Bijzonder logeren in Amsterdam in een brugwachtershuisje

Vanuit een brugwachtershuisje beleef je Amsterdam in al zijn facetten. Aan het ene raam schuiven trams en horden fietsers voorbij, aan het andere aanschouw je de kabbelende grachten.

Ik meer aan bij de Overtoomse Sluis, één van de 21 ingerichte brugwachtershuisjes. Hierin kun je tegenwoordig wel heel bijzonder logeren in Amsterdam. Toen de Amsterdamse bruggen werden geautomatiseerd, gooide men het ambt van bruggenwachter ook overboord. De plekken van waaruit zij jarenlang over het water tuurden tot er weer een boot aankwam verloren hun functie. Met zorg werden de brugwachtershuisjes door architecten omgetoverd tot een minihotel met één kamer, elk met een eigen stijl en karakter. Waarom zou een mens nog een gewone hotelkamer boeken?

Uren turen naar het water

Omdat deze huisjes er niet op voorzien waren om als slaapplek te dienen, levert dat soms inventieve oplossingen op. In mijn huisje zit het bed verstopt in een nis die verdacht veel wegheeft van een funky cabardouchke. Op vlak van luxe en comfort hoeft de kamer in niks onder te doen voor een standaardhotel, integendeel. Eens binnen heb je de keuze om uren te turen naar ofwel het ritme van de stad ofwel de rust van het deinende water. Wanneer er een schip komt aanvaren, zou je net als de brugwachter jaren geleden op de knop willen duwen om jouw brug te openen. Ik wuif vriendelijk naar de schipper en krijg een beleefd ajuus terug.

Ik wuif vriendelijk naar de schipper en krijg een beleefd ajuus terug.

Stilte of actie, aan jou de keuze

Vanuit dit brugwachtershuisje ligt de stad aan je voeten. Je hoeft maar de deur uit te stappen om midden in de actie te staan. Handig én leuk! Of je ’s nachts dan wel een oog dichtdoet? De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik daar ook wat schrik voor had, maar dat bleek reuze mee te vallen. De trams rijden ’s nachts niet en het verkeer wordt opmerkelijk rustig na het slapengaan. Bovendien liggen er attent voor elke gast oordopjes klaar. Ideaal voor lichte slapers. En zeg nu zelf, in een hotel word je ’s morgens ook gewekt door gasten die hun deur dichtsmakken en lawaaierig met hun trolley door de gang rollen. Dan word ik liever gewekt door een fietsbel van een gehaaste Amsterdammer. Sommige brugwachtershuisjes liggen op stillere locaties. Elk huisje duidt het geluidsniveau aan, dus je kunt kiezen op basis van je slaapvereisten. Kortom, wil je bijzonder logeren in Amsterdam? Zoek niet langer!

Je hoeft maar de deur uit te stappen om midden in de actie te staan.

Brugwachtershuisjes praktisch

Adres

Sweets Hotel verzamelt 21 van deze huisjes verspreid over heel Amsterdam.

Prijs

De brugwachtershuisjes herbergen maximaal twee personen vanaf € 130 per nacht. Wie wil, kan voor € 35 een ontbijt laten leveren, maar aangezien je midden in de stad zit, zijn er talloze koffie- en ontbijtbars in de buurt.

Reserveren

Kan hier. Sleutels oppikken hoeft niet, want je opent de deur met je smartphone. Bagage kun je desgewenst even achterlaten in een hotel vlak bij het Centraal Station.

Erheen

Parkeren in het centrum van Amsterdam kost je een arm en een been. Neem dus beter de trein. Toch met de auto? Parkeer dan op de P+R-parkings aan de rand. Dan betaal je 1 euro per 24 uur, op voorwaarde dat je de regels van de P+R volgt en een speciaal P+R GVB-kaartje koopt om de tram te nemen naar en van het centrum.

Onze tips in de omgeving

Uiteraard biedt Amsterdam een ruime waaier aan mogelijkheden. Maar wie het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis en de Wallen al bezocht, kan met deze tips aan de slag.

Brouwerij Troost

Wie dacht dat onze noorderburen alleen maar flutbier brouwen, is er al enkele jaren niet meer geweest. De laatste jaren staken heel wat microbrouwerijen de kop op. Brouwerij Troost begon in 2013 met brouwen. Nu stromen er 15 verschillende bieren uit de trapkraan. Elke zaterdag om 16u kun je aansluiten voor een rondleiding in hun nieuwe brouwerij aan de Westergasfabriek. Op andere momenten kun je binnenlopen om jezelf te trakteren op een proeverij met 4 verschillende bieren naar keuze.

Beste panorama over Amsterdam

Met de gratis overzetboot (richting Buiksloterweg) aan het Centraal Station dobber je naar de IJ-oever, waar de A’DAM Toren staat. Bovenaan kun je genieten van een prachtig 360-graden uitzicht over de Nederlandse hoofdstad. Uniek, want Amsterdam heeft weinig hoogbouw. Wie geen hoogtevrees heeft, kan de benen strekken op de hoogste schommel van Europa waarmee je op 100 meter hoogte over de rand zwiert.

Onze favoriete restaurants

Amsterdam is meer dan een frikandel uit de muur. Er zijn zoveel gezellige restaurants waar je lekker kunt eten. Bij Buffet van Odette schuif je de voetjes gezellig onder tafel. De kaart is beperkt, maar wat erop staat is lekker en vers. Wie houdt van Latijns-Amerikaanse smaken vindt zijn gading vast bij Sjefietshe, waar ze zich, je raadde het misschien al, specialiseren in ceviche. Weet je niet goed waar je zin in hebt? Loop dan langs De Hallen in de oude tramstelplaats. In deze creatieve hotspot met winkeltjes, een cinema, start-ups en De Foodhallen kun je kiezen uit een aanbod dat reikt van Azië tot Amerika en alles wat daartussen ligt.

Vorig artikelDrukke krokusvakantie: 33% meer oproepen bij VAB-Reisbijstand
Volgend artikelVind jouw ideale motor voor woon-werkverkeer