Als Brugge het Venetië van het Noorden is, dan is Leuven misschien wel het Oslo van het Zuiden. Een stad die houdt van vooruitgang en zich van binnenuit vernieuwt, zodat wonen, werken en ontspannen organisch in elkaar overvloeien. Mis deze tips niet!

1. Shoppen

De Stoose Stroot, de Bondgenotenlaan in het schoon Leuvens, grossiert in Belgische mode. Juttu, Rue Blanche, Caroline Biss, Terre Bleue, Essentiel, River Woods, Marie Méro… De ene na de andere nationale klepper lacht je toe. In de gezellige Mechelsestraat vind je dan weer Liv, Les Soeurs, Animaux Speciaux en Pauli Stoffen dat hier al sinds 1957 het mooie weer maakt. Fijne boetiekjes in overvloed.

2. Eten en drinken

Het gastronomische Zarza pakt uit met een verfijnde en betaalbare lunch. In het übercosy Baracca kun je cocktails drinken, een pizza of social bites delen en heerlijk blijven hangen aan de toog. In trendplek Bar Florida bestel je hummus met flatbread, gegrilde spitskool en zeebaars op het vel gebakken. Opgetrokken uit blauwe rondingen, roze fluweel en riet en te vinden aan de Vaartkom. En daar waar vroeger Stella gebrouwen werd, geniet je nu in De Hoorn van een pintje (rechtstreeks uit de Stella Artois-tank), een koffie of iets fris. De Hoorn is bovendien te vinden pal aan het nieuwe Sluispark en vlak bij de Vaartkom. Wat Starbucks is voor de rest van de wereld, is Madmum voor Leuven. Want de stad telt ondertussen al 5 Madmum-koffiehuizen en die zien er stuk voor stuk fantastisch uit. Bestel bij de heerlijke koffie vooral een punt worteltaart.

 

3. Logeren

Hotel The Fourth huist in een geklasseerd gildenhuis uit 1479 en overschouwt statig de Grote Markt. Wakker worden in een monument dus, in het hart van de stad. Er bestaan slechtere manieren om je dag te starten. Vanaf € 130 per nacht.

 

4. Studeren met een koffie erbij

In de centraal gelegen universiteitshal duikt een koffiebar op en aanschouw je bij een cappuccino de robuuste grandeur van deze lakenhal uit 1317. Tot aan WO I was dit de universiteitsbibliotheek, vandaag huist de hoofdzetel van de KU Leuven hier.

5. Verdwalen in het begijnhof

Het Groot Begijnhof is werelderfgoed en één van de grootste begijnhoven in Vlaanderen. Gesticht in 1205, niet witgekalkt, maar opgetrokken uit baksteen en ook vandaag nog altijd een stad binnen de stad. Mét een eeuwenoude skyline, fluitende vogeltjes en talloze wandeldoorsteekjes. Zo’n plek waar je je instant ziet wonen.

 

6. This must be Oslo

In het nieuwe Sluispark zie je hoe de Dijle werd opengelegd en als een onstuimige bergrivier door het park stroomt. Langs het water duiken trappen op waar je kunt hangen en er zijn zitplekken en voetgangersdoorsteekjes bij de vleet. De waterspeeltuin, een grote plattegrond die de Leuvense waterlopen centraal zet, brengt ’s zomers verkoeling. Dan kan het jonge grut zelf de sluizen en stuwen bedienen en het waterpeil regelen.

7. Stadsoase

De Kruidtuin werd in 1738 door de universiteit aangelegd voor de studenten geneeskunde en is zo ’s lands oudste botanische tuin. Buiten zijn er verpoosplekken in overvloed, maar je kunt ook binnen in de serres en de oranjeries surplacen. Hier ontdek je schildpadden, gigantische avocadoplanten (het kan dus toch!), cacaobomen, limoenen en metershoge palmen terwijl je heerlijke jasmijngeuren oppikt. Bij mooi weer wacht de vijver of installeer je je met een boekje in de verzonken tuin om even van de wereld te verdwijnen.

8. Vlaamse Primitieven spotten

In de Sint-Pieterskerk hangen maar liefst drie Vlaamse Primitieven te blinken. Kunstwerken op wereldniveau die je gratis en in alle rust bewondert. Geen gedrum, geen gedoe, wel je tijd nemen om compleet zen ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dirk Bouts in al zijn gelaagde glorie te aanschouwen.

 

9. Fijn in de buurt: de Abdij van Park

Abdij van Park is een Norbertijnse erfgoedsite uit de 12de eeuw wordt volop gerestaureerd, maar is nu ook al de moeite. Wandelen langs de vier vijvers, struinen door de pandgang, verpozen in de brasserie, bier kopen in de brouwerij, inkopen doen in hoevewinkel De Wikkel en vooral die wondermooie refter bewonderen. Leg je hoofd in je nek, want de eeuwenoude plafonds zijn du jamais vu. Een etage hoger ontdek je het appartement van de abt, met privékapel en privébibliotheek, en een imposante bib die zo in een kostuumfilm kan. Alweer uitgerust met fenomenale plafonds. Je ogen uitkijken dus en je constant verbazen over zoveel ongekend moois. Ga dat zien!

Vorig artikelGetest: de elektrische Smart #1
Volgend artikelLitouwen, waar natuur nooit veraf is