Skiër op een skilift tussen besneeuwde bergen in Slovenië

Veel Belgen trokken er deze krokusvakantie een paar dagen tussenuit. En dat is te merken op de VAB-Alarmcentrale. Er kwamen 33% meer oproepen binnen dan vorig jaar.

Medische problemen

VAB-Reisbijstand kreeg 22% meer oproepen binnen voor skiongevallen. Het grootste deel daarvan zijn knieblessures maar er zijn ook opvallend veel breuken. Waarschijnlijk is dat te wijten aan de sneeuwkwaliteit die niet overal even goed is. De temperatuur lag vaak te hoog waardoor er geen sneeuw maar regen op de pistes viel, wat nefast is voor de kwaliteit van de sneeuw. Oostenrijk blijft de populairste wintersportbestemming van de Belgen voor de krokusvakantie, gevolgd door Frankrijk en Italië.

Vragen rond coronavirus

VAB kreeg de afgelopen dagen enkele telefoons van reizigers die in Tenerife of Noord-Italië vertoeven en zich zorgen maken. VAB-Reisbijstand verzorgt de bijstand van tot nu toe 4 personen die in Tenerife in quarantaine geplaatst werden. VAB vergoedt een verlengd verblijf in het buitenland tot 7 dagen. Een repatriëring wordt enkel voorzien voor mensen die effectief ziek zijn. Daarnaast krijgt de VAB-Alarmcentrale ook vele oproepen binnen van ongeruste Belgen die nog op vakantie moeten vertrekken naar de getroffen regio’s. Zij vragen zich af of zij de reis kunnen annuleren of uitstellen. VAB-Reisbijstand verwijst deze personen door naar de reisorganisator of vliegtuigmaatschappij. Bij een negatief reisadvies annuleren organisatoren van pakketreizen kosteloos geplande reizen naar die bestemming. Als een luchtvaartmaatschappij een vlucht schrapt, dan wordt die ook terugbetaald.

Veel bandenpech

Vorig jaar moest VAB vooral tussenbeide komen voor startproblemen, dit jaar blijkt bandenpech het grootste probleem te zijn. Dit is een steeds vaker voorkomend probleem aangezien steeds minder auto’s over een volwaardig reservewiel beschikken. Opvallend was dat we ook veel uitstapjes maakten in de buurlanden: VAB-Reisbijstand kreeg bijna dubbel zo veel oproepen voor pech vanuit Duitsland en 21% meer vanuit Nederland. Ook Frankrijk was deze krokusvakantie een zeer populaire autobestemming met 27% meer pechgevallen dan vorig jaar.

 

Lees ook

Veilig skiën doe je zo!

Tips om skiongevallen te voorkomen

Zo kies je de juiste skihelm

Vorig artikelSneeuw in de Oostkantons!
Volgend artikelLeven als brugwachter aan de Amsterdamse grachten