Gran Canaria

Dat het tot de zonnigste bestemmingen van Europa behoort, heeft alles te maken met de ligging. Aanschurkend tegen Noord-Afrika biedt Gran Canaria zonzekerheid voor wie het gure weer hier beu is.

Roadtrip door het binnenland van Gran Canaria

Wie geen fervente strandganger is, stapt in zijn huurauto voor een route door het berglandschap in het centrum van Gran Canaria. Startpunt: Aguïmes. Kronkelende wegen leiden gestaag naar boven, tot de bewoonde wereld ver achter je ligt. Het gaat langs steile rotsen en diepe dalen, getooid met aloë vera en vijgcactussen, tot in Temisas. Het witte dorpje is een toonbeeld van rust en authenticiteit. Ontelbaar veel bochten later kom je aan in Santa Lucía de Tirajana, waar trappen je tot aan de kerk brengen, waarvan de koepel eerder islamitisch aandoet.

Om even van het bochtenwerk te bekomen en van de streek te genieten, nestel je je aan een tafeltje in Santiago el Grande in San Bartolomé de Tirajana. Het restaurant is gehuisvest in een hotel, maar biedt gegarandeerd het mooiste uitzicht op de nabijgelegen vallei. Tijd voor tapas, dus laat de croquetas, de queso en de gambas in look maar aanrukken.

De tocht gaat verder door Ayacata naar de Roque Nublo, Spaans voor ‘wolkenrots’. De rots in de vorm van een duim steekt hoog boven de andere uit. Alsof hij wil zeggen dat alles tiptop is. Het fenomeen dat we ook wel een monoliet noemen. Sportievelingen kunnen de klim naar de top wagen. Reken op zo’n drie kwartier.

Met de Pico de las Nieves, de hoogste berg van Gran Canaria, op de achtergrond slingeren we naar Cruz de Tejeda, waar we kort halt houden voor een koffie. Van hieruit kun je naar de top rijden.

Mysterieuze grot

Je gaat enkele eeuwen terug in de tijd, naar het leven op de Canarische Eilanden voor ze veroverd werden door de Spanjaarden. De archeologische site Mirador del Cenobio Valerón kun je gerust uniek noemen. In de rots werden in meerdere verdiepingen zo’n driehonderd grotten gekapt, in verschillende vormen en maten van enkele vierkante meters groot. Tot in de 20ste eeuw ging men ervan uit dat dit een klooster was, waar jonge vrouwen een celibatair leven als priesteres leidden tot aan hun huwelijk. Pas later, na de ontdekking van gelijkaardige structuren in Noord-Afrika, werd duidelijk dat de grotten wellicht silo’s waren en dus werden gebruikt om graan op te slaan.

Verstopt in de bergen

Het bergstadje Teror maakt zijn naam gelukkig niet waar. Hoewel het net begint te regenen wanneer we door de straten kuieren, merk ik meteen hoe gezellig en levendig het hier kan zijn. De knappe Basílica Nuestra Señora del Pino blaast terecht hoog van de toren, maar ook het naastliggende plein liegt er niet om. We schuilen dan maar in een plaatselijke tapasbar, want ook na regen komt zonneschijn.

Las Palmas

Tijd om de hoofdstad Las Palmas te ontdekken. Struin wat door Vegueta, het oude centrum, waar je vrij snel rond bent. Dan maar op zoek naar de winkelstraat! Die vind je in de wijk Triana, en meer bepaald de Calle Triana. Maar vergeet vooral niet om hier en daar de zijstraatjes in te glippen voor de kleine, fijne boetiekjes. Cool Kid voor de leukste spullen voor je nakomelingen, Fragola voor de schattigste cadeaus voor je beste vriendin of Dara voor een snel maar vers sapje tussendoor. Liever naar het strand? Ook dat kan in Las Palmas. Playa Las Canteras in de wijk Santa Catalina is dé place to be voor zwemgrage stedelingen.

Aan de rand van de krater

Geen vulkanisch eiland zonder krater. En dat geldt ook voor Gran Canaria. De Caldera de Bandama heeft een diameter van één kilometer en is zo’n tweehonderd meter diep. Vanop de vulkaan Pico de Bandama geniet je van een knap uitzicht. Maar ook de krater zelf wacht om ontdekt te worden. Een wandeling van een halfuur brengt je naar de bodem van de overigens ‘dode’ vulkaan.

Botanische tuin

Tot rust komen na de zware klim uit de krater doe je in de Jardín Botánico Viera y Clavijo, een groene oase van 27 hectare met zo’n vijfhonderd verschillende planten typisch voor de Canarische Eilanden. Een absolute must voor floraliefhebbers!

De mooiste zonsondergang

Geen mooiere plek om naar de zonsondergang te kijken dan de duinen van Maspalomas. Een stukje woestijn aan zee, zo lijkt het wel. Ondertussen kleurt de bewolkte lucht van roze naar oranje. Dat het mooi geweest is. Adiós, Gran Canaria.

Gran Canaria praktisch

Erheen Wij vlogen met Iberia vanuit Brussel met een overstap in Madrid.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in Hotel Seaside Palm Beach, een vijfsterrenhotel aan de zuidkust van het eiland, op slechts enkele meters van het strand en de duinen. Zonnekloppers boeken beter een hotel aan de zuidkust van Gran Canaria, waar er meer kans is op zon dan in het noorden.

Beste reisperiode Gran Canaria is de ideale voor- en najaarsbestemming.

Documenten Aangezien de Canarische Eilanden tot Spanje behoren, heb je alleen je Belgische identiteitskaart nodig.

Tijdsverschil 1 uur vroeger

Goed verzekerd Reis zonder zorgen met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 86 per jaar of € 109 voor het hele gezin.

Toeristische info grancanaria.com

Meer lezen

De 10 mooiste eilanden van Europa.

7 uitstapjes aan de Costa del Sol.

Vorig artikelDit moet je zeker doen op de Waddeneilanden
Volgend artikelOpnieuw meer Belgen geflitst in Frankrijk