Veilig skiën© Österreich Werbung Peter Burgstaller

Ga je binnenkort op wintersport? Je bent lang niet de enige. In deze tijd van het jaar is het zelfs behoorlijk druk op de pistes. Om het risico op pijnlijke valpartijen of erger te beperken, kun je maar beter een paar ‘verkeersregels’ kennen én je gezonde verstand gebruiken. Vijf tips om skiën en snowboarden veilig te houden.

1. Glijd volgens je vaardigheden

Een veelgemaakte beginnersfout: te snel de piste willen af zoeven en daarbij andere mensen in gevaar brengen. Veilig skiën of snowboarden begint bij een goede techniek, zodat je je latten of board volledig onder controle hebt. Een skicursus of opfrisles is dan ook geen overbodig luxe.

2. Breng je conditie op peil

Zorg voor een goede basisconditie en bereid je lichaam voor op je wintersportweek met extra oefeningen. Ter plaatse is het cruciaal om jezelf niet te overschatten. De verleiding is groot om alles uit je skivakantie te halen en te blijven doorgaan tot de liften sluiten, maar juist in de late namiddag gebeuren de meeste ongevallen – als mensen moe worden. Wil je veilig skiën, las dan voldoende pauzes in, stop op tijd en dwing ook je kinderen niet om tot het uiterste te gaan. Helemaal af te raden: weer op de piste gaan na een glühwein of thee met rum.

3. Zorg voor het juiste materiaal

Het is geen goed idee om ski’s van je buren te lenen. Want die zijn niet afgestemd op je lichaamsbouw en vaardigheden, wat de kans op blessures bij een valpartij verhoogt. Heb je geen eigen materiaal? Huur het ter plaatse. Huurski’s zijn normaal heel recent, en je kunt ze na een dagje proberen ook laten bijregelen. Bij je uitrusting hoort een goede zonnebril of skibril die het felle licht voldoende filtert, zodat je geen sneeuwblindheid ervaart (waardoor je de oppervlakte niet meer duidelijk scant).

4. Draag een helm

Een skihelm is een aanrader, zeker voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je kan er niet alle onheil mee voorkomen, maar zo’n helm beschermt bij een klap wel heel goed tegen een schedelbreuk of hersenbloeding. Of een skihelm ook je risico op een hersenschudding verlaagt, is minder duidelijk. In sommige deelstaten van Oostenrijk (Salzburg, Steiermark en Kärnten) is een skihelm verplicht voor kinderen tot 15 jaar, in Italië voor kids tot 14 jaar.

5. Veilig skiën? Denk aan de FIS-regels

Wist je dat de Internationale Ski Federatie FIS gedragsregels heeft voor veiligheid op de piste? De rode draad: breng niemand in gevaar door voldoende rekening te houden met anderen. Enkele regels samengevat:

– Pas je stijl en snelheid aan aan je vaardigheden, de weersomstandigheden en drukte op de piste.

– Kies altijd een spoor waarbij je niemand hindert, ook bij het inhalen. Wie achteraan skiet moet altijd wijken voor de skiërs voor hem/haar, en niet andersom.

– Stop niet op smalle of slecht zichtbare plaatsen. Verlaat zulke plekken na een valpartij ook zo snel mogelijk.

– Als getuige van of betrokkene bij een ongeval moet je je identiteitsgegevens meedelen. Je bent ook verplicht om anderen hulp te bieden bij een ongeluk op de piste.

Alle FIS-regels in detail vind je hier.

Offpiste? Enkel met een gids!

Een vers spoor trekken in onberoerde sneeuw is magisch… én potentieel gevaarlijk, want je kunt in een lawine terechtkomen of er een veroorzaken. Niet alleen de sneeuw kan verraderlijk zijn, ook de bergwereld heeft zijn eigen gevaren, zoals verborgen rotsen of spleten. Trek er dus nooit op eigen houtje op uit. Leer eerst wat offpiste technieken en huur een offpiste gids in, die het terrein kent, veiligheidsregels meegeeft en een lawinepieper meeneemt. Of volg ineens een offpiste cursus.

Veilig skiën
Vorig artikelGetest: Nissan Juke
Volgend artikelHoe leg je sneeuwkettingen op je auto?