vissersdorpje mag zich vandaag de grootste badplaats van Lanzarote noemen – en terecht. Hier kun je eindeloos zonnebaden op de langste zandstranden van het eiland.

 

De bijzondere wijnen van La Geria

Voor één van hun opdrachten trokken de ‘De Mol’-kandidaten naar La Geria, en dat plaatsje hoort beslist ook op jouw bucketlist – vooral als je wijnliefhebber bent. La Geria is één van ‘s werelds meest bijzondere wijnregio’s. De druiven worden er namelijk op een heel aparte manier geteeld. Wijnboeren graven gigantische kuilen in de lavagrond die ze vullen met ‘picon’, kleine lavasteentjes die het vocht vasthouden. In het midden van de kuil bevinden zich kostbare wijnranken, die dankzij de lavasteentjes voldoende vocht krijgen om te floreren in een voor de rest dorre en desolate omgeving. Het resultaat is een heerlijke malvasia die meermaals bekroond is én een bizar landschap zoals je nooit eerder zag. In en rond La Geria vind je tal van bedoga’s waar je de wijnen kan proeven en kopen. Zeker doen, want de wijn van Lanzarote is moeilijk te vinden in België.

Piratenverhalen

Geen eiland zonder straffe piratenverhalen en die vinden we ook op Lanzarote. Tijdens de 16de en 17de eeuw vormden de Canarische Eilanden een belangrijke stopplaats op de handelsroute van rijkelijk geladen handelsschepen, waardoor de eilanden bijzonder aantrekkelijk waren voor piraten. In het Castillo de Santa Bárbara, een zestiende-eeuws kasteel gelegen op een kraterrand bij Teguise, leer je in het Piratenmuseum alles over hoe de plunderaars te werk gingen. De locatie op zich spreekt al tot de verbeelding: het imposante fort werd immers gebouwd als verdediging tegen de piraten – het ideale decor dus voor een reis naar het verleden.

 

Het mooiste strand van Lanzarote

Hou je van picture perfect stranden, rep je dan naar Playa del Papagayo, algemeen beschouwd als het mooiste strand van Lanzarote. Denk: smaragdgroen water, goudgeel strand en dankzij de dramatische kliffen die het strand omsluiten ook nog eens heel erg instragramable. Goed om weten: op Lanzarote spreken ze van de Playas del Papagyo, meervoud dus. Er is één strand dat daadwerkelijk de naam Papagayo draagt, maar de omringende stranden worden evengoed Papagayo genoemd, ook al heten ze officieel anders. Allemaal liggen ze heerlijk beschut in baaien.

Museum onder water

Is Lanzarote bovengronds al behoorlijk indrukwekkend, dan valt er ook onder water heel wat te bewonderen. Een unicum is het Museo Atlántico Lanzarote, een museum dat zowaar twaalf meter diep in de zee ligt. Deze unieke duikplaats in Playa Blanca stelt beelden van kunstenaar en milieuactivist Jason deCaires Taylor tentoon en is een ‘must-dive’ voor duikliefhebbers.

 

‘De Mol’ in Gran Canaria

Pittige ritjes

Gran Canaria is één van de meest populairste eilanden van de archipel. De ‘De Mol’-deelnemers gingen er fietsen en dat resulteerde in een pittige bergrit. Het eiland is dan ook een geliefde bestemming voor wielertoeristen die houden van uitdagende tochtjes in een indrukwekkend landschap.

Barranco de Guayadeque

Eén van die bijzondere landschappen is de Barranco de Guayadeque (de Guayadeque-ravijn). Deze plek is een pareltje, niet alleen omwille van de woeste, kronkelende vormen en de bijzondere flora en fauna, maar vooral vanwege de uitzonderlijke archeologische overblijfselen. In het grillige landschap liggen eeuwenoude rotswoningen verborgen. Een aantal ervan doet nu dienst als restaurant, waar veelal lokale gerechten geserveerd worden. Ideaal als daguitstap.

 

Water en Sahara in Maspalomas

In het zuiden ligt Maspalomas, één van de oudste badplaatsen van Cran Canaria. Het plaatsje is bekend om zijn levendige LGBTQ-gemeenschap en biedt hopen fun. Aqualand bijvoorbeeld, het grootste waterpretpark van het eiland, garandeert het hele gezin een dag dolle pret. Maspalomas kan echter ook uitpakken met een natuurgebied dat aan de Sahara doet denken. Las Dunas de Maspalomas trekken jaarlijks duizenden toeristen die zich vergapen aan de golvende zandheuvels. Doordat de duinen door wind en erosie migreren, kun je er elke dag een nieuw landschap bewonderen.

Idyllische dorpjes

‘De Mol’ trok ook naar Tejeda, een van de mooiste dorpen van Gran Canaria dat in terrassen tegen een heuvel aan ligt. Maar het eiland telt natuurlijk meer charmante plaatsjes. Laat de drukke badplaatsen even achter je en trek het binnenland in. Je botst er op pareltjes als Moya, Fontales en Artena. Het openbaar vervoer op de eilanden is prima geregeld, maar voor een rondrit langs pittoreske dorpjes overweeg je toch het best een huurwagen.

 

‘De Mol’ in La Gomera

Na El Hierro is La Gomera het kleinste van de Canarische eilanden dat bewoond is. La Gomera is bekend omwille van Christoffel Columbus die hier zijn laatste stop maakte vooraleer hij zich in 1492 aan de grote oversteek van de oceaan waagde. In het hoofdplaatsje San Sebastián kun je het huis waar hij verbleef nog bezichtigen.
La Gomera is boven alles een natuurbestemming met kleinschalige accommodaties voor toeristen. Het eiland mag dan piepklein zijn, het biedt ruim 650 kilometer wandelpaden die door schitterende decors kronkelen. Rondzwerven kan bijvoorbeeld in het Parque Nacional de Garajonay, dat door Unesco uitgeroepen werd tot werelderfgoed en op een prehistorisch oerwoud lijkt.
Een andere topper is het Parque Rural de Valle Gran Rey, een beschermd natuurgebied met prachtige bronnen, wuivende palmbomen en golvende heuvels. Met een beetje geluk kun je hier trouwens de met uitsterven bedreigde reuzenhagedis van La Gomera spotten.
Weetje: hoor je tijdens je bezoek aan La Gomera iemand fluiten, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om de bijzondere fluittaal waarmee sommige eilandbewoners met elkaar communiceren. Het is de enige fluittaal ter wereld, en ze wordt sinds 1999 op scholen onderwezen.

 

Lees ook

6 ‘De Mol’ locaties die je met je eigen ogen wil zien
Hier werd ‘De Mol’ opgenomen in Griekenland
Het beste van Gran Canaria

Vorig artikelCheck de coronamaatregelen op jouw vakantiebestemming
Volgend artikelGetest: Renault Mégane E-TECH